ЗАБУДЬТЕ ПРО АВТО!

08 квітня 2013, 13:59
Власник сторінки
Економіст
0
2757
ЗАБУДЬТЕ ПРО АВТО!

Позиція ВГО “Союз захисту підприємництва” щодо введення додаткового спецмита на імпортовані легкові автомобілі

14.03.2013 р. в газеті «Урядовий кур’єр» № 118 було опубліковано  повідомлення про рішення щодо введення спеціального мита на імпортовані транспортні засоби за результатами Спеціального розслідування («Повідомлення»).

Рішення № СП – 275/201214423-08 від 28.04.2012 р було прийнято Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі («Комісія») на підставі розгляду Заяви («Заява»)  Асоціації українських автомобілевиробників «Укравтопром» («Заявник»), подану від імені ТОВ «ВО «КрАСЗ», ЗАТ «ЗАЗ», ЗАТ «Єврокар» (Заявники), «Про порушення та проведення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну легкових автомобілів, що класифікуються згідно з УКТЗЕД за кодами 8703 22 10 00 та 8703 23 19 10» (далі – «Спеціальне розслідування»).

Об’єктом спецмита є товар, що має такий опис:

·  Автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та з кривошипно-шатунним механізмом з робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 1000 см³, але не більш як 1500 см³, нові, які класифікуються згідно з УКТЗЕД за кодом 8703 22 10 00;

·  Автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням та з кривошипно-шатунним механізмом з робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 1500 см³, але не більш як 2200 см³, нові, які класифікуються згідно з УКТЗЕД за кодом 8703 23 19 10 («Товар»).

На сьогодні Міністерство економічного розвитку та торгівлі України запроваджує щодо Товару спеціальне мито в залежності від робочого об’єму циліндрів двигуна-понад 1000 см.куб., але не більш як 1500 см.куб. у розмірі 6,46%,понад 1500 см.куб., але не більш як 2200 см.куб. у розмірі 12,95 %(«Спецмито»)

З нашої точки зору введення Спецмита наносить шкоду державі, шляхом втрат Державного бюджету та експортного потенціалу України. Окрім того, введення Спецмита завдає необгрунтованих додаткових витрат громадянам України і створює негативний імідж державі.

Звертаємо увагу на наступне:

