Квіти підприємцям!

29 грудня 2011, 11:32
Власник сторінки
Економіст
0
5446

"Кому на Руси жить хорошо..."

На порозі Новорічні і Різдвяні свята, які прикрашають сповнену турботами буденність, відмежовуючи нас від неприємностей реальності. Добре, що такі світлі свята дозволяють нам, відпочивши від перепетій буденності, без емоцій осмислювати події, які вибивають нас з рівноваги у повсякденному житті.

Вітаючи рідних і близьких з Новим Роком, з днем народження чи іменинами ми ділимось радістю, відкриваємо серця і бажаємо всілякого добра. При цьому традиційними символами свята чи будь-якої небуденної події є завжди квіти. Вони різні за видам, за сортами і за символічним наповненням, але вони завжди доповнюють мовчазними римами наші емоції. Ми даруємо квіти коханим на знак своє любові, квіти батькам – у знак поваги, іменинникам – як вітання, померлим – на знак вічної памяті. Тому дуже прикро що окремі представники столичної влади окрім економіки незнають і про особливу роль квітів у житті киян. Кияни, зазавичай, звикли прикрашати своє життя цими дарами природи, розфарбовуючи яскравими кольорами сіру реальність. Можновладці або не знають про це, або й ніколи над цим не замислюються. Інакше важко зрозумітіти боротьбу столичних чинуш з організованим осередком реалізації квітів на яку хочу звернути увагу шановного читача. Чудово розумію що знищення якогось маленького підприємця на фоні Різдвяних і Новорічних свят, а також політичних подій, які своєю непередбачуваністю вже запаморочили голову кожному громадянину країни, мало кого зможе зацікавити. Але все ж з дрібниць складається всесвіт, і змінивши маленьке, ми пришвидшимо зміни у глобальному. Завдяки статті ще й сподіваюсь знайти небайдужих до того, що відбувається. Їм, передусім, адресую цей допис.

Відствоюючи інтереси підприємців мені доводилось неодноразово відчувати відверте зухвальство чиновників. А випадок, думками про який хотів би поділитись зараз з Вами, є яскравим прикладом ставлення сьогоднішньої влади до бізнесу, і тому пропускати повз увагу таке не можна.

Сподіваюсь що активний читач вже поінформований про боротьбу владних інституций з так званими МАФами. Хоч я і є активним захисником інтересів бізнесу, але погоджуюсь, що проблема існує і вона далеко не однозначна. Правда – посередині! Недбалість підприємців і чиновників створили прецендент, який потребує невідкладного вирішення. Про корупційні прояви, хабарництво і відкритий рекет бізнесу сказано багато. Я тільки можу підтвердити це ще раз, приєднавшись до висновку – “Влада не сприяє розвитку бізнес-середовища, а лише заважає, використовуючи його для власного збагачення, нехтуючи інтересами держави в цілому”. Однак на хвильку зосереджу увагу на іншому аспекті, який також суттєво  заважає сприянню розвитку підприємництва населенням. Безвідповідальність бізнесу породжує його несприйняття переважною частиною громадян України і дає можливість владі маніпулювати цим відношенням, уміло запроваджуючи принцип “розділяй і владарюй”. Це окрема важлива тема соціальної відповідальності бізнесу, але мова зараз не про це. Повернімось до квітів.

Отже, в місті Києві відбулась пересічна для більшості подія, яка перевернула розмірене життя декількох людей, для яких сітле Різдво, Новий рік і власне вінчання вже не переповнені радістю і щастям, а навпаки сповнені передчуттям тривоги і розпачу.

25 листопада 2011 року під час чергової “зачистки” МАФів на вулиці Червоноармійській 136(Либідська площа) демонтували і відвезли у невідомому напрямку кіоск “Квіти”. За дивним збігом обставин це дійство завзяті працівники КП “Благоустрій”  вчинили саме у день вінчання власника крамнички. Можливо вони хотіли зробити неординарний подарунок власниці і нареченій Олені, що додав би “родзинку” у пересічне життя підприємця, який звик монотонно заробляти собі на життя, чи може навмисне “вкрали” чужу власність саме у той час коли супротив був неможливий. Тепер ми можемо тільки здогадуватись  про істинні мотиви. Зрозумілим лише є факт і бажання чинуш знищити бізнес. “Ястребів благоустрою” не зупинило у своїх діях наявність усіляких можливих і неможливих дозволів від Київської міської влади та її іституцій. Їхній вчинок не можна назввати інакше як злочин, бо жодних підстав для зносу саме цієї крамниці “Квіти” у них, на мій погляд, не було. Не було, бо такого пакету дозвільних документів особисто я ще не бачив! Вчитайтесь - це і чинний договір аренди земельної ділянки до 2013 року, і рішення Голосіївської районної ради в м.Києві щодо дозволу на експлуатаію малої ахітектурної форми, і висновок головного управління виконачого комітету КМДА, і ордер Київської міської державної адміністрації, і дозвіл управління контролю благоустрою, і паспорт на  розміщення торгівельного кіоску погоджений  “Київавтодором” та Державтоінспекцією, і висновки головного управління транспорту КМДА, і висновки-погодження санітарно-епідеміологічної, екологічної, пожежної й інших служб. Зазначу що і підключення до всіх існуючих комунікаційних мереж теж проведено відповідно до чинних договорів з відповідними структурами. Такому взірцевому пакету документів, думаю, позаздрить кожний власник малої архітектруної форми як у Києві, так і за його межами. Особисто опитавши жителів прилеглих будинків теж не почув жодного заперечення щодо існуючої торгівельної точки. І це не дивно, адже ні цигарок, ні алкоголю як і будь-яких інших товарів окрім квітів в кіоску ніколи не було.

