Національний план зі скорочення викидів у нинішньому вигляді – нереалістичний

10 лютого 2021, 21:14
Власник сторінки
народний депутат України
0
15
Національний план зі скорочення викидів у нинішньому вигляді – нереалістичний

Скорочення викидів в атмосферу – одне з найбільш гострих та актуальних питань української енергетики. Та чи повинні на цьому шляху нехтувати інтересами енергетиків? Питання риторичне.

Покладімо руку на серце: хаос в енергетичній галузі виник не лише через тривалу відсутність очільника Міністерства. Справа ще й в тому, що енергетичну трансформацію розглядають без урахування потреб десятків тисяч шахтарів енергетиків, які задіяні у виробництві електричної енергії.

Так, у нас на папері є Національний план зі скорочення викидів, однак він не є реалістичним! Для початку необхідна оновлена енергетична стратегія, і лише потім можна вести мову про виконання Плану.

Прописавши вимоги до підприємств галузі, законодавством не були передбачені джерела фінансування їх модернізації, що цілком логічно поставило втілення плану під питання.  Джерела і механізм фінансування з 2018 року на державному рівні не розроблені та не впроваджені.

По-друге, нереалістичні терміни виконання Плану суперечать європейським практикам. В Польщі за 27 років вдалось скоротити викид SO2 на 90%, від України вимагається за 11 років треба знизити викиди SO2 на 95%.

І це в період кризи, зниження споживання, пандемії, збитковості ТЕС, кризи платежів.

Вкотре нагадаю, що Україна в стані війни! Коли складався План, у нас були інші додаткові  потужності, які зараз знаходяться на непідконтрольних територіях. Наслідки військового конфлікту в Україні для теплової генерації: втрата контролю над частиною шахт, дефіцит антрацитового вугілля для 35 енергоблоків ТЕС.

Звичайно дуже добре, що ми шукаємо вирішення проблем, але давайте таки будемо реалістами, щоб дійсно наблизитись до вирішення питань НПСВ, ми повинні розуміти як ми будемо розвиватися далі та переглянути терміни реалізації заходів НПСВ.

Тому дуже важливо в 2021 році:

•  Усе ж внести зміни до НПСВ;

•  Визначити на законодавчому рівні джерела та механізми фінансування заходів НПСВ;

•  Визначити процедуру узгодження проектів екомодернізації ТЕС. Кожен проект повинен проходити через аналіз та відбір найбільш доцільного рішення: екомодернізація існуючого блоку або нове будівництво.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.