СБУ припинило використання шпигунського ПЗ

27 квітня 2017, 20:08
Власник сторінки
менеджер
0
588
СБУ припинило використання шпигунського ПЗ

26 квітня у восьми компаніях, що працюють в Україні, – зокрема, у ПАТ "Укргазвидобування" та інвесткомпанії "Dragon Capital" – працівники СБУ виявили нелегальне програмне забезпечення.

В черговий раз Служба безпеки України продемонструвала своє вміння і бажання працювати, а також протидіяти ворожим спецслужбам.

26 квітня у восьми компаніях, що працюють в Україні, зокрема, у ПАТ "Укргазвидобування" та інвесткомпанії "Dragon Capital" – працівники СБУ виявили нелегальне програмне забезпечення.

Хтось подумає, ну нелегальне, зекономили не купили ліцензійне.

Але все виявилося набагато складніше і навіть з кримінальним духом.

Програмне забезпечення, яке використовували зазначені компанії виявилося шпигунськими програми російського виробництва, за допомогою яких спецслужби РФ негласно отримували інформацію.

Як повідомили в СБУ, - «Російські спецслужби зацікавлені в отриманні доступу до інформації об'єктів критичної інфраструктури, а також підприємств, які мають важливе оборонне значення. Подібне програмне забезпечення встановлюється як на персональні комп'ютери, так і на мобільні термінали для отримання доступу до електронної пошти, месенджерів та телефонних розмов».

Але і це ще не все…

Як повідомив начальник апарату голови СБУ Олександр Ткачук на брифінгу, компанія-дилер, яка продавала заборонене програмне забезпечення, юридично зареєстрована і фактично розташована в окупованому Луганську.

"Дилерська компанія продавала продукт наприклад, продукт 1C, який також розроблено в Російській Федерації, і, за нашою інформацією, окремі дилери розповсюджують на території України продукти компанії "1C" – вони вже внесені Радою національної безпеки та оборони до санкційного списку", – сказав він.

"Ми закликаємо наших підприємців бути обачними і виважено приймати рішення щодо тих програмних продуктів, які ви використовуєте у своїй діяльності", – заявив Ткачук.

Крім того, СБУ зафіксувала, що адміністрування, оновлення та технічна підтримка цих програм здійснюється з території Росії, зокрема через віддалений доступ до обладнання київського представництва російської компанії.

На думку фахівців СБУ, це ще один доказ прихованого контролю спецслужб РФ за ситуацією в державному та приватному секторі економіки України, а також за підприємствами, які розташовані на територіях т.зв. "ЛНР" і "ДНР".

Триває досудове слідство у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 359 Кримінального кодексу України.

Наразі, в СБУ триває робота зі встановлення осіб, причетних до їх використання і поширення, з'ясовуються завдані національним інтересам України збитки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,СБУ,IT-специалисты,спецслужбы,шпионаж
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.