Як влада України будує енергетичну "незалежність"

18 серпня 2017, 16:20
Власник сторінки
Глава Политической Партии "Основа", координатор Украинской бизнес инициативы
0
382
Як влада України будує енергетичну  незалежність

Ситуація з шахтами «Східного ГЗК» на Кіровоградщині - доказ повного нерозуміння стратегічної важливості цього підприємства для економіки та енергетичної безпеки держави.

Побачивши повідомлення у ЗМІ про страйк шахтарів з Кіровоградщини, не повірив своїм очам. У Кіровоградській області більше 4 тисяч шахтарів держпідприємства «Східний ГЗК» оголосили страйк. Через непродовження спецдозволу на користування надрами, видобуток руди зупинився ще 3 місяці тому. Якщо ситуація не зміниться, комбінат повністю стане, і ми отримаємо чергові 10 тисяч українців, кинутих напризволяще.

І от сьогодні близько 1 тисячі шахтарів пікетують Кабінет Міністрів України. Та урядовці не поспішають поспілкуватись із ними, ховаючись у кабінетах. А між тим, у шахтарів відбирають найголовніше право – працювати. Відповідно – забезпечувати свої сім’ї, робити Україну процвітаючою. Символічно, що влада підготувала гірникам такий «подарунок» напередодні професійного свята - Дня шахтаря.

Парадокс у тому, що причина такого безладу, можливо, навіть, і не в злісних намірах влади, а в банальному недбальстві та некомпетентності. Це наочна демонстрація паралічу влади.

Адже це відбувається у той момент, коли важливе кожне робоче місце, коли зубожілі українці на межі соціального вибуху, коли економіка України особливо потребує розвитку.

Більше того, така ситуація з уранодобувними шахтами – доказ повного нерозуміння стратегічної важливості цього підприємства для економіки та енергетичної безпеки держави. Адже саме кіровоградські шахти є першою ланкою в мережі забезпечення ядерним паливом українських атомних електростанцій. Та замість того, аби робити Україну дійсно незалежною від країни-агресора. Замість того, щоб не тільки розвивати власне виробництво уранового концентрату, а й побудувати завод з виробництва ядерного палива, дії сьогоднішньої влади призводять до того, що ми втрачаємо навіть ту частину циклу, яка в нас є.

Про які спеціальні умови для ведення бізнесу можна казати, коли влада ставить палки в колеса, та за надуманими причинами заважає держпідприємствам працювати?

Будучи свого часу першим заступним, а згодом і головою Кіровоградської ОДА, займався спасінням та продовженням терміну експлуатації Смолінської та Інгульської шахт та запуском Новокостянтинівської, яка є найперспективнішою в Європі. Саме тому я добре знаю, що для Кіровоградського регіону ці підприємства відіграють надзвичайно важливу роль. Дуже сподіваюся, що армія безробітних українців не поповниться тисячами справжніх трудівників через безвідповідальність влади. Якщо ж влада не почує, у гірників буде гарна нагода нагадати президенту України про свої проблеми і вимагати їх вирішення під час його візиту до Кропивницького 21 серпня.

Зі свого боку, всіляко сприятиму вирішенню ситуації. Разом із народним депутатом України Сергієм Тарутою підготуємо та направимо запит до Державної служби геології та надр України, до профільного міністерства щодо видачі спецдозволу на користування надрами. Бюрократичні перешкоди не повинні ставати на заваді енергетичної незалежності України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.