Запропонована система виборів за відкритими регіональними списками дозволить зро

01 грудня 2014, 14:02
Власник сторінки
Народний депутат України
0
20

27 листопада 2014 року Юрій Мірошниченко подав до парламенту законопроект про вибори до Верховної Ради України за відкритими регіональними списками.

Юрій Мірошниченко: Запропонована система виборів за відкритими регіональними списками дозволить зробити вибори більш відкритими, прозорими і відповідальними

 Про це вчора в ефірі програми «Підсумки дня» на 5-му телеканалі заявив народний депутат України Юрій Мірошниченко.

 

27 листопада 2014 року Юрій Мірошниченко подав до парламенту законопроект про вибори до Верховної Ради України за відкритими регіональними списками.

 Відповідно до поданого парламентарем законопроекту, вибори проводитимуться у загальнодержавному виборчому окрузі, який поділятиметься на територіальні виборчі округи. Визначення кількості і меж округів віднесено до компетенції ЦВК. У кожному окрузі має обиратись від 8 до 12 депутатів. Право висування кандидатів матимуть лише партії, зареєстровані за рік до виборів. На основі списків кандидатів від партії в округах формується загальнонаціональний список кандидатів від партії, при цьому черговість кандидатів у загальнонаціональному списку визначається партією на з’їзді.

 Всі кандидати, які отримують в окрузі кількість голосів, яка дорівнює або є більшою за виборчу квоту для округу, гарантовано вважаються обраними депутатами незалежно від черговості кандидата у партійному списку (за умови, що партія, яка висунула такого кандидата, подолала одновідсотковий відсотковий бар’єр).

 Перші п’ять кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії у загальнодержавному окрузі, яка подолала виборчий бар’єр, вважаються обраними депутатами незалежно від кількості поданих за них голосів в округах.

  Після визначення ЦВК партій, які подолали виборчий бар’єр, подані за їхніх кандидатів голоси (в усіх територіальних виборчих округах та закордонному виборчому окрузі) сумуються і діляться на 450 – це число вважається виборчою квотою загальнодержавного виборчого округу. Після цього голоси, сумарно подані за всіх кандидатів від кожної такої партії, діляться на виборчу квоту. Нерозподілені мандати розподіляться між партіями за аналогією з чинним Законом „Про вибори народних депутатів України”.

 Після встановлення кількості мандатів, які отримує кожна партія, яка подолала бар’єр, в межах загальнодержавного виборчого округу, Центральна виборча комісія визначає кандидатів у депутати, які вважаються обраними.

 У першочерговому порядку обраними визнаються кандидати у депутати, які у територіальних виборчих округах отримали на свою підтримку кількість голосів виборців, яка дорівнює виборчій квоті або є більшою за виборчу квоту.

 Потім від кількості мандатів, які отримала партія в межах загальнодержавного виборчого округу, віднімається кількість депутатів, обраних у територіальних виборчих округах. В межах отриманого залишку обраними вважаються кандидати у депутати, включені до виборчого списку кандидатів у депутати від партії у загальнодержавному виборчому окрузі під першими п’ятьма порядковими номерами, у кількості, яка не може перевищувати отриманого залишку і бути більшою за п’ять. Такі кандидати у депутати визнаються обраними, незалежно від кількості поданих за кожного з них голосів виборців у відповідних територіальних виборчих округах (територіальному виборчому окрузі) в порядку черговості, визначеної виборчим списком кандидатів у депутати у загальнодержавному виборчому окрузі, при цьому при визначенні відповідних кандидатів у депутати не враховуються кандидати у депутати, обрані депутатами у територіальних виборчих округах.

 Після цього від кількості мандатів, які отримала партія в межах загальнодержавного виборчого округу, віднімається кількість депутатів, обраних у територіальних виборчих округах та кількість кандидатів у депутати, включених до виборчого списку кандидатів у депутати від партії у загальнодержавному виборчому окрузі під першими п’ятьма порядковими номерами, які вважаються обраними. В межах отриманого залишку обраними вважаються кандидати у депутати від партії, яким у виборчих округах не вистачило найменшої кількості голосів для того, щоб вважатись обраними у відповідному окрузі.

  «Запропонована система виборів за відкритими регіональними списками дозволить зробити вибори більш відкритими, прозорими і відповідальними», – переконаний Юрій Мірошниченко.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: мир,Верховная Рада,реформы,опозиція,вибори,Юрий Мирошниченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.