Як ПР маніпулює політсоціологією, замовляючи її у дослідників компютерних ігор

11 вересня 2012, 11:59
Власник сторінки
Політолог, аналітик
0
1233

Результати одного соцдослідження, які наводяться останнім часом спікерами ПР про, нібито, значний відрив від опозиції - викликають великі сумніви в їх достовірності

На останніх ефірах у провідних ток-шоу країни спікери Партії регіонів наводили якісь зовсім нереальні дані соціологічних опитувань, про те, що партія влади набирає 24%, а Обєднана опозиція, лише 17%. 

При цьому, спікери ПР, зокрема, Сергій Тігіпко, під час дебатів із Арсенієм Яценюком на каналі "Інтер" наголошував, що це, мовляв дані західної компанії GFK, яким не можна не довіряти.

Аналогічно, зараз Партія регіонів розгорнула масштабну рекламну кампанію в інтернеті, розмістивши банери на соціологію від компанії GFK. Ці банери, наприклад ведуть на ось цю явно замовну статтю. 

Однак в усіх опитаних мною знайомих українських колег політологів, ці дані викликають великі сумніви. По-перше вони абсолютно не корелюються з останніми соцдослідженнями вітчизняних соціологічних компаній. У вітчизняних соціологів рейтинги ПР і ОО "Батьківщина" приблизно рівні, в рамках статистичної похибки. А тут одразу розрив у 7%!

Де ж підвох? А весь трюк в тому, що проводив згадане соціологічне дослідження не авторитетний підрозділ GFK Ukraine, як можна було подумати, заслуховуючи інформацію від спікерів ПР.  На сайті GFK Ukraine немає жодних даних про те, що ними було проведено таке опитування.

Більше того, згідно останніх опитувань чотирьох українських соціологічних фірм, серед яких була і GFK Ukraine,  якби вибори відбулися найближчим часом, найбільше голосів виборців отримали би Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», за яке готові проголосувати 26,2% тих, хто має намір взяти участь у виборах, і Партія регіонів (24,6%).

Яку ж соціологію тоді згадує ПР? Це соцдослідження компанії GFK NOP. Вся справа в другій частині назви, яку спікери від ПР не згадують. 

Що ж це за підрозділ міжнародної групи GFK? 

Згідно англійської ВікіпедіїGFK NOP базується у Великобританії та спеціалізується на дослідженях рейтингів комютерних і відео-ігор з 1984 року. На сайті GFK NOP також можна побачити, що останні їх дослідження стосуються поведінки покупців смартфонів, тощо.

Крім того, в самому прес-релізі про опитування в Україні, опублікованому на сайті GFK NOP, немає жодної згадки про статистичну похибку. ЖОДНА поважна соціологічна компанія ніколи в житті собі не дозволить оприлюднювати соціологію без вказування статистичної похибки.

Отже виникає запитання, наскільки можуть бути достовірними дані соцопитування, яке наводиться Партією регіонів? Адже воно проведене британським, А НЕ УКРАЇНСЬКИМ, підрозділом GFK, який до того, ж не спеціалізуєтья на електоральних дослідженнях.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: Партія регіонів,соціологічне дослідження
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.