GOPAC проти корупції

03 червня 2013, 13:47
Власник сторінки
Народний депутат України, Фронт Змін, ВО "Батьківщина"
0
1658

З правоохоронцями Швейцарії наші "умільці-корупціонери" свої питання точно "не порішають"

Україна нарешті отримала принциповий інструмент координації боротьби парламентарів із корупцією – національне відділення Global Organization of Parliamentarians Against Corruption.

Якщо зовсім коротко – GOPAC.

Ідеться про механізм, який дозволить у рази підвищить ефективність зусиль депутатів-ентузіастів і громадських активістів. Адже тепер вони зможуть скористатися  не лише безцінним досвідом і ресурсами авторитетної міжнародної структури, але й розраховувати на підтримку двох десятків нардепів, які представляють усі фракції парламенту і керівні посади у восьми профільних парламентських комітетах.

Який це матиме вигляд на практиці?

Ні в Швейцарії, ні на Кіпрі…

До прикладу, в сфері протидії відмиванню коштів.

Не так давно довелося мені ставити запитання одному з урядовців Швейцарської Конфедерації, який з трибуни ПАРЄ доповідав про чистоту й прозорість тамтешніх фінансових і майнових реалій. Цікавлюся, як бути з українським ЄДАПСом, що тягне гроші з кишень українців, а кінцевих власників ховає серед юридичних осіб ШК. Міністр порадив офіційно до нього звернутися, мовляв, я проконтролюю, але в нас має бути з цим все гаразд.

Якщо раніше такі запитання мали статус коментарю (захоче – відповість, а не схоче – «відморозиться»), то наразі ситуація докорінно змінюється.

Тепер у швейцарського міністра запитуватимуть наші колеги по GOPAC – швейцарські парламентарі, яким ми підготуємо відповідну доказову базу і документи.

З одного боку, на звернення власних парламентарів правоохоронні органи Швейцарії реагуватимуть не лише в рази швидше, але відповідальніше. З іншого – з ними наші «умільці-корупціонери» свої питання точно «не порішають». 

До персональної відповідальності

Не менш важливим пріоритетом є посилення парламентського контролю в сфері прийняття державних рішень.

Який це мало вигляд раніше?

Припустимо, минулого року троє депутатів (що наразі входять до керівних структур національного GOPAC  разом із Центром Протидії Корупції та Нашими Грошима    зупинили розкрадання держбюджету на суму близько 1 млрд. грн.

Як буде тепер? А тепер таких народних депутатів – щонайменше два десятки!

Отже, зможемо зробити в рази більше. Крім того боротимемося не лише за скасування корупційних оборудок і повернення вкрадених коштів, але й притягнення чиновників, винних у скоєнні корупційних злочинів, до персональної відповідальності, у тому числі, правоохоронців – за їх кришування. 

Більше прозорості

Не менші ресурси відкриваються і в законотворчій сфері.

Адже боротьба з корупцією наразі базується на двох китах – прозорості в сфері прийняття державних рішень і невідворотності особистої відповідальності.

При цьому, якщо невідворотність покарання залежать сьогодні від адекватного правозастосування нововведень (особливо після впровадження криміналізації корупційних правопорушень), то для забезпечення прозорості треба критично міняти законодавство.

До прикладу, минулого літа з-під контролю громадськості було виведено українські держпідприємства – а з ними – і дві третини державних закупівель. Невже ми такі багаті, щоб миритися з розкраданням 300 млрд. гривень щороку?

Не випадково на сьогоднішній день перспектива відновлення прозорості в сфері діяльності держпідприємств напряму залежить від розгляду проекту 2207, який ми зареєстрували з колегами в Раді нового скликання.

І насамкінець

З одного боку, йдеться про подію відверто непересічну – її значення можна буде оцінити лише згодом.

З іншого боку, ми боремося за перспективи втілення не лише актуальних, але й дуже практичних цілей, ефективність яких можна буде точно виміряти – унеможливлення розкрадання державного майна на законодавчому рівні і повернення коштів, захованих крадіями на Кіпрі та в інших офшорних юрисдикціях, їх реальному власнику – тобто українському народу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.