Голова комітету ВР Андрій Герус все ще на службі російського бізнесу?

27 липня 2022, 14:43
Власник сторінки
Политический и экономический обозреватель
0
3388
Светлана Кушнир, политический и экономический обозреватель

Збудувати успішний енергетичний бізнес в Україні без протекції серйозних посадовців не вдавалось ще нікому.

Місцевим магнатам, аби контролювати активи,  доводилося фінансувати виборчі перегони та утримувати    кишенькових депутатів у Верховній Раді, щедро оплачуючи медійну підтримку. Російські олігархи історично вважали Україну своєю вотчиною. Однак після анексії Криму та частини Донбасу все стало трохи складніше. Зручна парасоля з команди младореформаторів проросійського Януковича зникла, і бізнес - зв’язки з Москвою під час війни почали серйозно загрожувати політичній репутації місцевих лобістів у високих кабінетах.

Щоправда, далеко не всіх зупиняє перспектива публічного остракізму,  а репутаційні втрати компенсують фінансовими надбаннями. Андрій Герус зробив  політичне ім’я на викритті сумнозвісної схеми Ротердам плюс і на хвилі вугільного хайпу швидко втрапив до парламенту на посаду голови Комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунального господарства. На новій посаді здібний політик продовжив активно боротися з українськими монополіями  але… в інтересах Кремля, та людей, які прямо причетні до російської агресії.

Але спочатку трохи історії. Троє  підприємців з-за порєбріка Александр Бабаков, Євгєній Гінер та Міхаіл Воєводін почали заробляти грубі гроші на українській енергетиці ще у далекому 2000 році, скупивши акції  Одесаобленерго, Севастопольенерго, Херсонобленерго, Житомиробленерго та Кіровоградобленерго. Згодом зареєструвавши  в Нідерландах на підставних осіб компанію VS Energy та прикупивши ще й активи Чернівціобленерго, почувалися в Україні досить вольготно.

Гінер - бізнесмен та зять українського олігарха Ярославського,  Воєводін звичайний бандит на прізвисько Міша Лужнецький, а от Алєксандр Бабаков фігура набагато серйозніша. Нині він віцеспікер державної думи росії і довірена особа путіна. Цей персонаж не тільки підтримує війну в Україні, а й  публічно закликає до анексії окупованої Херсонщини і Запоріжжя, та вимагає страти захоплених у полон бійців іноземного легіону які воювали на боці ЗСУ.

Як не дивно, але початок бойових дій 24 лютого ніяк не вплинув на бізнес згаданих росіян. Коли в Україні почали масово арештововувати майно, що належить московитам, власники  VSEnergy не постраждали. 19 квітня спочатку Печерський суд, а потім 11 травня і Київський апеляційний суд відмовили в арешті корпоративних прав на активи групи VSEnergy.

Як не дивно, відповідь може підказати Олег Ляшко. 7 листопада 2019 року головний радикал країни  підстеріг голову комітету Ради з питань енергетики Андрія Геруса у залі офіційних делегацій аеропорту Бориспіль та задав кілька прямих запитань про роботу останнього на російські інтереси. Як повідомив тоді сам Ляшко “Сьогодні випадково побачив у ЗОДі “слугу народа” Геруса, який відкрив імпорт російської електроенергії з Росії. Коли у російського лобіста закінчилися аргументи, він почав махати руками…

Про що ж йшлося насправді? Комерційний імпорт електроенергії в Україну з РФ зупинився у 2015 році. Але з 1 жовтня 2019 року Україна його відновила.

Це стало можливим завдяки тому, що Верховна Рада схвалила поправку Андрія Геруса до закону про ринок електроенергії, яка дозволила імпорт з країн, що не входять до Європейського енергетичного співтовариства.

Планувалось, що імпорт мав відбуватись переважно з білорусі, проте 1 жовтня почався імпорт електроенергії з рф.

Поза всіма нюансами головний висновок скандалу, що Андрій Герус є прихованим лобістом інтересів росіян на українському енергетичному ринку. За даними народної депутатки Ганни Скороход, Герус тоді отримав 400 тис. доларів за таку послугу.

У ще один скандал з проросійським підтекстом глава комітету втрапив у липні 2020 року, повідомивши про власні переговори з білоруською стороною щодо експорту електроенергії в Білорусь, попри те, що МЗС його до цього не вповноважувало.

Така промосковська активність політика все ж втрапила у очі правоохоронцям.  5 грудня 2019 року СБУ та НАБУ порушили кримінальну справу проти Геруса щодо можливої державної зради та зловживання владою. 

В липні 2020 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура почала кримінальне провадження щодо зловживань на ринку електроенергії, корупційними схемами в енергогалузі і відкриттю імпорту електроенергії з росії. Однак всі ці справи «дивним» чином загальмували, а Андрій Герус, як стверджують наші джерела, зараз активно консультує адвокатів російської компанії VSEnergy та неформально комунікує з представниками судової влади. Тому травневе рішення Київського апеляційного суду уже не виглядає дивним. 

Що далі робитиме Андрій Герус, та як довго в українській енергетиці триватиме  герусівщина? Це вже не тільки проблема банальної корупції, це питання національної безпеки і збереження державності. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
СПЕЦТЕМА: Украина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.