Чи підлягають конвертації усі грошові надходження з-за кордону?

06 серпня 2013, 10:49
Власник сторінки
адвокат, заместитель председателя НААУ, РАУ
0
1357

Постанова Правління Нацбанку України № 208 від 06.06.13 «Про порядок зарахування гривневого еквівалента від продажу надходжень на користь фізичних осіб із-за меж України»

Відповідно до Постанови Правління Національного банку України № 208 від 06.06.13 «Про порядок зарахування гривневого еквівалента від продажу надходжень на користь фізичних осіб із-за меж України», усі надходження в іноземній валюті повинні бути конвертовані у національну валюту, тобто у гривню.

Однак, у тексті Постанови № 208 не зазначено термін на який запроваджується дана норма та не визначена сума, на яку поширюється дія постанови. На перший погляд, здавалось би, що тепер усі фізичні особи будуть отримувати усі грошові перекази у гривневому еквіваленті, по курсу встановленому НБУ на день зарахування коштів клієнта на окремий рахунок. Але насправді це не так, оскільки у Постанові № 208 передбачено застереження «…крім випадків передбачених нормативно-правовими актами Національного банку України щодо порядку виплати переказів із-за кордону фізичним особам».

Цей момент є дуже важливим, оскільки цим самим Нацбанк відсилає фізичних осіб до чинних нормативно-правових актів НБУ, зокрема, до «Правил здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні» від 29.11.07 № 496, де зазначається, що виплата переказу (переказів), що надійшов (надійшли) в іноземній валюті з-за кордону на користь фізичної особи, у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 000 гривень за місяць, здійснюється в гривнях і зараховується на поточний рахунок отримувача переказу (переказів).

Тобто, обов’язковий продаж інвалюти розповсюджується тільки на суми переказів, які за місяць рівні або перевищують 150 000 грн., такі ж правила передбачалися у Постанові № 476*, яка втратила чинність. Виходячи з цього, можна зазначити, що нова Постанова № 208 не вносить кардинальних змін, а є продовженням дії Постанови № 476.

Як результат, отримувачі переказів на суму, рівну 150 тис. грн. чи більше на місяць, втрачатимуть певну суму коштів, через коливання валютного курсу та витрати на комісію, яка стягується за купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку, оскільки процедура обов’язкового конвертування, позбавляє права особи на власний розсуд здійснювати обмін по вигідному для неї курсу у будь-якому пункті обміну валюти. Через це особа може втратити від незначної суми до кількох тисяч.

Що стосується процедури, банківські установи зобов’язані, у випадку, якщо в особи відсутній рахунок у національній валюті (гривнях), відкрити такий рахунок в обов’язковому порядку, незалежно від волі особи і заключити договір про його відкриття при першому зверненні клієнта до банківської установи за отриманням коштів.

Нагадаємо, що за інформацією Нацбанку, обсяги приватних грошових переказів з закордону у 2012 році склали 7,5 млрд. дол. США. Цей показник перевищив розмір прямих іноземних інвестицій у 2012 році, які склали 6,013 млрд. дол. США. Це означає, що надходження в економіку України більші від приватних грошових переказів, ніж від прямих іноземних інвестицій.

 

* У 2012 році, була прийнята Постанова № 476 від 16.11.12 «Про порядок виплати переказів із-за кордону фізичним особам», яка встановлювала обов’язковість продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень на користь фізичних осіб у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 000 гривень за місяць. Постанова діяла протягом шести місяців з дня вступу в силу, що було зазначено безпосередньо в її тексті.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: валюта,Нацбанк,постанова,Національний банк України,перекази з-за кордону,конвертація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.