Лист до Президента!

21 жовтня 2011, 15:57
Власник сторінки
Економіст
0
2836

Знову наступ на підприємництво!

ВСЕУКРАЇНСЬКА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ

„СОЮЗ ЗАХИСТУ ПІДПРИЄМНИЦТВА”

 

Президентові України

В. Ф. ЯНУКОВИЧУ

 

 

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

 

Всеукраїнська громадська організація «Союз захисту підприємців» звертається до Вас, як до гаранта Конституції України, з проханням захистити права середнього та малого бізнесу, які суттєво можуть бути порушені внаслідок набрання чинності Законом України «Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу Української РСР щодо визначення житлової та загальної площ об’єкта житлової нерухомості».

Прийняття Верховною Радою України вказаного законопроекту, на нашу думку,  завдає значного удару по бізнес-середовищу країни, передусім, по найбільш незахищеній його складовій – малому бізнесу, оскільки запропоновані зміни передбачають заборону використання приміщень у житлових будинках для потреб виробничого характеру.

Зазначена редакція законопроекту не лише суперечить вимогам чинного законодавства,  але йде в розріз з історичним розвитком міста Києва, як потужного торгівельного центру, спочатку Київської Русі, а пізніше – усієї Європи. Адже історично саме Київ позиціонується як місто малих підприємців і був знаний своїми унікальними торгівельними місцями на перших поверхах будинків ще за дореволюційних часів. За таких обставин  доцільно навпаки відновлювати традиції Києва як розвинутого торгівельного майданчика, а не знищувати підприємців, як середній клас суспільства.

Чинна на сьогодні редакція статті 6 Житлового кодексу України забороняє надавати приміщення в житлових будинках для промислових потреб.

Натомість, у запропонованій редакції встановлюється заборона на надання квартир в оренду для виробничих потреб, що істотно розширює спектр дії документа. Оскільки під поняття виробнича діяльність підпадає не лише процес випуску товарів, але й управління будь-яким підприємством чи надання послуг.

Фактично, після прийняття вказаних змін до Житлового кодексу України, розміщення в квартирах аптек, перукарень, магазинів тощо буде визнано незаконним.

Ще одним аргументом проти прийняття вказаних змін є порушення норм Господарського кодексу України у частині прав підприємців на вільний вибір місця введення своєї господарської діяльності. Так, Господарський кодекс передбачає можливість використовувати свою нерухомість в комерційних цілях. Більше того, приватні підприємці можуть реєструватися за місцем проживання, що дає їм право не тільки жити, але і працювати у своїх квартирах.

За нових умов, малий та середній бізнес буде вимушений орендувати приміщення виключно в бізнес-центрах або у промислових компаній, що неминуче призведе до монополізації власниками бізнес-центрів, якими є ініціатори згаданого законопроекту, цілого сегменту ринку оренди приміщень у  бізнес-центрах.

Практичним наслідком прийняття названого закону стане повне  знищення системи малого підприємництва в Україні. Тисячі підприємців будуть змушені виживати в орендованих у бізнес-центрах приміщеннях, а тисячі громадян всупереч вимогам чинного законодавства залишаться без єдиного засобу для існування, який вони отримували шляхом здачі в оренду своїх квартир.

На підтвердження цього може свідчити 319 стаття Цивільного кодексу України, якою передбачено можливість власника володіти, користуватися та розпоряджатися майном на власний розсуд.

З урахуванням викладеного вище, просимо Вас, вельмишановний Вікторе Федоровичу, накласти вето на  проект Закону України «Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу Української РСР щодо визначення житлової та загальної площ об’єкта житлової нерухомості» як такий, що не відповідає вимогам чинного законодавства.


Голова Всеукраїнської громадської організації

«Союз захисту підприємництва»                            


С. І. Доротич

 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: беспредел,Президент Украины,податковий кодекс,Президент України,бізнес,підприємець,підприємництво,підприємство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.