Кому належить Львівщина: розслідування про братів Карабасів

14 серпня 2017, 18:00
Власник сторінки
Координатор правозахисної платформи «Успішна варта»
0
206
Кому належить Львівщина: розслідування про братів Карабасів
Кому належить Львівщина: розслідування про братів Карабасів

Напевно всі з дитинства пам'ятають мультфільм про кота в чоботях.

Особливо запам'ятовується момент де всі прославляють фальшивого маркіза: «Чиї це поля? – маркіза Карабаса. Чиї це ліси? – маркіза Карабаса. Чиї це млини? – маркіза Карабаса. Чия залізниця? – маркіза Карабаса».

Виявилося, що мультфільм був на диву реалістичним, бо за період незалежності України  на Львівщині виросли, встали на ноги та розбагатіли свої місцеві маркізи Карабаси.

На Львівщині такими неказковими персонажами є брати Дубневичі. Їхній бізнес настільки багатошаровий, як цибулина, їхні інтереси торкаються стількох галузей економіки, що можна тільки дивуватися, як люди встигають стільки контролювати і де власне закінчуються їх бізнесові та політичні інтереси.

Брати Ярослав та Богдан Дубневичі – депутати Верховної Ради від «Блоку Порошенка». Молодший брат Ярослав Дубневич очолює комітет Верховної Ради з питань транспорту. Компанії Дубневичів виготовляють та постачають матеріали для будови колій, запчастини для ремонту вагонів та тепловозів, колійних машин, пружини, автозчеплення, автогальмове обладнання, стрілочні переводи, рейкове скріплення, електроди, болти та скріплення шпал.

Пов’язані із Дубневичами люди працюють на керівних посадах в «Укрзалізниці», компанії братів ».  У першій половині 2016 року підприємства братів Дубневичів уклали 25 угод із ПАТ «Укрзалізниця» на загальну суму 997 701 155 гривень.

З відкритих джерел дізнаємось, що найбільший вплив на ПАТ «Укрзалізниця» сьогодні має голова транспортного комітету Ярослав Дубневич, інтереси якого в правлінні представляє член правління Сергій Михальчук.

Тобто, виходить що державне ПАТ «Укрзалізниця» також фактично належить до імперії братів Дубневичів.

Партійна приналежність та один мільярд гривень на рік із державного бюджету дозволяє бізнесменам-політикам домовлятися в будь-яких кабінетах на найвищому рівні, а новий перерозподіл впливу в «Укрзалізниці» може забезпечити нечуване розширення монополії вже у 2017 році.

В результаті народні депутати від «БПП» Богдан та Ярослав Дубневичі вказали у своїх електронних деклараціях значні суми готівкових коштів у різній валюті.

Загалом нардепи від Львівщини тримають у готівці понад 578,4 млн грн, а з врахуванням готівки, яка задекларована дружиною Богдана Дубневича – понад 715 мільйонів гривень. На Богдана Дубневича та членів його сім’ї зареєстровано 409 об‘єктів нерухомого майна. Ярослав Дубневич із сім’єю володіють 273 об’єктами нерухомості.  Крім того, Дубневич-молодший задекларував 51 об’єкт незавершеного будівництва.

Живуть брати Дубневичі у рідній Зубрі, перетворивши на справжній палацовий комплекс спільний маєток під лісом на околиці села, фактично на межі зі Львовом.

Родина Богдана мешкає у чотириповерховому будинку загальною площею понад 1600 кв.м. Збудований поруч будинок Ярослава має площу 440 кв. м.

У 2008 році ТОВ “Мисливське господарство “Зубр” (належить дружинам братів Тетяні та Наталії Дубневич), отримало 10700 га мисливських угідь на території Пустомитівського району в користування на 49 років.

20,4 тисяч гектарiв "мисливських угiдь" у складi лiсiв, полiв, просiк, водойм i навiть болiт у Старосамбiрському районi було надано "ТзОВ "Мисливське господарство "Вепр", засновниками якого виступили близькі до Дубневичів люди, зокрема зять Ярослава Назар Гичка. Прізвище Гичка достатньо відоме на Львівщині і ми ще згадаємо про цю династію, ну дуже вже люблять Дубневичі свою «дорогу родину».

Наприклад, близького родича Богдана Дубневича нещодавно призначили в.о. заступника керівника Великолюбінського спиртозаводу ДП «Укрспирт», що розташований у Львівській області. Виходить, що інтереси маркіза Карабаса поширюються також і на спиртову галузь народного господарства.

У 2009 році рішенням сесії Львівської обласної ради братам Дубневичам було передано в оренду на 49 років 5 тис. га лісів у Самбірському районі. Сільські ради, на території яких знаходяться ліси, просто поставили перед фактом. 

Загалом, станом на 2012 рік клан Дубневичів мав у своєму розпорядженні в довготривалій оренді 30 тисяч гектарів лісових угідь. Але апетити зростають і  брати вирішили знову розширити площу мисливських угідь, додавши до території мисливського господарства «Зубр» ще майже 3 тисячі га.

