В Україні роками діє група рейдерів-сепаратистів: СБУ не помічає

04 жовтня 2019, 12:07
Власник сторінки
Громадська організація
1
3879

Група сепаратистів разом з росіянами захоплюють підприємства іноземних інвесторів, а також державні підприємства в Україні. Організоване злочинне угрупування працює вже роками.

На початку свого президентського терміну Володимир Зеленський серед основних викликів перед ним та його командою називав протистояння рейдерським захопленням і реформу судів.

В даному матеріалі, ми розповімо повну історію захоплення державного підприємства «Закарпатполіметали» за допомогою корумпованих судів, чиновників з міністерства економічного розвитку та професійних рейдерів в особі Олександра Маштепи та Дмитра Зайцева.

Підприємство «Закарпатполіметали» засновано 1999 року, власником якого була на 100% державна акціонерна компанія «Українські поліметали». Директор Олександр Притика створив договори лізингу з компаніями зі своєї орбіти і через них з підприємства виводились кошти. Після того, як Державну службу геології та надр України починає контролювати одіозний регіонал Василь Джарти, на підприємство заходить нова компанія людей, повязаних з ним. Керівником «Укрполіметалів» призначають Михайла Желязо, який оформив лізингові договори переуступки на контрольований командою Джарти офшор Cengart Financial INC. Після цього підприємство починає збиткувати і його доводять до процедури банкрутства. Також підприємство втратило спеціальні дозволи на видобуток корисних копалин.

В газеті „Урядовий кур’єр” №160 (3820) від 30 серпня 2008 року опубліковано оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю „Закарпатполіметали”, що знаходиться у селі Мужієво Берегівського району.

 

Загадковий офшор Cengart Financial

Cengart Financial INC на певному етапі скупивши договори переуступки, став найбільшим кредитором, що дало змогу диктувати свої умови в справі про банкрутство. Хоча по даних договорах лізингу не пройшло жодної гривні. Юристом і представником компанії Cengart Financial INC виступає Дмитро Зайцев, який діє спільно з так званим «інвестором» Олександром Маштепою. Сам Зайцев увійшов до бази центру «Миротворець», як посібник терористів та проросійський диверсант в сфері економіки.

Соратник лідера сепаратистів Донбасу Ходаковського і один із засновників організації «Патріотичні сили Донбасу», член Центральної контрольно-ревізійної комісії. У 2014 був серед організаторів незаконного референдуму на окупованих територіях. Спеціалізується на послугах, пов'язаних з незаконним поглинанням підприємств і їхніх активів.

Дмитро Зайцев разом з рідним братом свого компаньйона В’ячеславом Маштепою дотично проходять у кримінальній справі, яку розслідує Шевченківський УП ГУНП в м. Києві за статтями 1 ст. 365-2 (Зловживання службовим становищем), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) КК України. 1 ст. 365-2 (Зловживання службовим становищем), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Суть справи полягає в тому, що дані особи разом з державним реєстратором змінили право власності на нерухоме майно всупереч постанові суду.

 

Фактично через умисні незаконні дії чиновників, державна компанія з видобутку поліметалів була доведена до банкрутства. Банкрутство – це процес, коли організація, нездатна розрахуватися із кредиторами, за рішенням суду майно боржника розподіляється між кредиторами відповідно до встановленої законом черговості виплати боргів кредиторам. Ініціатором банкрутства підприємства  «Закарпатполіметали» виступили кредитори. Після цього, відповідно до чинного законодавства, на підприємство призначили арбітражного керуючого, який розпродує ліквідні активи підприємства, щоб розрахуватися з кредиторами. На сьогоднішній день «Закарпатполіметали» не мають жодного активу.

 

Британський інвестор з українським обличчям

На початку квітня 2019 року в з’явилась інформація, що британська компанія Barclays вирішила інвестувати у видобуток поліметалів на Закарпатті. Яким чином компанія співзвучна з всесвітньо відомим британським банком, захотіла інвестувати в Закарпаття, розповімо далі.

Відповідно до шляхетної історії, для інвестувaння в Укрaїну булa створенa компaнія Gofer Mining Plc, 100% якої належить Barclays. Уповноважений з діяльності в Україні призначений Олександр Маштепа.  

В британському реєстрі юридичних осіб засновником «Gofer Mining Plc» виступає один з найстаріших банків Barclays Plc. На перший погляд виглядає просто  фантастично! Британський банк інвестує у видобуток золота на Закарпатті… та насправді причин для радості немає. Серед осіб, що позначені як власники компанії «Gofer Mining Plc»  є низка людей, що «відзначилися» своїми темними справами.

