Талановита молодь емігрує

20 лютого 2018, 10:12
Власник сторінки
Директор Київського молодіжного центру
1
5492
Талановита молодь емігрує

Більше 20 тисяч абітурієнтів щороку лишають нашу країну в пошуках закордонної освіти.

Більшість школярів мріє про те, аби навчатись закордоном. Красиві міста, якісна освіта та більш-менш зрозумілі перспективи.


Пояснити прагнення молоді достатньо легко. Особливо, якщо подивитись на останню ситуацію зі студенткою Інституту Богомольця - Мукаддас Насирлаєвою. Дівчинка пригнула з мосту. За свідченнями друзів, вона це зробили через навчання. Мукаддас була відмінницею, а ректорат не хотів допомагати із візою старости англомовної групи, якою була Мукаддас. Тож обдарована майбутня доктор просто стрибнула з мосту. Допоки невідомі усі подробиці. Втім, зрозуміло лише одне - в системі освіти й  досі працюють люди старого режиму, котрі без хабара не хочуть навіть очі підіймати. До того ж, не вистачає стабільності. А ні в країні, а ні в системі освіти.


Цю правду знають у кожній родині. Тож, набагато легше відправити дитину закордон. До того ж, іноді, це ще й безкоштовно.


Число українців в іноземних університетах становить близько 70 тис осіб. Серед найбільш бажаних для навчання країн, як і раніше, залишаються Польща, Німеччина, Росія, Канада, Італія, Чехія, США, Іспанія, Австрія, Франція та Угорщина. Динаміка зростання з 2009 по 2016 роки склала 176%. Якщо порівнювати останні роки, то приріст складає майже 20% або ж 10 934 осіб. Причому 2/3 цього приросту склали саме українці, які навчаються в польських університетах. Адже саме у Польщі і навчання безкоштовне і вакансій купа.

Знайти точні дані міграції наразі надто важко. Чому? Мабуть, реальна статистика дійсно вражає. Втім, є дані за 2015/2016 роки, а з огляду на дійсність, навряд чи динаміка розвернулась у зворотньому  напрямку.



Тож, якщо ми не хочемо втратити націю вже за кілька десятиріч, нам слід терміново переглянути систему освіти. Ми маємо навчитись чути студентів, надавати їм можливості для навчання та реалізації та звичайно опікуватись їх досягненнями. Саме це - завдання системи освіти, а не дистанційне читання лекцій із підручника. Ми маємо чесно визнати, де є наші мінуси, прибрати їх та йти за прикладом розвинених країн: Японія, Німеччина, Великобританія, США… На щастя, прикладів у світі вистачає. Не вистачає політичної волі здійснити зміни на краще. Втім, сподіваюсь, що найближчим часом, керівництво країни зверне увагу на безліч проблем українських студентів та вражаючи цифри міграції закордон.








Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Куценко,Молодь України,студенти,освіта,навчання,еміграція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.