9 кіл пекла: український рецепт створення власного бізнесу

06 березня 2018, 12:23
Власник сторінки
Координатор правозахисної платформи «Успішна варта»
0
89
9 кіл пекла: український рецепт створення власного бізнесу
9 кіл пекла: український рецепт створення власного бізнесу

«Праця зробила з мавпи людину». Цю фразу ми всі пам’ятаємо зі школи. Її повторювали сотні разів вчителі, мама, тато, бабуся, дідусь і всі інші важливі персони у нашому житті.

Ми виросли з чітким розумінням того, що мусимо трудитися. Трудитися чесно і на благо народу. А право на працю для нас є невід’ємною частиною Конституції України.

Але дуже часто, коли ми виростаємо, закінчуємо університет і влаштовуємося на роботу, то розуміємо, що все чомусь не так красиво, як нам описували. Робота «на дядю» займає весь день, витягує всі сили і не залишає часу на сім’ю, навчання, хобі та інші радості життя. І тоді ми робимо вибір – змиритися з таким порядком речей або спробувати почати щось своє. 85% обирають перший варіант, а ті, що залишилися, піднімають голову і намагаються не тільки дивитись у світле майбутнє, а й йти до нього.

Другий сценарій має велику різноманітність розвитків сюжету, які залежать від того, в якій країні ви знаходитесь. Наприклад, в тій же Франції, Данії чи Кореї ви без проблем зможете оформити всі документи і відкрити свою справу. Там це швидко і розраховано на тих, хто тільки починає, а отже не вимагає вкладення значних фінансів. І ця система працює так через те, що економічно вигідно підтримувати малий і середній бізнес, тому умови для його розвитку максимально лояльні.

А от якщо ви раптом захотіли відкрити свою справу в Україні, то без хорошого інвестора, кінського здоров’я і тони кавових зерен швидко зреалізувати свій план не вийде. Так, у вас є право на працю. Але щоб його реалізувати
, доведеться трішечки напряжтися: дістати декілька десятків дозволів, дозволів для дозволів і дозволів для дозволів, котрі для дозволів. І не сподівайтеся, що їх вам будуть видавати швидко і з посмішкою, адже усі ми знаємо, як працюють наші державні служби.

Подібний подвиг відкриття власного бізнесу в Україні можна порівняти з Одіссеєю, тільки не в стародавній Греції, а у різноманітних державних адміністраціях. Там тобі і місцева Цирцея буде, після якої відчуєш себе гірше тварини, і циклопи, від яких доведеться вивертатися в різних позах, махаючи перед носом різноманітними папірцями, і жахливий водоворіт корупції та перевірок, після яких виживають не всі, а тільки ті, в кого був хороший рятувальний фінансовий жилет.

Якщо після всіх тих випробувань комусь таки вдається зібрати всі необхідні папери і замовити для них додаткову шафу, то відбувається перехід на новий рівень. Саме там ти розумієш, що податковий кодекс України писався не для людей, а проти них. Ночами перечитуючи ті чи інші пункти, волосся сивіє від нелогічності і неможливості дотримання всіх прописаних законів. Адже дотримавшись усіх правил ти або збанкрутуєш, або залишишся поза конкуренцією. І якщо хтось спробує сказати: «Це все просто випадковість».
То одразу буде видно, хто ніколи не відкривав свою справу і не співпрацював з чиновниками. Адже саме вони пишуть і придумують ці закони. І в них випадковостей не буває.

І коли настає час тої чи іншої перевірки, приходить «ревізор» і тикає в лице підприємця старі або нові переписані правила, сумно хитає головою і видає щось на зразок: «у вас робочі столи на 2 сантиметра вищі ніж треба», після того каже, що роботу доведеться призупинити, бо норми порушені і а-йа-йай. Тоді підприємець стає перед вибором: призупинити роботу і витратити пів року на суд чи домовитись з «ревізором», у якого в папочці вже лежить роздрукований прайс на всі можливі і неможливі порушення.

Багато хто скаже, що, мовляв, підприємці погані, адже вони таким чином створюють нелюдські умови праці для людей, і якщо спростити дані перевірки, то ситуація погіршиться ще сильніше. Але чомусь в тих країнах, де це спрощено, ситуація не погіршилась. Якщо працівник бачить порушення норм чи правил, він іде в суд і судиться з працедавцем сам, а не сподівається, що прийдуть ревізори і порядок наведуть. Але дуже часто саме через корупцію доводиться жертвувати комфортом працівників, оскільки левова частка бюджету іде на хабарі сотням перевірників, які все приходять і приходять.

Всі давно зрозуміли, що в нашій країні закони пишуться не для людей, а для чиновників, які їх же і пишуть. І закони податкового кодексу нічим від того не відрізняються. Можна навіть сказати, що ці закони направлені не на те, щоб допомогти зреалізувати право на працю, а на те, щоб не дати цього зробити. За просто так, звісно.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: предприниматели,малый бизнес,малый и средний бизнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.