Митний кодекс від депутатів.

26 березня 2012, 08:22
Власник сторінки
Економіст
0
1320

Відкритий лист до Президента України щодо нової редакції Митного кодексу.

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Всеукраїнська громадська організація "Союз захисту підприємництва" звертається до Вас з проханням захистити конституційні права бізнес-середовища в Україні, що можуть бути порушені внаслідок набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України».

13 березня 2012 року Верховної Ради України прийнято доопрацьовану редакцію Митного кодексу України з урахуванням пропозицій Президента України.

Зокрема, в оприлюдненій на сайті Верховної Ради України інформації повідомляється про те, що з урахуванням пропозицій Президента України до Митного кодексу України внесено 148 поправок. Серед них, зокрема, виключення митної брокерської діяльності з числа видів діяльності, на здійснення яких митними органами відповідно до Митного кодексу надаються дозволи (при цьому  залишається чинним існуючий порядок ліцензування митної брокерської діяльності); скорочення з 3 років до 2 місяців строку застосування адміністративного стягнення за порушення митних правил у вигляді конфіскації товарів і транспортних засобів.

Проте, фактично проголосована редакція законопроекту суттєво відрізняється від зауважень Президента України, що стали підставою  для накладення вето в кінці грудня 2011 року.

Попри всі інші «доопрацювання» народних депутатів, особливе занепокоєння викликає перекручення норм, що регулюють порядок визначення митної вартості.

Так, якщо в редакції п. 2 статті 58, запропонованій Президентом України, зазначено, що декларант зобов'язаний заявляти митну вартість, визначену або скориговану ним самостійно за результатами консультацій з митним органом, то в остаточній редакції на декларанта покладається обов’язок заявляти митну вартість або самостійно визначену, або таку, що скоригована за результатами контролю, проведеного митним органом.

За вказаних умов може скластися ситуація, за якої декларант не матиме змоги отримати свій товар допоки не погодиться з митною вартістю, розрахованою митним органом.

Водночас, прийнята редакція законопроекту унеможливлює оскарження рішення митного органу про коригування митної вартості. Оскільки для такого рішення не передбачено ні процедури його прийняття, ні терміну набрання чинності з моменту винесення.

Черговою „новелою”  у прийнятій редакції Митного кодексу, що може спричинити корупційні прояви з боку митних органів, є право вимагати від декларанта подання "всіх даних" при визначенні митної вартості.  Як наслідок, митні органи матимуть змогу самостійно коригувати митну вартість, оскільки у проекті Митного кодексу не міститься ні переліку, ні  визначення таких даних.

Особливе занепокоєння викликає введення Митним кодексом можливості конфіскації автомобілів перевізників у разі виявлення контрабанди та деяких інших порушень митних процедур, адже перевізники не повинні, і, як правило, не можуть знати, що вони перевозять.

Проблемним є також питання тривалості митного оформлення товарів. Доопрацьованим законопроектом залишено за митними органами «інструменти» для затягування оформлення документів у вигляді проведення експертиз, відібрання зразків тощо.

З урахуванням  викладеного, просимо Вас, вельмишановний Вікторе Федоровичу, розглянути питання про повторне накладання вето на проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України» як такий, що не відповідає економічним і соціальним інтересам суспільства, та направити його на доопрацювання.

Голова ВГО "Союз захисту підприємництва"                                                  Сергій Доротич

www.zahust.com
office@zahust.com
+380442322080

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: президент,Таможня,Верховный Совет,Верховная Рада,Кабинет Министров,общественная организация,предприниматели,предприниматель,вето,таможенная политика,таможенная стоимость,Президент України,бізнес,податки,Кабінет Міністрів,Президент и налоги,підприємець,митниця,мито,бізнес-клімат,підприємництво,громадська організація,митна служба,податківець,Митний кодекс
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.