Чорний прокурор вирішив "обскубти" найбільшого платника податків на Сумщині?

23 березня 2023, 11:50
Власник сторінки
Политический и экономический обозреватель
0
95
Світлана Кушнір, політичний та економічний оглядач, журналіст, блогер

Ситуація у прикордонній Сумщині вражає своїм цинізмом - "силовики" вчергове(!) блокують діяльність найбільшого платника податків Сумщини.

Мабуть саме так має втілюватися одна із тез голови податкового комітету Верховної Ради України  - обскубти гусака так, щоб він в без пір'я був, і не помітив того.

Ба ні! Виробник, якого чорний прокурор (буквально, - Чорний) звинувачує у фінансовому шахрайстві, заперечує такі репутаційні наїзди на себе. І вже звернувся до судах та виграв апеляцію і ГПУ.

В складні часи будь-кого підприємця чи підприємство, яке не втекло за кордон, яке витримує жорсткі енергетичні перипетії, ризикує втратити майно - потрібно фактично носити на руках. Але чомусь це складно зрозуміти деяким представникам силовых структур, які знову вдаються до кошмарингу бізнесу!

Втрата ринків збуту, дорогі кредити, мобілізація працівників, дефіцит енергоресурсів - це проблеми для українського бізнесу під час війни, який навчився виживати навіть за таких обставин.

Проте підприємницька діяльність може бути заблокована прокуратурою. Так сталося із сумським підприємством Шервул, яке від початку повномасштабного вторгнення частково перепрофілювало виробництво й відшиває спецформу для ЗСУ та Нацгвардії. Вдумайтесь, підприємство працює фактично для обороноздатності країни, а його - мордують.

На виробника відкрили провадження начебто через несплату податків. У компанії такі дії назвали тиском на бізнес. Про це йдеться у розслідуванні СтопКору.

“Хай, може, спецслужби розберуться у цій ситуації. Ми являємся постачальниками ЗСУ та Нацгвардії. Може, це роблять агенти росії або шпигуни?..”, - говорить в коментарі СтопКору заступник директора ТОВ Шервул Євген Овсієнко.

Діяльність підприємства, яке є найбільшим платником податків у Сумській області та фактично формує обласний та місцевий бюджети, було заблоковано Генеральною прокуратурою. Підставою стали 100 мільйонів гривень, які підприємство отримало на свої корпоративні рахунки з держбюджет у якості податкового відшкодування. 

“Тиск розпочався ще в листопаді-грудні 21-го року. Мені зателефонував один знайомий й сказав, що через відшкодування пдв на велику суму у нас будуть проблеми, якщо не вирішите це питання...”, - розповідає Овсієнко. Топменеджер Шервула наголосив, що працює згідно з законодавством й нічого вирішувати не буде. За його словами, компанію безпідставно намагаються “прив'язати” до справи, яку з 2020-2021 років вела у Києві Генпрокуратура спільно з Нацполіцією. У провадженні фігурували конвертаційні центри та фірми, що займались махінаціями з переведенням коштів у готівку – з жодною із них Шервул не був пов'язаний.

Проте 22 грудня минулого року до Печерського райсуду надійшло клопотання про арешт майна фірми у кримінальному провадженні від 29 вересня. Ініціатором подання був прокурор Генпрокуратури Ігор Чорний. У січні 2023 року всі рахунки компанії було заарештовано на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва за ініціативи прокурора Чорного.

“Це прізвище нам досить давно відомо, тому що у 2019 році з подання вказаного прокурора на нас було здійснене фактично рейдерське захоплення. Тому що були заблоковані всі рахунки, у тому числі й рахунки, з яких проводилась виплата заробітних плат всім працівникам, сплачувалися податки... Я наголошую на тому, що схема є не поодинокою. Вона працює на користь карманів деяких не зовсім чесних прокурорів. Тут чітко все прослідковується. Спочатку блокується діяльність підприємства, а вже потім намагаються так сказати “вирішити” це питання, і пропонують не зовсім законні методи”, - говорить адвокат Шервулу Євген Страшок.

Дії правоохоронців, які розпочали провадження проти компанії, – це ніщо інше, як цілеспрямований тиск на бізнес, вважає адвокат компанії.

“Вивчивши матеріали, які надходили під час розгляду клопотання, ми зʼясували, що єдиний доказ причетності нашої компанії нібито ухилення від сплати податків, є рапорт безпосереднього співробітника стратегічних розслідувань (Чорний.- Авт.), де він зазначає свої припущення. Щодо доказів, обʼєктивних в матеріалах справи нами віднайдено не було”, – зауважив Євген Страшок.

Знімальна група СтопКору намагалась поспілкуватись із паном Чорним стосовно справи текстильного підприємства з Сумщини. І навіть домовилась із ним зустрітись. Проте в останню мить прокурор Чорний змінив плани й відтоді не виходить на зв’язок.

Тим часом адвокати компанії вже виграли апеляцію – суд своїм рішенням розблокував корпоративні рахунки стратегічного підприємства.

Ба, більше! В ухвалі, де скасовується арешт рахунків, апеляційний суд чітко відобразив протиправність рішення Генпрокуратури. А гроші, які прокурори ГПУ вважають “здобутими злочинним шляхом”, були таки повернуті підприємству на законних підставах.

Невже прокурори навмисно блокують бізнес? Адже це дуже схоже на схему “вибивання” грошей з успішних підприємців...

Слухайте, неповажний прокурор Чорний, ви притомні? Ви своїми діями знищуєте успішний бізнес, що працює на ЗСУ,  платить податки у місцевий і державний бюджет,  з якого вас і годує. То може час зупинитися і перестати мордували підприємства? Чи по-іншому ви працювати не вмієте?

Ні? То двері відкриті, на вихід з речами!!! Руки геть від сумського підприємства Шервул!!!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
СПЕЦТЕМА: Украина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.