Модель реформи від МОЗу: дорога медицина для бідних українців

04 жовтня 2017, 13:51
Власник сторінки
Ортепед
0
33

Модель реформи, коли українцям не гарантується прописаною в Конституції можливість безкоштовної медицини є не тільки антисоціальною, а й антиконституційною

Нещодавно в.о. Міністра охорони здоров’я написала у своєму facebook що ніхто не застрахований від хвороби. Вона приходить як до багатих так і бідних. Очевидно, що це так. Але українських реаліях бідні мають в сотні разі менше можливостей отримати якісну допомогу.

Несправедливість в тому, що за якісну медицину ми змушені платити гроші. Очевидно, що більшість українців не мають достатніх коштів для цього. Згідно останніх соціологічних опитувань, для більше ніж 70% українців проблематично знайти кошти для лікування. Саме тому вони часто відмовляються від звернення до лікаря.

А модель системи охорони здоров’я, яку проштовхує МОЗ зменшує практично не залишає надії на безкоштовну медицину. За більшість послуг українці будуть змушені платити. І сума ця зросте в рази. Якщо зараз пацієнти змушені сплачувати за медикаменти, яких постійно бракує через недофінансування з сторони держави, то скоро вони будуть платити також за послуги, які лікарі їм будуть надавати. Бо призначення лікування тепер називатиметься послугою.

Модель реформи, коли українцям не гарантується прописаною в Конституції можливість безкоштовної медицини є не тільки антисоціальною, а й антиконституційною. Проте, псевдореформатори з МОЗу не планують зупинятись. Бо ми рухаємось до Європи.

Але ніхто в МОЗі чомусь не каже, що вся Європа системи охорони здоров’я працює через обов’язкове страхування. Мало знайдеться європейців, які матимуть змогу без страховки оплатити за своє лікування. Нагадувати, наскільки відрізняються доходи українців від мешканців Європейського Союзу, мабуть, не варто.

Але чиновники з МОЗу та її очільниця Уляна Супрун не сильно зважають на це. Вони впевнені, що зможуть заплатити за своє лікування в разі потреби. Бо модель реформи, яку вони пропонують, дозволяє централізувати в руках кількох людей з МОЗу всі кошти, які йдуть на українську медицину та контролювати потоки корупційних коштів.

Більшість українців вже відчувають подорожчання медицини. Що буде після того, як вона офіційно стане платною – уявити не складно. Значна частина людей взагалі відмовиться від відвідування лікарень, які офіційно зможуть відмовляти їм у лікування через платні послуги, за які мало хто зможе платити.

Поки не пізно МОЗ має зупинитись та критично глянути на те, що вони пропонують!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.