Золоті цеглини: чи варто інвестувати в нерухомість

27 лютого 2020, 20:06
Власник сторінки
Профессиональный риелтор
0
38
Золоті цеглини: чи варто інвестувати в нерухомість
depositphotos.com

Роздуми на тему інвестицій на кшталт психотерапії: це означає, що у вас таки є зайві кошти.

Далі починається хоррор: побоювання втратити надлишки капіталу звели в могилу багатьох невдах. Причому страшні не стільки самі втрати (на тлі кризи, обману або власної недолугості), скільки тривожне очікування катастрофи, що наближається.

Українські інвестори ринку нерухомості перебувають в цьому стані перманентно - будинки Войцеховського, рейдери, спірні рішення судів, УкрБуд, ревальвація гривні. Чи є у них шанс спокійно заробити на квадратних метрах?

Альтернативи немає

Фінансові аналітики заперечують, що альтернатива - є. Так, на ринку десятки інвестиційних та венчурних фондів, трейдери, Форекс, криптовалюта, ОВДП та стартапи. Все це реально працює при інвестиціях від $300-500 тис. Переважна більшість українських інвесторів і тих, хто придивляються до українських новобудов з-за кордону, готові вкладати в нерухомість суми набагато менші.

Чим гарні й погані нерухомі інвестиції?

  • Плюси:

  • актив відчутний і матеріальний;

  • нерухомість можна порівняно швидко продати;

  • в довгостроковій перспективі є шанс зростання вартості активу;

  • простий механізм управління.

  • Мінуси:

  • пряма залежність власника від економічних, політичних факторів і недосконалості судової системи України;

  • регіональна прив'язка і складність дистанційного керування активом;

  • істотні податки проти спекулятивних схем.

Фінансова необізнаність населення призвела до створення занадто високих очікувань від інвестицій в нерухомість, чим інколи користуються недобросовісні забудовники. Фактично, це єдиний інструмент збереження заощаджень, що доступний для пересічних громадян.

Житло

Особливо турбує це питання інвесторів з сумами до $50-100 тис. По суті, це єдині сімейні накопичення, втрата яких реально здатна довести до злиднів. Найбільш простий і зрозумілий для обивателів спосіб пасивного доходу - покупка квартири і здача її в оренду. Пропозиції ростуть, починається стагнація цін і зниження прибутковості житлового сектора. Особливо це відчувається в регіонах з високим рівнем безробіття.

Для того, щоб отримати дохід на вторинному ринку, потрібно ретельно прораховувати всі ризики для кожного об'єкта. До даними порталу Domik.ua, ціна квадратного метра в Києві протягом 2019 року зросла на 17%, в регіонах на 8-10%. Автоматично збільшується термін окупності, до 18-22 років. Позитивну динаміку впевнено демонструє ринок оренди житла бізнес- і преміум-класу, а також квартири з ремонтом в ЖК по типу «місто у місті».

Первинний ринок став нецікавий для іноземних інвесторів після курсових коливань гривні і ризику недобудови ЖК. На тлі відтоку платоспроможного населення з країни знизився попит на ЖК у стадії спорудження з високою собівартістю кв.м. Для провінції це вище $1000/м².

Комерція

У комерційної нерухомості темпи прибутковості знижуються, окупність 10-12 років вже вважається нормальною. На тлі зниження попиту на торгові та офісні приміщення ринок пропозицій переповнений. За оцінками InVenture, в столиці налічується 40 проектів із загальною орендованою площею >1362800м², з'явилась перспектива профіциту торгових площ. Заборона грального бізнесу буквально за добу обвалила ринок торговельної оренди в обласних та районних центрах. Коворкінг-центри також не демонструють очікувану над-дохідність.

Пожвавлення інвесторів на ринку комерційної нерухомості відбулося після введення прозорої схеми реалізації активів ліквідованих банків і малої приватизації через Prozorro.sale. Прибутковість такого активу становить від 12%. На відміну від арештованого майна та майна банкрутів, апріорі ризик втрати титулу за рішенням суду у добросовісного набувача активу банку мінімальний. Але ми в Україні: на ринок окремо виставляється сам актив (у справі про банкрутство або як іпотека) і право вимоги на нього (як актив банку), що не додає інвесторам впевненості в захисті своїх вкладень.

На стан інвестиційного клімату в країні впливає очікування відкриття ринку земель сільгосппризначення. Великі орендарі готуються до масових розірвань договорів оренди зі сторони власників паїв, і не ризикують розпорошувати фінансові активи.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Недвижимость,инвестиции в украину,иностранные инвестиции
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.