Critical damage

28 грудня 2017, 16:34
Власник сторінки
0
46

В сучасних умовах для перемоги над противником кількість піхоти не відіграє ключову роль. Інколи достатньо вивести з ладу кілька ключових елементів — елементів критичної інфораструктури.

На сьогодні, в Україні ще не достатньо законодавчо врегульовано питання визначення критичної інфраструктури та її захисту. В той же час, в цьому напрямі робляться активні кроки. Яскравим прикладом цьому стало проведення Командно-штабних навчань Coherent Resilience 2017 з питань захисту критичної електроенергетичної інфраструктури (CORE 17).

Організовані ці навчання були Національним інститутом стратегічних досліджень (НІСД) і Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. Однак, знаково, що у них взяли участь і представники Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки. І участь брали не в якості викладачів, а на рівних правах.


Самі навчання були корисними для всіх. Захист критичної інфраструктури – відносно нова сфера для НАТО, і тому Альянс зараз набирається досвіду та компетенції. Власне, з цією метою і створювався наш Центр. Досвід України в цьому плані для нас також цікавий.”, - Рімантас Шикас, представник Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки


З самих навчать було зроблено багато висновків, які, в більшості, стосуються проблем із законодавчим закріпленням статусу таких об’єктів, визначенням відповідальних органів, опису можливих загроз та порушень, встановлення міри відповідальності за такі порушення.

Першочерговим завданням було визнано визначення самих об’єктів критичної інфраструктури. Наразі цим уже займаються профільні робочі групи при державних органах, до яких входять також і представники СБУ.

Сьогодні саме СБУ займаєтеся захистом такого роду об’єктів. В ході її реформування таку задачу було покладено на підрозділу захисту економіки. Також СБУ бере участь у розробці Концепції створення державної системи захисту критичної інфраструктури. Документом передбачено необхідність визначення спеціального правоохоронного органу, який би спільно з іншими державними інституціями комплексно опрацьовував проблеми та визначав загрози критичній інфраструктурі, а також вносив відповідні рекомендації щодо вдосконалення програм та планів захисту її об'єктів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: СБУ,инфраструктура
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.