Економічна залежність від Росії гальмує євроінтеграцію України

17 травня 2021, 12:28
Власник сторінки
фрілансер
0
42

Російська окупація України розпочалася не в 2014 році.

Всі розуміють, що економічна інтеграція в сучасних умовах – інструмент набагато ефективніший за військову інтервенцію. ООН та НАТО не висловлюють «глибоке занепокоєння» з приводу купівлі обленерго чи зміни структури власності нафтопереробного заводу, натомість контроль над енергетичною, приміром, галуззю, дає широкі можливості: від отримання мобілізаційних планів до відключення стратегічних оборонних підприємств за борги та шантажу газовим вентилем в морозну зиму.
Який саме вплив має Росія на галузі української економіки? Ми можемо лише здогадуватися, оскільки лише банківські установи мають розкривати інформацію про кінцевих бенефіціарів. Для прикладу, Чернівціобленерго, Житомиробленерго, Кіровоградобленерго, Херсонобленерго, Рівнеобленерго та Севастопольобленерго, які входять в структуру російської «VS-Energy», нібито зареєстровані на громадян Німеччини та Латвії. 
На цьому вплив Росії на енергетичну галузь не закінчується. Проросійський олігарх Дмитро Фірташ, який не платить НАК «Нафтогаз України» за газ, проданий через його облгази, Одеський та Лисичанський нафтопереробні заводи, які придбав та знищив російський бізнес, забезпечивши таким чином експорт 50% дизельного пального з країни-агресора. До речі, ще один проросійський олігарх, Віктор Медведчук, який контролює нафтопровод «Прикарпатзахідтранс», забезпечує можливість прокачувати російські світлі нафтопродукти територією України через 800-кілометровий підконтрольний трубопровід. Атомні електростанції також залежать від Росії – половину палива для них (станом на 2019 рік) купується у агресора.
Банківський сектор поступово позбавляється від впливу російського капіталу – з 5 російських банків (у 2014 році) наразі залишилося три: «Промінвестбанк», «Сбербанк» та «Альфа-банк». 
Найбільшу українські оператори мобільного зв’язку, належать російським фінансово-промисловим групам. «Київстар» входить до складу однієї з найбільших у світі інтегрованих телекомунікаційних компаній VEON, яка належить російській «Альфа-Груп», а «Vodafone» через дві прокладки з Нідерландів та Люксембургу, належить МТС.
Таким чином, низка стратегічних галузей української економіки контролюється російськими фінансово-промисловими групами, які тісно пов’язані з політикумом держави-агресора. Наша держава за роки незалежності загнана у цугцванг: якщо ситуацію залишити без змін, вплив Росії на економіку рано чи пізно призведе до колапсу; відібрати майнові комплекси у агресора не дозволяє цивілізований євроатлантичний шлях, який ми обрали у 2013 році. Західні партнери вважають приватну власність священною.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина-Россия,олігархи,економіка України,незалежність Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.