  1. Після зняття з виробництва «ЛуАЗу», «Славут» та «Таврій» в Україні вже немає національного автомобіля, який виробляється, а не складається з машинокомплектів. Складання з імпортованих машинокомплектів, знятих з виробництва в Тольятті, застарілих моделей «ВАЗ» та автомобілів походженням з Китаю, який сам купує ліцензії на випуск застарілих моделей у світового автопрому, а потім найбільш застарілі передає нам безкоштовно – ітчизняним автопромом назвати важко. Звичайно, в Україні складали на ЗАЗі і сучасні «Мерседеси» та «Крайслер», але таке складання не дало Україні ні нових технологій, ні інвестицій. Тому заборона імпорту та відсутність конкуренції негативно вплине на вітчизняних автоскладальників і не буде стимулом для їх розвитку та переходу до складання сучасних автомобілів, що відповідають стандартам безпеки, екологічності, прийнятим в цивілізованих країнах (у нас Євро-3, а в Європі – Євро-6).
  2. У 2009 році, попереднім урядом, вже запроваджувались заходи на захист автоскладальників шляхом введення додаткового 13% мита з 6 березня по 6 вересня 2009 р. (6 місяців). Однак, згідно заяви «Укравтопрому» до Комісії, за період 2008-2010 років на підприємствах, від імені яких подано Заяву: обсяги виробництва Товару скоротилися на 82%; обсяги продажу Товару на внутрішньому ринку України зменшилися на 84%; обсяги використання виробничих потужностей скоротилися на 67%; продуктивність праці знизилася на 56%; середньооблікова зайнятість скоротилася на 54%; прибутки знизилися на 96%. Таким чином, така держпідтримка – введення надбавки до мита в 2009 році ефективною не була. І тому марно чекати, що нове введення нового спецмита стане панацеєю від всіх  бід.
  3. Після введення в 2009 році 13% надбавки до мита на імпорт автомобілів, надходження до Держбюджету скоротились на 85% (згідно даних ДМСУ: в Україну в 2008 році було імпортовано авто на суму 5.613.015 тис. доларів США, в 2009 році – лише на суму 909.086 тис. доларів США). Тобто, автоімпорт зменшився, народ України був змушений купувати за більшу ціну автомобільний транспорт, а Держбюджет втратив значні кошти. При цьому «Укравтопрому» такі “захисні” заходи не допомогли і ми не бачимо сенсу повторювати старі помилки. Щодо перспектив втрат Держбюджету від введення Спецмита та, як наслідок, скорочення імпорту, то мова цифр говорить сама за себе: з одного імпортованого авто (середня вартість за даними ДМСУ 18,6 тис. доларів США) Держбюджет лише мита (10%) отримує 1,86 тис. доларів США (плюс акциз та ПДВ), а з такого самого імпортованого автомобіля, який ввезений як машинокомплект для складання, Держбюджет отримає лише 100 Євро. Таким чином, після можливого вжиття спецзаходів прогнозовані втрати Держбюджету складуть 1.23 млрд. доларів США (18,6 тис. доларів США х 0,33% х 200 тис. авто).
  4. Від подібних можливих спецзаходів постраждає імідж України та експортно налаштовані галузі вітчизняної економіки. Роль автомобілебудування в ЄС, США, РФ, Великобританії, Японії є занадто важливою, можливість впливу світових автоконцернів на свої уряди та міжнародні організації надзвичайно висока. Тому, незважаючи на невеликий у світовому масштабі авторинок України, світові автоконцерни не захочуть навіть створювати прецедент дискримінації їх товарів якоюсь країною, і реакція провідних держав світу буде досить жорсткою. В першу чергу, такі дії України знайдуть відбиток в політичному сегменті: на підписанні Угоди про вільну торгівлю з ЄС, на членстві в ВТО, відносинах з Російською Федерацією (з якої імпортуються не тільки «Калини» та «Пріори», а й «Рено», «Хюндай» тощо). Однак, також такі дії України викличуть відповідну адекватну реакцію стосовно нашого експорту, введення спецмита на автоімпорт дасть привід іноземним фермерам або металургам лобіювати спецмито або квотування українського експорту: продукції агропромислового комплексу, металургії, хімії тощо.
  5. Громадяни України(особливо, ті які купують недорогі автомобілі з об’ємом двигуна не більш як 2200 куб.см.) після введення спецмита будуть сплачувати більшу ціну за імпортні автомобілі вже з урахуванням нових податків (а вже на сьогодні вартість автомобілів в Україні з урахуванням існуючих податків дорожча ніж в провідних країнах світу: ЄС, США).

Історично: В 2002 році після введення 31,7% спецмита на імпорт авто походженням з Російської Федерації вартість таких авто підвищилась на 38% (31,7% + ПДВ (0,2% (31,7%). При цьому вартість аналогічних автомобілів, які почали складатись в Україні, і при імпорті яких не справлялось спецмито, також підвищилась, оскільки автоскладальні підприємства скористались ситуацією і підвищили свою рентабельність. Постраждали лише покупці авто – пересічні громадяни України.

Повторення забороною автоімпорту спроби повернути народ України до часів СРСР, коли півкраїни стояло в черзі за «Запорожцями», а на іномарках пересувались лише дипломати, актори та футболісти , прогнозовано буде категорично негативно сприйняте населенням України. Окрім цього звертаємо увагу Уряду та громадськості на те, що автоімпортерами та дилерами створено в Україні понад 86 тисяч робочих місць і запровадження Спецмита може негативно вплинути на зайнятість цієї категорії працівників. 

Констатутємо, що прийняте рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі суперечить пункту 1 статті 17 Закону України “Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну” – “Висновок з питання, чи потребують національні інтереси застосування спеціальних заходів, повинен ґрунтуватися на оцінці всіх інтересів, включаючи інтереси національного товаровиробника та споживачів, вплив імпорту, що є об’єктом спеціального розслідування, на зайнятість населення, інвестиції національного товаровиробника та споживачів, а також на міжнародні економічні інтереси України.”. Окрім цього, враховуючи чисельні порушення Комісії під час прийняття рішення та його оприлюднення, вважаємо за доцільне закликати усю громадськість звернутись до Кабінету Міністрів України з вимогою провести розслідування роботи Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі та вжити дій щодо відміни рішення про застосування спецзаходів щодо імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країн походження та експорту.

Голова ВГО "Союз захисту підприємництва"                     Сергій ДОРОТИЧ

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: автомобили,автомобиль,Україна,уряд,бізнес,податки,автомобілі,мито,бізнес-клімат,уряд Азарова,спецмито
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.