Проте британське законодавство працює так, що коли реєструєш компанію, подаєш дані про засновників та власників у довільній формі, вона перевіряється лише згодом. Так в загадкової компанії Gofer Mining Plc  згодом змінився засновник. Навпроти Barclays Plc примітка англійською мовою «ceased» - сфальсифіковано. Натомість з’явився новий власник Grosvenor Barclay Llp, навпроти якого зазначено «active» -  активно.

Процес обману

Бренд банку Barclays відомий у всьому світі, тому група людей, що поставили за мету заволодіти активами «Закарпатполіметалів» використали всесвітньо відомий бренд для свого іміджу та тиску на суд. Шахраї переконують, що у Мужіївське родовище поліметалів у Закарпатті інвестує відомий англійський банк. Коли про це дізналися британські банкіри, вони заявили, що це обман і вжили усіх заходів, аби їхнє чесне ім’я не стояло поруч з шахраями і виключили тих з реєстру. Проте, в українських вже пройшла інформація, що британська компанія Barclays Plc інвестує гроші в Закарпаття. І цю, нічим не підтверджену інформацію псевдобританці з українськими прізвищами використовують у Господарському суді Закарпатської області.

 

 

Сумнівні судові рішення

З 2008 року розпочався процес банкрутства підприємства «Закарпатполіметали» за рішенням  Господарського суду Закарпатської області. А у квітні 2019 року до того ж таки суду, ті ж кредитори, що банкрутували підприємство, звернулися з вимогою розпочати процес санації підприємства. Вони написали нічим не підтверджену інвестиційну пропозицію від компанії «Gofer Mining PLC». Пропозиція полягає у погашенні заборгованості перед кредиторами у повному обсязі, викупі частки у статутному капіталі боржника, відновленні виробництва на наступних етапах. Фактично запропонували розмивання 90% державної частки в підприємстві. Такі дії є нахабною рейдерською атакою.

Адже санація — це система заходів щодо запобігання банкрутства фірми, щодо фінансового оздоровлення, відновлення платоспроможності. Санація підприємства може проводитися до моменту порушення кредиторами питання про банкрутство, якщо підприємство звертається за зовнішньою допомогою у спробі вийти з кризи. Але після 10 років з моменту оголошення банкрутства підприємства, де вже нічого не залишилось де-факто ті, що домагалися банкрутства вирішили розпочати процес санації. У високих кабінетах погоджував цей процес державний секретар Міністерства економічного розвитку Олексій Перевезенцев.

 

Фальшиві листи до суду

В квітні 2019 року до Господарського суду Закарпатської області надійшли два листи від 4 квітня 2019 року. В яких нібито компанія «Gofer Mining PLC» звертається до суду і декларує наміри погасити кредиторську заборгованість й інвестувати у Мужіївське родовище 250 мільйонів доларів.  «Gofer Mining PLC» представляється від імені Британської королівської сім’ї в Україні. Цікаво, що компанія була зареєстрована в Великій Британії лише 12 квітня 2019 року, а лист до суду надано 4 квітня 2019 року. 

Російський слід інвестора

Компанія «Gofer Mining PLC» створена у квітні 2019 року, серед бенефіціарів якої значиться громадянин Греції Сергій Колпіді, фінансовим директором є його син Михайло Колпіді, який є резидентом Великої Британії.

Сергій Колпіді насправді є громадянином Росії, пов’язаним з російськими спецслужбами. Перші оборудки він заробив під прізвищем , займався паливним бізнесом і був співвласником банку. 1997 року польський національний банк підозрював його у відмиванні коштів та в роботі на російську розвідку. Після цього Гаврилов був висланий з Польщі як такий, що загрожує національній безпеці. Тоді російський агент перебрався в Афіни і змінив прізвище з Гаврилов на Колпіді.

2004 року про Сергія Гаврилова (Колпіді) писали польські ЗМІ: "Нам вдалося отримати копію паспорта Сергія Колпіді. Там є фотографія чоловіка, відомого в Польщі як Сергій Гаврилов. Колишній посол Польщі в Афінах Войцех Ламентович підтвердив, що чоловік у паспорті - Колпіді. Сергій Гаврилов - бізнесмен, пов’язаний з російськими спецслужбами - знущався з польської розвідки. Хоча він є небажаною людиною в нашій країні, під зміненим іменем він відвідує Польщу, щоб оглянути свої інтереси тут – писало польське впливове видання

Після того, як Гаврилов став греком Колпіді, він залишається тим самим агентом впливу «русского міра». Бере участь з послом Росії у публічних заходах та просуває російські медіа-інтереси в Греції.

