Аеросвіт банкрут - 2

10 січня 2013, 18:01
Власник сторінки
Економіст
0
13429

Війни олігархів

На продовження розпочатої теми, з-поміж справжнього шквалу сьогоднішніх публікацій, хотів додати лише декілька штрихів і зосередити увагу читачів-аналітиків на малопомітних деталях.

По-перше, нагадаю, що 26 листопада минулого року, “наш гарант” під час візиту до ОАЕ ініціював і підписав міжурядову угоду про повітряне сполучення, а саме: про виконання регулярних повітряних рейсів. Цікаво, що інформацію про те, якому оператору “впаде така манна небесна”, не було оприлюднено.

І взагалі останнім часом Президент приділяє велику увагу саме цьому сегменту вітчизняної економіки. Попри гучні вітання працівників авіаційної галузі, помітно відображення пріоритетного розвитку авіаперевезень у стратегічних документах країни.

По-друге, читачі, думаю, вже поінформовані з сьогоднішніх аналітичних статей, що компанія “Аеросвіт” володіє 70 відсотками ринку авіаційних перевезень в Україні. Досвід же попередніх двох років вказує на планомірне “перетікання” монопольних бізнесових схем в одні всім відомі руки.

Твердження, у коментарях попередньої статті, що “Аеросвіт” є банкрутом, вже давно, я не підтримую. Насправді авіаційні перевезення не є високорентабельним бізнесом. Норми чистого прибутку у 10 відсотків на рік тут вважаються вершиною успіху. Однак “Аеросвіт” навмисно офіційно неприбутковий. Прибутки є, але ховаються. Таким чином власники страхуються від рейдерського захоплення. Нагадаю, що понад 22 відсотки акцій компанії “Аеросвіт” усе ще знаходяться у власності держави. І саме найближчим часом ФДМ запланував виставити їх на продаж. Не важко здогадатись, що Приват, який після 2010 року вже не в фаворі, не міг зініціювати зазначену реалізацію державних активів. Політика ж неафішування прибутків усіх власників великого бізнесу в Україні є виправданою в умовах постійних українських олігархічних війн за ресурси.

Сьогодні механізм банкрутства авіакомпанії “Аеросві” запущено власником і це дає шанс підстрахуватись, бо керуючого санацією буде подавати він. Постраждають під час процедури банкрутства дрібні кредитори і клієнти, стратегічних партнерів ніхто обділяти не буде.

Можливо, найближчим часом ми отримаємо підтвердження інформації про фактичну купівлю “Міжнародних Авіаліній України” Коломойським. Але це вже буде зовсім інший цікавий “гамбіт”. Зараз же, як на мене, досить дивно виглядають груднева угода про співпрацю двох операторів і синхронні дії щодо прийому-передачі рейсів.

Хід на упередження Приватом і Пінчуком зроблено, активи з “Аеросвіту” виведено, і кому залишиться “поле бою”, себто 70 відсотків ринку авіаційних перевезень, ми найближчим часом дізнаємося.

Гірше буде для всієї країни, якщо „сім’я” не пробачить цей зухвалий крок і оголосить вендетту. Доречі,  сьогоднішні заяви спікерів Партії Регіонів однозначно на це натякають. У процесі вендетти, “сім’я” може  завдати удару у саме серце непокірного – “ПриватБанк”. Навіть спроба “відібрати” ліцензію чи “зробити темну” може серйозно похитнути і без того нестабільний фінансовий ринок України. І тоді олігархічна війна може “покращити життя” вже кожного пересічного українця, адже “ПриватБанк” є лідером карткової платіжної системи і еквайрингу.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: Украина,власть,Янукович,президент,авиаперелет,Пинчук,Банкротство,Коломойский,Кабинет Министров,банкрот,АэроСвит,МАУ,авиакомпании,авиаперевозки,Україна,економіка,влада,олігархи,уряд,війна,фінанси,власть в Украине,АероСвіт,Кабінет Міністрів,Коломойський,Украина Корупция,рейдери,власть денег,влада олігархів,авіаперевезення,авіаперевізники,Пінчук,літак,літаки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.