Кому ж так заважали квіти? Звідки таке завзяття прихвостнів при владі? “Шакалів” не стримала навіть наявність усіх дозвільних документів, які придумала влади за роки нашої незалежності! Яскравий приклад незалежності дій в нашій державі від здорового глузду, законності, правди та справедливості. Виразний приклад залежності від свавілля та забаганок конкретного чиновника. Зрозуміло, що самовільно вчинити такі дії працівники КП “Благоустрій” не наважились, у них, думаю, є надійне прикриття. Тому і запитань до них, окрім, де ви поділи чужу власніть, немає. У мене запитання до влади. До влади міста, яка декларує законність підходів у прийнятті рішень. Де законність ваших рішень? Хто у  міській владі дозволяє чинити таке “свавілля”? Чи володіє інформацією, що відбувається в місті Голова адміністрації і чи взагалі контролює ситуацію в місті пан Попов, який декларує підходи, що кардинально відрізняються від дій на місцях. Може шановний Олександр Павлович не знає про такі вчинки підпорядкованих структур, то вважаю своїм обовязком йому це ще раз довести до відома(офіцийні листи Голові КМДА відправлялись неодноразово). Думаю, що влада, яка не опирається на законні рішення, не матиме майбутнього в місті яке ще з 15-го сторіччя звикло жити за Магдебурського правом. Декларації не підкріплені відповідними діями не матимуть наслідків, невже досвід минулих поколінь потребує ще якогось переосмислення?

Так, владі ще вдається маніпулювати соціальними верствами населення протиставлючи інтереси одних іншим. Владарі, здається, взагалі втратили відчуття реальності, завзято захищаючи свою можливість безкарно жити за наш рахунок і зневажати нас, Але край цьому особисто я вже передчуваю. Світові приклади соціальної нестабільності свідчать саме про те, що люди перестають вірити словам політиканів і розподіл природно рівних від народження людей на тих, кому можна все за рахунок інших, і тих, хто залежний від перших, не влаштовує більшість.

Звичайно, ще залишаються наївні люди, які вірять у те, що відсидітись на узбіччі, сховавшись від гучних подій, й унаслідувати народну мудрість “моя хата з краю...” і  є панацеєю від усього лихого. Але, думаю, що це - самообман. Саме байдужість, лінь і срах дозволяють принижувати, зневажати і грабувати нас. Показовою є наведена ситуація з МАФом на “Либідській”, коли власник вважав, що наявність можливостей в отриманні дозволів і висновків усілякого гатунку, дасть змогу їй спокійно вести бізнес. А от і не скалось! Забаганка якогось чинуші зруйнувала за лічені секунди все так ретельно побудоване. Не думаю, що такі висновки треба робити кожному на власному прикладі. Навпаки, вважаю, що треба гуртом відгукуватись на такі злочинні дії, відстоювати свої інтереси і знаходити компроміс власних інтересів і інтересів громади. Обєднання в осередки за інтересами, громадські організації та участь у напрацюванні компромісних рішень на комунікаційних майданчиках різного роду і є панацеєю від сьогоднішнього свавілля певних представників влади. Є й інші рецепти. Але, на мій погляд, суспільство до них поки ще не готове. На все – свій час. Зараз же, громадяни як і підприємці або залишаться веденими владою і будуть отримувати лише те, що вирішать їм дати “сильні світу цього”, або зможуть спільними зусиллями змусити очільників слугувати нашим законним інтересам. Тільки побудувавши систему громадянських взаємовідносин без участі влади ми зможемо сподіватись на кращу долю для себе і своїх нащадків, прикрашену квітами.

Сергій Доротич 

Голова ВГО "Союз захисту підприємнитцва"

www.zahust.com

dorotych@zahust.com

+380681000001

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: Київ,підприємництво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.