(не)Безпечна реклама

28 серпня 2013, 08:47
Власник сторінки
адвокат, заместитель председателя НААУ, РАУ
0
547

У яких випадках та на основі чого можна оскаржити рішення Антимонопольного комітету про застосування санкцій за розміщення у рекламі інформації, що порушує засади економічної конкуренції

Розміщуючи рекламу свого підприємства, слід пам’ятати, що вона не може  містити інформацію, яка порушує законодавство про захист економічної конкуренції. Адже органи Антимонопольного комітету України (АМКУ) негайно реагують на появу такої інформації та вживають відповідних заходів. АМКУ зазвичай вважає шкідливими відомості, що вводять в оману шляхом надання невизначеному колу осіб інформації, яка може вплинути на наміри цих осіб придбати товари чи послуги певного суб'єкта господарювання.

Закон про «Захист економічної конкуренції» відносить до неналежної інформації неправдиві чи неточні дані про походження товару, виробника, продавця, спосіб виготовлення, джерела та спосіб придбання, реалізації, кількість, споживчі властивості, якість, комплектність, придатність до застосування, стандарти, характеристики, особливості реалізації товарів, робіт, послуг, ціну і знижки на них, а також неповні, неточні або неправдиві дані про фінансовий стан чи господарську діяльність суб'єкта господарювання, обсяги виробництва, яких фактично не було на день поширення інформації. Однак, навіть, коли відомості вже були розміщені, і органи АМКУ прийняли рішення про застосування  санкцій до суб’єкта господарювання, ще не все втрачено і таке рішення можна оскаржити. Підставами для зміни, скасування чи визнання недійсними рішень органів Антимонопольного комітету України є:

·         неповне з'ясування обставин, які мають значення для справи,  

·         недоведення обставин, які мають значення для справи і які визнано встановленими,

·         невідповідність висновків, викладених у рішенні, обставинам справи,

·         порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.

 У рішенні органу АМКУ мають бути наведені мотиви рішення, також зазначено встановлені органом Комітету обставини справи з посиланням на відповідні докази, а також положення законодавства, якими орган Комітету керувався, приймаючи рішення.

 Перелік фактів, які мають бути встановлені Антимонопольним комітетом, при застосуванні санкцій до суб’єкта господарювання в разі розміщення рекламної інформації, що порушує законодавство про захист економічної конкуренції визначив Вищий Господарський Суд в своїй постанові від 02.07.2013 у справі N 35/17-3494-2011, це зокрема:

  • -     при розміщенні позначень, які використовуються в зовнішній рекламі і які не мають правової охорони, як самостійний об’єкт  може свідчити про акт недобросовісної конкуренції лише в тому випадку, коли воно використовується недобросовісно та призводить до отримання переваг перед конкурентами та/або вводить в оману споживачів;
  • -        орган АМКУ повинен правильно визначити перелік послуг/товарів, які надаються/реалізуються  суб’єктом господарювання, а також визначити відповідну категорію споживачів;
  • -   висновки органів АМКУ мають бути обґрунтовані доказами, щодо обізнаності споживачів відповідних товарів/послуг з правовим змістом понять,  які використовують в рекламі, а також якістю товарів рівнем послуг, що надаються/реалізуються відповідним суб’єктом господарювання. Також необхідно встановити наявність переваг, які можуть надаватися особам у разі використання такої інформації, та чи може така інформація вводити в оману певне коло споживачів;
Отже, висновки АМКУ при притягненні до відповідальності мають бути достатньо обґрунтованими, щоб інформацію, розміщену  на рекламних носіях, було визнано недобросовісною та такою, за допомогою якої суб’єкт господарювання досягнув неправомірних переваг у конкуренції. Тому, звертаючись до суду з вимогою про скасування рішень АМКУ, необхідно формувати свою правову позицію, враховуючи це.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: АМКУ,реклама,відповідальність,інформація,санкції,конкуренція,Антимонопольний комітет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.