Прокуратура "гальмує" Спецтехноекспорт

05 березня 2018, 18:17
Власник сторінки
0
44

Непрофесійні дії слідчих значно перешкоджають плановій роботі державного спецекспортера з виконання поточних та укладання нових зовнішньоекономічних контрактів з іноземними партнерами

ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» співпрацює із сотнями компаній з більш ніж тридцяти країн світу. Уся зовнішньоекономічна діяльність підприємства ґрунтується на принципах самоокупності та самофінансування.
Так, компанія щороку виконує зовнішньоекономічних контрактів на суму 120-140 млн дол. США, сплачуючи усі податки до державного бюджету України.
 
Зокрема, ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» активно співпрацює з індійськими контрагентами на ринку озброєння та військової техніки. Так, тільки упродовж 2017 року було підписано контрактів на загальну суму плонад 35 млн дол. США.
З метою подальшого розвитку військово-технічного співробітництва у 2017 році ДП "СпецТехноЕкспорт" і ДП "Антонов" домовились про масштабне партнерство з індійською компанією "Рілайенс Діфенс Лімітед". Сторони підписали три угоди про партнерство у сфері літакобудування та авіаремонту, модернізації бронетехніки, обслуговування морської техніки, виробництва та постачання безпілотників.
Слід зазначити, що співпраця у військово-технічній сфері між Україною та Індією дозволить зайняти чільні позиції на світових ринках озброєння та військвоої техінки.
 
Тісна співпраця також розвивається з підрозділами компанії «HAL». Так, за останні 5 місяців укладено контрактів на загальну суму понад 6 млн дол. США, а на адресу ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» регулярно надходять запрошення до участі у нових тендерах стосовно ремонту та постачання виробів для військових літаків різних типів.
Зокрема, у грудні 2017 року було отримано звернення HAL щодо укладення контракту на постачання балкових тримачів виробництва ДП «ЖМЗ «Візар»,а у лютому 2018 року –  запит Міністерства оборони Індії на зазначену продукцію загальною вартістю понад 3 млн дол. США.
Слід відзначити, що ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" для потреб компанії «HAL» завершенно виконання контракту від 2013 року на постачання балкових тримачів виробництва ДП "Красилівський агрегатний завод" та ДП "ЖМЗ Візар". Зазначені підприємства є єдиними виробниками зазначених виробів в Україні.
Під час виконання контракту на адресу ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" та Штабу ВПС Індії неодноразово з різних джерел повідомлялося про неспроможність України виконати вчасно контракт у зв'язку із різними причинами: брак комплектувальних виробництва Російської Федерації, корупція на підприємствах виробників, військові дії в Україні тощо.
Особливого загострення негативна антиукраїнська кампанія набула наприкінці виконання контракту, з початком активної фази переговорів з інозамовником щодо укладання нового контракту на постачання тримачів з України.
 
Звертаємо увагу, що у процесі здійснення господарської діяльності ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» проходить перевірки різними уповноваженими державними органами. Так, протягом лише останнього року на адресу «Спецтехноекспорту» надійшло та було опрацьовано майже 100 запитів правоохоронних органів про надання інформації та документів з питань поточної господарської діяльності. «Спецтехноекспорт» завжди надає слідству усю необхідну інформацію та документи з дотриманням вимог українського законодавства.
Станом на сьогодні, у ЗМІ активно поширюється інформація щодо подробиць досудового слідства, яке здійснюється правоохоронними органами за фактом можливого вчинення правопорушень посадовими особами ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт».
Слід зазначити, що деталі співпраці ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» з будь-якою іноземною компанією є інформацією з обмеженим доступом в рамках договірних відносин. Більше того, така інформація є надчутливою в рамках військово-технічної співпраці України з іноземними державами, що за сукупністю факторів може трактуватись як державна таємниця.
Однак, має місце факт поширення інформації, що є таємницею досудового слідства та більше того, не відповідає дійсності та дискредитує діяльність державного спецекспортера чим завдає збитків.
Наразі протиправні дії окремих правоохоронців оскаржені ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та є об’єктом розслідування ряду кримінальних проваджень за результатом яких їм буде надана правова кваліфікація відповідно до норм чинного законодавча.
Звертаємо увагу на те, що непрофесійні дії слідчих значно перешкоджають плановій роботі державного спецекспортера з виконання поточних та укладання нових зовнішньоекономічних контрактів з іноземними партнерами в інтересах українських компаній-виробників, та наносять суттєвих репутаційних втрат Україні в партнерських країнах.
Резюмуючи, можливо зробити лише один висновок – на сьогодні мають місце спроби ускладнення функціонування підприємств оборонно-промислового комплексу нашої держави через поширення неправдивих відомостей, втручання у міжнародні відносини, що призводить до зниження обороноздатності держави та дискредитації України у якості надійного виробника та постачальника продукції.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.