Катерина Доновська, фінансовий радник у колонці на Мінфін розповідає про вісім к

15 червня 2021, 10:29
Власник сторінки
Журналист портала Eurostar
0
33
Катерина Доновська, фінансовий радник у колонці на Мінфін розповідає про вісім к

Вважаєте тему успадкування особистою і такою, яка не варта винесення у публічний простір?

Коли мова йде про успадкування великого бізнесу, то це питання набуває державного значення. Правильний підхід до збереження приватної власності, зокрема, сімейного бізнесу, дозволяє належним чином створювати культуру успадкування та правовідносин у державі. 

І зараз це особливо актуально. Україні — 30, людям, які очолюють найбільші системоутворюючі підприємства і промислово-фінансові групи — від 60 років. Що станеться з цими підприємствами, якщо їх управління перейде до власників, менш сповнених ентузіазмом, із радикально іншим баченням? 

Нестабільність роботи промислових та соціально важливих об’єктів позначиться на суспільстві, стійкості макроекономіки та соціальної сфери загалом. Тому розкриття цієї теми є вкрай важливим завданням для всіх учасників цього процесу, зокрема, банкірів.

Катерина Доновська розмірковує про успадкування як феномен сімейний і економічний. Він має багато аспектів: психологічний, юридичний, управлінський, і, перш за все, – трансформаційний, коли зі зміною власника можуть змінюватись плани щодо активу та його управління.

Підготовка до спадкування — це пошук інструментів збереження приватного капіталу і диверсифікації ризиків, оптимальних для спадкоємців. Від психологічного портрета спадкоємця залежить обрання плану успадкування, які відрізняються ступенем залучення до операційного управління. Зокрема, це може бути план спадкоємності, що передбачає перехід керма влади до наступників, або план рантьє — спадкування, пов'язане зі створенням пасивного доходу. 

Автор виокремлює вісім етапів, які дозволяють якнайкраще структурувати процедуру наслідування: від обрання плану до підготовки спадкоємців і команди експертів, що супроводжуватиме активи до прийняття й управління спадщиною.

“Спадкоємець” — це професія, і до спадкування потрібно готуватися роками. Лише така стратегія буде успішною.

Окремо у колонці розглядаються інструменти управління та консолідації бізнес-інтересів — створення холдингів і трастів. 

Зараз для нашої країни надважливими є щасливі історії передачі приватної спадщини. Таких історій багато у світі — коли вона отримує друге життя або навіть стає національним надбанням, за яким країну впізнають. Саме на такі приклади ми маємо орієнтуватися. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.