Людина і її свобода в християнстві

03 листопада 2015, 11:56
Власник сторінки
Народний депутат України
1
73

Свобода людини полягає в усвідомленому прояві своєї волі, а свободою для християнина є усвідомлене добровільне підпорядкування Богові, неухильне дотримання заповідей Божих.

В попередньому дописі було обґрунтовано обрання християнства як органічної для нашого народу світоглядної і морально-етичної платформи, на основі якої мають будуватися моделі суспільного, культурного і соціально-економічного розвитку України. Розглянемо питання людини і її свободи в християнстві.

Людина створена Богом за образом і подобою Його (Буття 1:26, 2:7). Людина є творінням Божим і має дві складові: нематеріальну (душа) та матеріальну (тіло).

Образ Бога стосується нематеріальної складової людини. Людина відокремлюється від тваринного світу, над яким Бог призначив людині панувати (Буття 1:28).

Подоба людини на Бога поділяється на моральну, розумову і суспільну.

Першу людину – Адама – Бог створив у праведності та бездоганній невинності, відображаючи Божу святість. Совість людини є своєрідним моральним мірилом цього стану.

Людина була створена Богом вольовою особою, спроможною обирати і раціонально мислити. Тобто вільною у своїх думках, словах і діях, при чому вільною настільки, що може не слухати навіть Бога, але й зобов’язана нести при цьому повну відповідальність.

Бог створив людину для суспільного життя, здатну спілкуватися як з Богом (Буття 38), так і з іншими людьми. І першою такою людиною для Адама стала створена Богом жінка Єва – дружина його. І так виникла перша сім’я, тому для християн сім’єю завжди був і буде такий союз (шлюб), який складається з чоловіка і жінки, в яких народжуються, зростають і виховуються діти.

Таким чином, Адам, створений за подобою Божою, міг робити вільний вибір. І він зробив свій вибір всупереч волі Божій – з’ївши плід із забороненого дерева, котрий дала йому дружина, яку спокусив змій. Тобто Адам вчинив свідомий непослух Богові.

Цей первородний гріх спричинив для всіх людей в подальшому втрату надприродних здібностей – особливої близькості до Бога, схильність волі людини до зла, наявність тілесних страждань і земної смерті. Всі діти народжуються з первородним гріхом, який змивається під час хрещення дитини (людини).

Таким чином, ми бачимо відповідь на ключове запитання – що є свободою людини у християнстві? Свобода людини полягає в усвідомленому прояві своєї волі, а свободою для християнина є усвідомлене добровільне підпорядкування Богові, неухильне дотримання заповідей Божих.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.