Президент Янукович не має права бути письменником

17 квітня 2013, 09:38
Власник сторінки
Політолог, аналітик
0
1410

На відміну від народних депутатів Конституція України забороняє президенту займатися будь-якою оплачуваною роботою, крім власне президентської

Про найбільш оплачуваного письменника у світі В. Януковича, який за 2 роки отримав вже понад 30 млн. грн. за свої книжки - сьогодні знає чи не кожний, хто хоч трохи цікавиться політикою.

Звичайно це повний нонсенс, тим більше, коли самі книжки, за які заплачені такі шалені гонорари, ніхто не може знайти (див. відео). Тому здається праві ті експерти, які вказують на те, що все це схоже на схему легалізації певних тіньових доходів.

Однак, хотілося б, щоб журналісти та експертне середовище звернули увагу ще на один момент, який чомусь не обговорюється в інформаційному просторі. Справа в тому, що сам Янукович, як президент, отримав ці гонорари незаконно бо він не має права займатися на своїй посаді жодною іншою оплачуваною роботою.

Це чітко визначає стаття 103 Конституції:

«Президент України не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку»

Іншими словами, президент повинен працювати лише президентом і отримувати за це гроші, тим більше, що він перебуває на повному державному утриманні. Все інше нагадує спосіб прихованої дачі хабара та створює корупційний конфлікт інтересів. Адже виникає резонне запитання, якщо хтось заплатив президенту 30 мільйонів грн., то які преференції ці люди сподіваються отримати взамін від Глави Держави?

Якби президент Янукович був, скажімо, народним депутатом і отримував винагороду за свої опубліковані та не опубліковані літературні «шедеври», то це було б цілком законно з юридичної точки зору. Бо, на відміну від президента, народний депутат має право у вільний час займатися оплачуваною роботою, зокрема,  викладацькою, науковою та творчою діяльностю, а  також  медичною практикою.

Про це йдеться у статті 3 Закону "Про статус народного депутата України": 

«Народний депутат не має права займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов'язківнародного депутата час».

Як бачимо відмінність між обмеженнями на зайняття іншою оплачуваною діяльністю між посадою президента і народного депутата достатньо серйозна.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Янукович
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.