Полюбляють Дубневичі також львівську нерухомість, особливо в центрі. Вони частково володіють офісним будинком на вул. Братів Рогатинців,  де розташовано кілька їхніх фірм. Нещодавно Богдан Дубневич викупив історичну кам’яницю на площі Ринок, яку невдовзі перетворив на ресторан. Є ще будинок на площі Торговій, який брати прикупили після пожежі, і планували відновити його під готель. І це далеко не повний перелік.

Найбільшу радість братам Карабасам приносять дві престижні споруди. Перша - чотириповерховий будинок на проспекті Шевченка, в якому свого часу розміщався штаб Юлії Тимошенко. Тепер у цьому будинку престижний готель, а у підвалі – дорогий клуб-ресторан, напевно там і розташований штаб політичної сили, яку поки що підтримують Дубневичі, а саме партії «Блок Петра Порошенка». Таку дорогу, комерційну нерухомість Львівська облрада віддала у власність Дубневичам в три рази дешевше її ринкової вартості! Цікаво, чому бюджет міста недорахувався кругленької суми, а нікому до того і діла нема?

Привабливим об'єктом став будинок торгового центру «Роксолана» біля Галицького ринку. Брати придбали аварійні будівлі на умовах збереження їх історичного вигляду. Насправді ж, розібравши старі будинки, Дубневичі спорудили торговий та офісний центр, який різко контрастує з навколишньою забудовою. Ніякі протести громадськості результату не дали.

Мало хто з львів'ян знає, що комплекс, який зараз споруджується на вулиці Краківській, теж надбання братів Карабасів. У збудованих «під старовину» будинках планується відкрити величезний готель. Власником ділянки є фірма «Будінвест», з поміж засновників якої брати формально вийшли, але надалі зберігають контроль над нею.

Окрім того, Дубневичі ще й великі винахідники, поряд з якими Архімед просто аферист-самоучка, вони зареєстрували понад 50 авторських винаходів, але власниками цих винаходів чомусь виявилася кіпрська компанія «КРТ Інвестментс ЛТД», яка дуже схожа назвою з фірмою «Корпорація КРТ» Дубневичів в Україні.

Самі ж Дубневичі свій зв'язок з кіпріотами категорично заперечують, напевно стидаються.

Однак, такі очевидні махінації не заважають бізнесменам роками забезпечувати українську залізницю клемами, рейками та анкерами, фактично монополізувавши ринок. Новими горизонтами для бізнесу Дубневичів стало будівництво та ремонт доріг. Фірма «ДАКО Плюс», яка раніше зовсім не цікавилося подібною діяльністю, у 2016 році отримала понад 385 млн грн  держзамовлень на ремонт доріг. Фірми, напряму пов’язані з народними депутатами Ярославом та Богданом Дубневичами, отримали будівельних замовлень на понад 600 млн грн – що складає майже третину від загальної суми будівельних тендерів на Львівщині. При чому ремонти доріг та будівництво нових об'єктів мають проходити виключно у виборчих округах Дубневичів.

А що це, як не використання адміністративного ресурсу. Напевно непогано, що на території братів Карабасів будуть хороші дороги, але як бути з іншими округами, які не мають таких впливових та хазяйновитих сюзеренів, там також живуть люди?

Що ж дало можливість нашим героям створити таку потужну імперію з фінансів, нерухомості, землі, лісів, підприємств, державної залізниці, на них в поті чола працюють навіть нещасні кіпріоти. Напевно не обійшлося без кота в чоботях. Таким чарівним котом для братів Дубневичів стала їхня політична діяльність, а точніше повна безпринципність, та нерозбірливість у своїх політичних уподобаннях. Їм було все одно з ким співпрацювати на політичному полі. Завдання стояло одне – зберегти та розширити свій бізнес.

Перший крок у політиці - вступ до Аграрної партії. Керівник партії на Львівщині - губернатор Михайло Гладій.

У кінці 90-х Дубневич-старший своя людина в СДПУ(о). Близькими були його контакти з головою податкової адміністрації Львівщини Сергієм Медведчуком. Головний бізнес-партнер Дубневичів очільник залізниці Георгій Кірпа теж мав тісні зв’язки з  СДПУ(о).

Часи змінилися, змінився політичний владний пасьянс. І наприкінці 2005-го брати вже гаряче підтримують Юлію Тимошенко. Причому отримують право сформувати до 40 відсотків виборчих списків до місцевих рад. Ціна питання – 4 мільйони доларів. Фракцію БЮТу у Львівський міськраді взяв під опіку їх діловий партнер Михайло Мужилівський, а ось за фракцію в облраді та загалом обласну організацію БЮТу розгорілася війна з тодішнім керівником ЛОО «Батьківщини» Іваном Деньковичем.

У липні 2010-го Деньковича на посаді голови львівської «Батьківщини» замінив їхній ставленик Роман Ілик, який вже в постмайданній Україні 30 березня 2016 року призначений заступником Міністра охорони здоров'я.

