ПОСИЛАТИ ЧИ НІ?

26 грудня 2017, 21:57
Власник сторінки
Економіст
0
188
ПОСИЛАТИ  ЧИ  НІ?

Поштові відправлення: Україна і світові тренди.

Дивним чином чергове “покращення” в Україні співпало з різдвяними та новорічними святами, коли чимало українців підшукують подарунки своїм рідним та близьким в інтернеті. Більшість допоки цього “покращення” не помітили, але впевнений, що вже скоро всі ми відчуємо на своїх гаманцях.

Наші можновладці традиційно не помічають важливих проблем, які потребують якнайшвидкого розвязання, але натомість вміють швидкоруч втілити ініціативу, яка погіршує і так далеко не легке життя пересічного українця. Так, напередодні свят наші народні депутати вирішили ускладнити можливість купівлі товарів на міжнародних інтернет-майданчиках прийнявши законопроект 6776-д від 14.11.2017 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році». Такий собі народний депутат Денисенко В.І. від Блока Петра Порошенка запропонував внести зміни в 196 статтю встановивши обмеження щодо безмитного ввезення товарів на «…митну територію України на адресу одного одержувача (фізичної особи) у перших трьох міжнародних поштових та/або міжнародних експрес-відправленнях протягом одного календарного місяця товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, в одній депеші у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника у міжнародних експрес-відправленнях», а 252-а його колеги, інші народні обранці, підтримали це «покращення» вцілому.

І все це у нас відбувається на тлі загально світового тренду, який призводить до постійного зростання реалізаії товарів в онлайн.

Сучасний світ, у якому інтернет став вагомою частиною нашого життя, вимагає запроваджувати легкі і економічні по часу та ресурсам способи купівлі товарів. Відтак тренд онлайн-продажів це не мода, а необхідність викликана сучасністю.

За результатами 2017 році загальний обсяг інтернет продажів в світі очікується в межах 2,3 трільйона доларів США і вперше становитиме 10% від обсягу загальної роздрібної торгівлі. Показово, що за оцінкою міжнародного агенства eMarketer зростання роздрібної торгівлі вцілому становитиме 5,8%, у той час, коли зростання інтернет-торгівлі  становитиме більше 23%.

Лідерами онлайн-торгівлі є Китай і США. 70% світового ринку інтернет-торгівлі припадає саме на ці країни. Третє місце посідає Великобританія, в якій онлайн-торгівля становить взагалі 30% економіки. В Японії, що на 4-ому місці, рівень покриття важає - 97% інтернет користувачів купляють товари в онлайн. Кількість купців в інтернет-магазинах невпинно росте і за прогнозами в 2017 році становитиме більше 1,5 мільярда чоловік.

Минулорічне зростання реалізації товарів онлайн у Сполучених Штатах сягнуло більше 16%, що суттєво випереджає темпи торгівлі в роздрібній мережі цієї країни, які становили трохи більше 2%. В Україні інтернет-торгівля взагалі зростає шаленими темпами. Так приріст за минулий рік у нас сягнув 35%. У нас величезний потеціал для зростання даного сегменту економіки, але останні законодавчі ініціативи все можуть знівелювати. В той час коли США, попри розвинуту внутрішню мережу інтернет-торгівлі активно стимулює зовнішню торгівлю шляхом міжнародних поштових відправлень, ми робимо зворотнє. Так в 2016 році США збільшило ліміт безмитного ввезення товарів у поштових відправленнх з 200 до 800 доларів, а в Україні, при ліміті у 150 євро, запровадили чисельне обмеження таких посилок. Звісно, певні обмеження в країнах світу міжнародної інтернет-торгівлі існують. Але ці обмеження стосуються виключно вартості товарів, які можна безмитно ввезти в країну у поштовому відправленні(підакцизні товари не враховуються). Так в США таке обмеження становить 800 доларів, в Автралії - 780, Сінгапур – 400, Китай -150. Найгірший показник - в ЄС. За посилку вартістю понад 22 євро треба сплатити мито і ПДВ, що на мою думку і пояснює повільнішу динаміку розвитку інтернет-торгівлі в порівнянні з США і Китаєм. Цікаво, що в Росії дозволено безмитне ввезення товарів у поштових відправленнях вартістю до 1000 євро, в сусідній Молдові – 300, а у Білорусії – 200.  Обмеження безмитного ввезення в країнах світу стосуються завжди тільки вартості товарів і аж ніяк не кількості. Я не знайшов інформації щодо обмеження кількості поштових відправлень в інших країнах. Ноухау щодо обмеження кількості від нашої влади є не тільки не логічним, а й таким, що суттєво порушує права українців. Адже я, отримуючи чотири посилки по 25 доларів, знаходжусь у нерівних умовах з тим, хто отримає одну посилку в 100 доларів, бо з четвертої я мушу сплатити додаткові витрати у вигляді податків.

Всі ж гучні мантри про те, що зазначене обмеження поштових відправлень врятує українських виробників і дозволить їм розвиватись - вважаю смішними. Не заважає бізнес-клімату США, Австралії і Сінгапуру безмитне ввезення товарів на суми, які значно перевищують встановлене обмеження в Україні. Та і в Росії, при обмеженні у 1000 євро, бізнес-клімат знаходиться у значно кращому стані ніж в Україні.  

Переконаний, що прийняті Верховною Радою обмеження жодним чином не сприятимуть збільшенню реалізації офіційно імпортованих товарів і наповненню бюджету. Шляхів оминання - безліч. Найпростіший: збільшиться кількість отримувачів поштових відправлень і все. На сьогодні роздрібна ціна офіційно ввезених товарів в Україні в рази відрізняється від інтернет цін на Амазон чи інде. Бо роздрібна ціна формується не тільки з урахуванням ПДВ і мита. В ціну закладається загальне податкове навантаження, корупційна складова, хабарі, ризики і т.д. Проблеми політики, економіки і як наслідок низька купівельна спроможність, обмежений асортимент і високі роздрібні ціни - ось ключові проблеми, що стримують розвиток внутрішнього ринку і стимулюють  громадян купувати товар за кордоном. Але хисту, щоб змінювати глобальні негаразди нашим керманичам явно не витачає.

Наші очільники разом з депутатами дуже далекі від реалій і бажань українців, які теж хочуть купувати якісні товари за адекватну ціну. Більшість з моїх співітчизників не мають фінансової можливості полетіти за кордон лікуватись і єдиною можливістю для них залишаються поштові відправлення, за допомогою яких вони можуть придбати вкрай необхідні медикаменти, щоб підлікуватись чи врятувати життя собі і своїм близьким.

Прикро, що владі стали підспівувати деякі “активісти”, які прикриваючись гучними назвами своїх “реформаторських” організацій допомагають запроваджувати норми обмежувального характеру, що покликані погіршувати життя українців. Можливо просто хтось хоче вчергове погріти руки і роздерибанити бюджетні кошти при запровадженні чергового реєстру вже міжнародних поштових відправлень?

Переконаний, що ми і надалі купуватимемо товари на закордонних інтернет-майданчиках, тільки тепер уже з деякими “нюансами”. Ми і раніше пристосовувались до дурні від можновадців і навчились з нею боротись. Ті, хто втомлюється боротись просто полишає Україну, країну яка стає все більш несприятливою для проживання. 

P.S. Створивши додаткові перепони, які не дозволяють українцю легко купувати для власного вжитку якісні товари широкого асортименту з-за кордону, влада сама генерує чергову хвилю зневіри та незадоволення.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законодавство,закон,Верховная Рада,Україна,уряд,пошта,заборона,обмеження
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.