Несподівані спалахи інфекції в Україні: що приховує гепатит А?

01 березня 2018, 14:31
Власник сторінки
0
532

Спалах гепатиту А в Миколаївській та Харківських областях, це привід нагати собі і оточуючим про таке часто нешкідливе, але іноді - смертельне захворювання.

Перш за все, треба відзначити, що ще з 2016 року в ЄС та США, начебто благополучних регіонах, спостерігається незвичайне збільшення випадків захворювання гепатитом А. Зокрема лише у першій половині 2017 року в 15 країнах Європейського регіону (Австрії, Бельгії, Данії, Німеччини, Ірландії, Іспанії, Італії, Нідерландах, Норвегії, Португалії, Словенії, Об'єднаному Королівстві, Фінляндії, Франції та Швеції) було зареєстровано понад 1000 випадків зараження цієї хвороби.


Отже, що потрібно знати про цей вірус?

Відповідно до сучасної номенклатури вірус гепатиту А належить до роду гепатовірусов, раніше - ентеровірусів, як і всім вже відомий Коксакі, в зв'язку з чим має з ним багато спільного. Наприклад, він також досить стійкий у зовнішньому середовищі, що визначає його контагіозність (заразність): при кімнатній температурі зберігається кілька тижнів, при 40 градусах - ще більше, саме тому, це захворювання і поширене у спекотних країнах. Крім того, навіть при кип'ятінні вірус гине тільки через 5 хвилин, зате під дією УФО і дезинфікуючих засобів - дуже швидко.


Джерелом інфекції є тільки людина, за два тижні до появи жовтяниці вірус активно виділяється в зовнішнє середовище і людина в цей період надзвичайно заразна - саме в той час, коли ніхто і не підозрює ніякий гепатит, бо жовтяниці ще немає. З моменту появи жовтяниці вірус припиняє виділятися в зовнішнє середовище і людина стає безпечною для оточуючих, така ось цікава біологічна особливість, яка свідчить про можливості пристосування мікроорганізмів.


Передається вірус через воду, їжу, предмети побуту, як і всі кишкові інфекції. Треба, також пам'ятати про те, що діти хворіють легкими, безжовтяничними формами, через що дорослі можуть навіть не знати про те, що в дитинстві перенесли гепатит А. Щоб це дізнатися треба здати аналіз на антитіла до збудника - антиHAV IgG, якщо вони є, значить, людина була інфікована в свій час і видужала, вакцинація йому не потрібна. Хронічних форм захворювання немає, хоча наслідки перенесеного гепатиту можуть нагадувати про себе все життя і пов'язані, найчастіше, з ураженням сусідніх органів - жовчного міхура, підшлункової залози.

Звичайний сезон захворювання - літо і осінь, але зараз, можливо, через аномальні погодні умови, спостерігається зміщення в сторону зимового періоду.

Імунітет після перенесеного захворювання стійкий та на все життя.


Які основні клінічні симптоми?


Інкубаційний період (від моменту зараження до появи перших ознак хвороби) становить від 14 до 50 днів, досить тривалий, тому заразитися можна, ще перебуваючи десь на відпочинку в серпні, а захворіти - вже в жовтні, коли і забув уже про це.


У клінічному перебігу захворювання виділяють кілька періодів: переджовтяничний, жовтяничний і реконвалесценції. Переджовтяничний період триває близько тижня, починається найчастіше з підвищення температури тіла (так званий псевдогрипозний варіант), може бути зниження апетиту, слабкість. Жовтяничний період триває зазвичай близько 3 тижнів, характеризується розвитком різної по інтенсивності жовтяниці, ступінь тяжкості захворювання визначається в тому числі і щодо змін лабораторних показників - печінкових проб.


У чому небезпека захворювання і яка його профілактика?


Всі підступність хвороби, особливо у дорослих, обумовлено наявністю переджовтяничного періоду, коли діагноз майже ніколи вчасно не встановлюється. Дійсно, хто подумає про гепатит А при підвищенні температури тіла, наприклад, зараз, коли йде зростання респіраторних захворювань? А температура підвищується до досить високих цифр, може - більше 39 градусів. І що в цей час роблять наші пацієнти та лікарі? Призначають прийом жарознижуючих засобів, п'ють їх безконтрольно, часто збиваючи температуру до нормальних показників. Більшість жарознижувачів містять парацетамол - один з найбільш гепатотоксичних препаратів. Якщо до цього додати те, що дорослі хворіють важче, що у дорослих частіше є ще різні супутні захворювання печінки, про які вони і не знають (гепатит С, стеатоз), стає зрозумілим, що таке лікування може для них закінчитися фатально через розвиток печінкової недостатності, що, на жаль, ми і спостерігаємо кожен сезон. Наприклад, в минулому році у нас лікувалася група друзів, які разом відпочивали, захворіли на гепатит А, і, на жаль, для одного з них, сорокарічного чоловіка, це захворювання закінчилося смертельно. Виявилося, він був інфікований гепатитом С, про що не знав, і приймав багато гепатотоксичних препаратів не тільки в дебюті хвороби, а й взагалі по життю любив пити таблетки з різних приводів і без приводу. Тому пам'ятайте - будь-яке лікування має бути обґрунтованим.


Неспецифічна профілактика - це дотримання особистої гігієни, вживання безпечної води і т.п. Пацієнти повинні пам'ятати, що підвищення температури тіла - це не завжди грип, і якщо у вас в цей період немає ніяких катаральних явищ, звертайтеся до лікаря, будьте обережні з самолікуванням, особливо зараз, в період зростання захворюваності на кір, та гепатит А.


Яке лікування гепатиту А?


Оскільки гепатит А є самолімітуючим захворюванням, лікування неускладнених його форм зводиться до спокою (це важливо), дієти з обмеженням тугоплавких жирів, гострого, копченого і т.д. Можна і потрібно багато пити, приймати сорбенти. Лікарям хочу нагадати, що поліпрагмазія - вкрай небезпечна, "капатись" без показань теж не треба; абсолютно зайві, що не мають відношення до лікування препарати можуть викликати найжорстокіший холестаз, особливо у дорослих - одне з найнеприємніших форм перебігу, частіше за все, або ятрогенного ґенезу, або за рахунок супутніх токсичних уражень печінки; білірубін при таких формах може підвищуватися більше 1000 мкмоль/л, з'являється маса суб'єктивних неприємних відчуттів, особливо свербіж, який доводить пацієнтів до знемоги, найголовніше - наші можливості лікування таких форм вкрай обмежені.


Будьте здорові! 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,инфекция,гепатит
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.