Відтак, Партія регіонів зробила все, щоб не допустити «Батьківщину» до виборів на Львівщині. Контроль над БЮТом перестав приносити політичні та бізнесові дивіденди, отже партія Юлії Тимошенко стала для принципових та послідовних у своїх політичних уподобаннях Дубневичів нецікавою.

На виборах 2010 року до облради брати радикально змінюють свої уподобання і балотуються від залізничної партії «Відродження», прогнозовано перемагають.

У 2012-му брати Дубневичі  пробують прорватися до Верховної Ради, цього разу як самовисуванці. У Дубневича-старшого, попри величезні фінансові вливання, шансів проти представника популярної тоді «Свободи» Юрія Михальчишина не було.

Ярослав, конкурентом якого виступила парашутистка з Києва Тетяна Чорновол, свого  шансу не впустив. При цьому, як стверджує Чорновол, її суперник не гребував нічим: у день виборів голоси за Дубневича купувалися по ціні 500 грн. за свідомого галичанина.

Отже, виборчі перегони Ярослав Дубневич виграв. Показово, що він став єдиним переможцем виборів на Львівщині, який не представляв опозиційні сили.

Після падіння Януковича брати Дубневичі блискавично зорієнтувалися, опинившись в партії Президента. Постмайданні позачергові вибори 2014 року, принесли успіх уже обом братам. Спрацювали три фактори: гроші, розчарування від діяльності обраних у 2012 депутатів, та політична сила, яка отримала величезний кредит довіри виборців, під прапорами якої йшли Дубневичі. Брати вкотре правильно розібралися в ситуації і зуміли взяти в свої руки право представляти в округах блок Петра Порошенка.

Як показав час - не лише представляти. Доволі швидко Дубневичі впевнено взяли під контроль президентську силу на Львівщині. Ситуація дуже нагадує історію з «Батьківщиною»  – за винятком того, що тепер брати не мають намірів ні з ким ділитися політичними впливами. Принаймні, поки цей проект буде перспективним.

Правильний політичний вибір швидко перетворився на економічні дивіденди. Уже в серпні 2014-го свій перший залізничний тендер виграє пов'язана з Дубневичами фірма «Експозиція». А наступного року до переможної участі у державних торгах повернулася і головна фірма клану - «Корпорація КРТ».

Необхідно згадати скандал з розподілом коштів Держфонду регіонального розвитку. З 220 мільйонів гривень, виділених Львівській області цією структурою, 40 відсотків дивним чином отримали саме ті райони, в яких обиралися депутатами брати Дубневичі. Зрозуміло, що «освоювати» ці кошти теж взялися фірми, контрольовані нашими героями.

Своє безхмарне політичне майбутнє брати забезпечили порозставлявши своїх людей на ключові посади.

Головою Обласної ради став близький до них Олександр Ганущин, який донедавна працював помічником-консультантом Ярослава Дубневича.

Ще троє людей з оточення братів очолили ключові комісії облради. Так, екс-помічник Ярослава, Олег Домчак став головою бюджетної комісії. Комісію з питань дорожнього господарства, інфраструктури, реґулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури очолив Володимир Саган, який донедавна керував «Фондом братів Дубневичів», а раніше працював у «Корпорації КРТ». А комісію з питань охорони здоров'я, материнства, соціального захисту, молодіжної політики, фізичної культури та спорту очолив головний лікар обласної лікарні Михайло Гичка - сват Богдана Дубневича. Син якого - партнер по лісовому бізнесу братів Карабасів.

Що ж до майбутніх кадрових змін на Львівщині, то всі призначення у Дубневичів розписані наперед. Претендентом на місце керівника ЛОДА називають Олександра Ганущина, а звільнене крісло Голови облради має посісти «дорога родина» Михайло Гичка, для якого це найкращий трамплін на майбутніх виборах до Верховної Ради.

Тобто для братів Карабасів та їм подібним, після Революції Гідності все склалося пречудово. Політичні кульбіти та перебігання з однієї політичної сили в іншу принесли не тільки владні, але й цілком матеріальні дивіденди, свій політичний вплив вони вдало монетизують у конкретні грошові суми. Які чарівно дістають із наших з вами кишень.

Фірми братів-депутатів уже встигли засвітитися в ухилянні від сплати податків. Так «Корпорація КРТ» занизила податок на додану вартість на 74 мільйони гривень, а податок на прибуток на 115 мільйонів гривень. Отже, фірма нардепів ухилилася від сплати податків на 190 мільйонів гривень. Всі ці кошти недоотримав бюджет України, тобто пенсіонери, працівники бюджетних сфер економіки.

Не зважаючи на Майдан, війну на сході, владу в країні захопили безпринципні олігархи. Які перебуваючи при владі відкривають офшорні рахунки на Кіпрі, безсоромно дерибанять бюджет, у важкий для країни час набивають свої кишені, а всі ці оборудки проходять під прикриттям діючої влади. Цікаво куди побіжуть брати Карабаси, якщо владний вітер в черговий раз подує в іншу сторону. Важко навіть уявити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,Львов,Львів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.