Дмитро Павличко - про українську мову

10 серпня 2012, 16:53
Власник сторінки
Політолог, аналітик
0
2366

Відео-вірш класика, актуальний, як ніколи сьогодні у звязку із підписанням мовного законопроекту

Маю честь час від часу спілкуватися із Дмитром Павличком. У свої поважні роки в ньому море енергії. Він боєць, а ще чудовий поет, вірші якого пишуться на злобу дня і завжди актуальні.

Павличко ніколи не розстається із листками паперу і олівцем, пише вірші при будь-якій нагоді, і так само за будь-якої нагоди читає їх для аудиторії, чи то голодуючі під Українським домом, чи то 3 людини десь у офісі.

Зі згоди поета записав на відео і публікую чергові його читання, вірш про мову, актуальний, як ніколи сьогодні.



Випереджаючі всі запитання, сам я нічого не маю проти російської мови, як другої іноземної, мови бізнесу,  мови міжнаціонального спілкування в СНД, яку потрібно знати будь-якій прогресивній людині. Я знаю цю мову із дитинства і вільно нею спілкуюся.

Російській мові в Україні, як і у світі нічого не загрожує. В неї є материнська держава Росія. Це не вимираюча мова і жодні закони із преференціями їй не потрібні.

Натомість всім борцям за російську мову, які вимагають надання їй статусу другої державної, ще й посилаючись на Європейську хартію регіональних мов, приклади Швейцарії, Квебеку, Бельгії і т.д. рекомендую задатися одним простим питанням.

Чому в Росії де за даними перепису проживає 5,6 млн. татар, 2,9 млн. українців, 1,7 млн. башкір, 1,6 млн. чуваш, 1,5 млн. чеченців не має другої державної татарської, третьої державної української і т.д. мови. Це ж було б так демократично і по європейські!

Мабуть тому, що в кожної держави є певні наріжні речі, які цементують і обєднують. Переконаний, що для України це безумовно українська мова. 

І другий момент, який мене завжди дивує. Чому активні захисники української мови знають і прекрасно розуміють російську, а поборники російської в Україні не просто не знають української, вони її відверто зневажають, та навіть не намагаються вивчити мову тієї держави в якій вони живуть і працюють. Чому навіть кримські татари, зовсім інший народ, із зовсім іншою релігією знають і вчать українську мову? А кримські росіяни, православні та ще й брати словяни - ні?

Адже українську  зовсім  нескладно вивчити. Ось вже й Микола Азаров, я відверто радий за нього, останнім часом демонструє значний прогрес в знанні української мови. Вже 90% слів українською він на засіданнях уряду зачитує правильно. Одним словом, було би бажання і щоденна практика! І не буде в країні жодних мовних проблем.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Микола Азаров
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.