Стандарти безпеки в індустрії краси. Як захистити персонал та клієнтів?

31 травня 2021, 11:16
Власник сторінки
Журналист портала Eurostar
0
27
Стандарти безпеки в індустрії краси. Як захистити персонал та клієнтів?

Безпека в індустрії краси завжди була предметом обговорення у медіа, що позитивно вплинуло на наше ставлення до цього питання. Як часто проводиться у салоні дезінфекція? Як обробляються інструменти? Ми вже не соромимося запитати про це, а підприємці з радістю відповідають, аби зарекомендувати себе якнайкраще.

Але хто встановлює стандарти мікробіологічної безпеки для індустрії краси та естетичної медицини? Спробуємо розібратися.

Салони за законом

Головним законодавчим документом, який регулює сферу, є “Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів ДСПІН 2.2.2.022-99”, затверджені постановою від 25 березня 1999 року у редакції від 23.01.2006.

Пункт 7 цього документу встановлює правила гігієни для майстрів, порядок дезінфекції та стерилізації приміщень та інструментарію. Зокрема, для дезінфекції приміщень і інструментарію дозволяється використання дезінфекційних засобів, що мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Серед інших нормативних актів, які визначають вимоги до обслуговування — “Про затвердження правил побутового обслуговування населення” (постанова Кабінету Міністрів України у редакції від 17.01.2014), “Інструкція щодо надання перукарських, манікюрних та педикюрних послуг” (наказ Українського союзу об’єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення № 20 від 27.08.2000, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13.11.2000) та деякі інші.

Лікарі у салонах: нова норма роботи

Довгий час салони краси могли спиратися на перший зазначений документ про “перукарні різних типів”. Але вже багато років професійні заклади надають послуги, що виходять далеко за межі перукарської справи.

Найперше — іміджеві. До них відносяться манікюр, педикюр, пірсинг, тату/татуаж, послуги перукарів, солярій. Як бачимо, деякі з процедур пов’язані з порушенням цілісності шкіри, а отже потребують особливих заходів безпеки.

Також салони пропонують послуги релаксації — масажі, обгортання, ароматерапію, СПА тощо.

Третя категорія — медичні послуги, процедури омолодження, очищення шкірних покривів обличчя, депіляція, ін’єкції.

Останнім часом ми спостерігаємо зсув індустрії краси у бік естетичної медицини. У салонах краси працюють лікарі-косметологи — представники однієї з найнебезпечніших спеціальностей в епідеміологічному відношенні.

Поява у сервісних закладах лікаря передбачає, що санітарні норми відповідатимуть показникам, встановленим для медичних закладів. Вимоги до безпеки у салонах стали жорсткішими, і у майбутньому тенденція посилюватиметься.Чим дезінфікувати?

 заснована в червні 2018 року. З дня заснування експерти компанії розвивали культуру гігієнічної обробки рук. Сьогодні продуктами користуються понад 1 млн споживачів в Україні.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.