Бажання влади за наш рахунок

10 березня 2013, 22:04
Власник сторінки
Економіст
0
2532
Бажання влади за наш рахунок

Чергові покращення підприємцям від держави.

З 1 січня 2013 року вступили в силу зміни внесені Законом України № 5463-17 від 16.10.2012 року в статтю 3 розділу 2 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчуванн та послуг”. Відповідно до цих змін та відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 08.10.12 за №1057 зареєстрованого в Міністерстві 
юстиції України 
17.10.12 р. 
за № 1744/22056, передбачено створення реєстраторами розрахункових операції контрольних стрічок в електронному вигляді. Електронну контрольну стрічку реєстраторів розрахункових операцій та модемів призначено для передачі копій сформованих РРО розрахункових документів і фіскальних звітних чеків у електронному вигляді дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів податкової служби.

Цілком зрозумілим є бажання влади контролювати бізнес. Однак чи варто це так робити?


Виконати підприємцю зазначені норми можна у два способи:

-       купити нові касові апарати;

-       переобладнати старі апарати, купивши до них спеціальні модеми.

Модем – це окремий, або вбудований в РРО пристрій, призначений для передачі копії документів, сформованих РРО, дротовими або бездротовими каналами зв’язку, до складу якого входить пам’ять для тимчасового зберігання цих копій. 

Допускається дві групи касових апаратів: які створюють контрольну стрічку в електронній формі та електронні контрольно-касові апарати, які створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді. Перші повинні мати вбудований модем.

Для інформації підприємцям, Наказом Мінфіну №1057 передбачається наявність посередника (інформаційного екваєра) між РРО та податковими органами. Таким чином інформація від РРО надходитиме через модем до інформаційного екваєра, який перевірятиме, зберігатиме та надсилатиме цей пакет даних до органів ДПА. Екваєр від податкової отримуватиме повідомлення про успішне прийняття та про цілісність даних та направлятиме відповідне повідомлення на касовий апарат. У разі виникнення помилки при передачі пакету даних, інформаційний екваєр, повертатиме до РРО код помилки. Залежно від коду помилки РРО повторить спробу передачі даних негайно або через визначений час. Тобто, екваєр відсилає на РРО ряд команд, які РРО автоматично повинно виконати.


Відповідно до того ж наказу № 1057,  РРО з модемом повинен забезпечувати автоматичну періодичність передачі контрольно-звітної інформації до сервера обробки інформації за протоколом передачі інформації (для РРО, який створює контрольну стрічку в електронній формі та ЕККР, у тому числі передачу інформації про кожен надрукований розрахунковий документ).


Касовий апарат з модемом накопичує контрольно-звітну інформацію у разі неможливості передачі її через порушення зв'язку із сервером обробки інформації з будь-яких причин та автоматично передає накопичену інформацію до сервера обробки інформації після відновлення зв'язку.

І цікаво, що допомогу щодо практичного використання РРО та модему, а також технічну підтримку надаватиме, попри існуючі сервісні центри при ДПА, ще і інформаційний екваєр. Цей екваєр, здійснюватиме організацію первинної взаємодії з РРО та вирішує питання у випадках виявлення проблем підключення РРО до ДПА, а також здійснюватиме заходи для вирішення технічних питань передачі даних РРО, які можуть виникнути у суб'єктів господарювання. Фактично, екваєр буде посередником між підприємцями та податковою.

Суб’єктам господарювання для адаптації до нововведень надається період до 1 липня 2013 року. Тобто, перші півроку, за не надіслання електронної касової стрічки до податкової, нас не штрафуватимуть.

Спробую з’ясувати, що ж принесуть підприємцям ці ініциативи Уряду. 

Переваги:

-    не потрібно буде надавати щомісячно паперовий звіт до 15 числа, тобто  економія часу;

-    не потрібно купувати, роздруковувати та зберігати протягом 3х років рулони паперової контрольної стрічки;

-    використання електронної контрольної стрічки, зі слів податківців, поинно призвести до скорочення перевірок платників податків.

Недоліки:

- у підприємців вже є проблеми з придбанням касових апартатів, які створюють контрольну стрічку в електронній формі;

-  до сих пір не вирішенні питання адаптації існуючих касових апаратів;

переобладнання існуючих касових апаратів може коштувати підприємцям понад 1000 гривень;

-   щоб відбувалось онлайн звітування кожній торговій точці необхідний якісний і безперебійний інтернет, а це проблема для сільської місцевості;

-  бізнесу в сільській місцевості, аби звітувати по-новому, взагалі доведеться суттєво витратитися. Мова йде не лише про модеми, доведеться взагалі підключити магазин та торгові точки до інтернету.

- окрім того, у селах, трапляється, вимикають світло, а за новими правилами, якщо касовий апарат протягом сімдесяти двох годин не матиме зв’язку із сервером, його роботу можуть автоматично блокуватимуть.

 

Пересторги:

ВГО “Союз захисту підприємництва” отримала інформацію, що Національний банк визначив інформаційними екваєрами дві приватні структури - АТ “Українська національна розрахункова картка” (“Укркарт”) і ТОВ “Інтерплат”.

Виникає питання, чому приватним структурам вирішено віддати окрім доходів за обслуговування підприємців, а це близько 28 млн. грн. щомісяця, ще і доступ, на наш погляд, до конфеденційної інформації щодо обігу і виду операцій!

Понад 150 тисяч підприємців повинні будуть надавати всю інформацію зі своїх 280 тисяч касових апаратів якимось приватним структурам і ще сплачувати за це 100 гривень з кожного касового апарату, як щомісячне обслуговування.

Достоіменно нам не відомі власники АТ “Українська національна розрахункова картка” (“Укркарт”) і ТОВ “Інтерплат”, але в пресі з’явилась інформація, що власником одного екваєра, ТОВ “Інтерплат”, є компанія з Британських Віргінських островів “Личмер інвестментс Корп” і кіпрська “Ipli Holdings”.  Тобто інформація щодо кожного підприємця може бути передана навіть у інші країни?! До слова, знову ж таки з неперевірених джерел, нам надійшла інформація щодо причетності партнерів по бізнесу Міністра Миколи Присяжнюка саме до ТОВ “Інтерплату”.

Отже, підприємці знову стали заручниками ситуації. Подання звітів у електронній формі є обов’язковою для всіх нормою, тож їхні проблеми, природно, нікого не цікавлять. Штрафи за те, що не звітуватимуть до податкової у електронному вигляді, становлять десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 170 гривень.

Підприємці від нововведень однозначно отримають додаткові витрати. Розмір їх поки що невідомий, але зауважу, що бізнес вимушений буде частково закласти ці витрати у ціну товарів та послуг.

Відтак бажання контролювати владою бізнес будуть оплачувати зі своїх кишень підприємці та споживачі!


Голова ВГО “Союз захисту підприємництва”

Сергій Доротич

office@zahust.com

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: Украина,власть,налоги,Минфин,бизнес,корупція,Кабинет Министров,предприниматели,предприниматель,корупция,налоговая,Присяжнюк,Україна,податкова,гроші,уряд,бізнес,податки,Кабінет Міністрів,бизнес климат,Украина Корупция,корупційні схеми,підприємець,бізнес-клімат,підприємництво,Мінфін,бізнес-клієнтам
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.