Інші факти рейдерства «британських інвесторів» в Україні

Рейдерство універмагу «Україна»

Директор «Gofer Mining PLC» – українець Олександр Маштепа. На рахунку Маштепи це не перший випадок рейдерства. Вперше його ім’я гучно прозвучало під час рейдерської атаки на універмаг «Україна», коли Маштепа разом з поплічниками Януковича відбирав будівлю в центрі Києва у ірландських власників. Сталося це після того, як господар універмагу (92,75%) - ірландський мільярдер Шон Куїн - був визнаний банкрутом, і його активи почали арештовувати кредитори, в тому числі ірландський банк IBRC. Київський господарський і апеляційний господарський суди визначили, що власник універмагу «Україна» - Quinn Holdings Sweden AB - повинен все ж виплатити Lyndhurst Development Trading $ 45 млн. Згодом в результаті складного ланцюжка махінацій з цінними паперами цей борг був переуступлений таємничій брокерській компанії «Зеніт», а потім - не менш загадковій - «Елегант Інвест». З березня 2012 року власником «Елегант Інвест», повязаної з Януковичем, став Олександр Маштепа.

 

2012 року Олександр Маштепа балотувався в народні депутати на одному з мажоритарних округів на Черкащині. Серед довірених осіб кандидата, був  Михайло Желязо. Саме цей Желязо протягом 2005 – 2008 років був керівником ПАТ «ДАК «Українські поліметали», яким належало підприємство «Закарпатполіметали», саме тоді, коли на користь Cengart Financial були оформлені договори переуступки боргів.

 

Заволодіння приміщенням в центрі Києва

Зайцев і Маштепа дотично проходять в кримінальній справі №761/391/19, провадження, що розслідуються Шевченківським УП ГУНП в м. Києві. До Єдиного державного реєстру юридичних осіб були внесені відомості про зміну складу засновників ТОВ «Фірма Томас». Реєстратор здійснив зміну засновників в порушення ухвали Окружного адміністративного суду від 16.03.2018 у справі №826/8204/18, якою судом було заборонено проводити будь-які реєстраційні дії щодо ТОВ «Фірма Томас». Після цього, державним реєстратором приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу було зареєстровано право власності на нежитлові приміщення загальною площею 482 м.2 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за ТОВ «Фірма Томас». Хоча дані приміщення ще 29.08.2017 були продані іншій особі, на підставі договору купівлі-продажі. У корупційний спосіб та в обхід закону дана група осіб заволоділа приміщенням в центрі Києва в Шевченківському районі, а після цього, всупереч рішенню суду, переоформили компанію на підставних осіб.

 

Рейдерство готелю «Братислава» в Києві

Дана група осіб в рейдерському захоплені готелю «Братислава» на користь оточення Олександра Януковича, відомого як «Саша-стоматолог». Раніше 51% акцій готелю належало ТОВ "Келіс Консалтинг", а 41,4% - ТОВ "БАМ Строй" (яке засвітилося у виведенні майна Міноборони в Донецьку у приватну власність). Власники "Братислави" пов’язані з бізнесом Олександра Януковича. Допомагав в заволодінні готельним майном бізнес-оточенню Януковича молодшого, і як у випадку з універмагом «Україна» - Олександр Маштепа.

 

 

 

Чого домагаються рейдери

Підприємство «Закарпатполіметали» банкрут, який немає жодного активу і немає чого санувати. З 2016 по 2019 рік на Мужіївське родовище поліметалічних руд, яке раніше розробляла «Закарпатполіметали», заходить американська компанія Avellana Gold. Інвестор отримує спецдозволи, укладає договори оренди землі. Коли в 2019 році завершено будівництво нової сучасної фабрики, з’являються люди, що банкрутували державне підприємство.

Група осіб на чолі з Маштепою, Зайцевим та Колпіді-Гавриловим намагаються заволодіти відвалами та хвостами підприємства. Вони доводять у судах, що ці залишки переробки їхня приватна власність. Хоча відповідно до кодексу законів про надра, відвали як і усі корисні копалині можна переробляти тільки за наявності спецдозволу.

Дані особи заволоділи державним підприємством шляхом розмиву частки держави в статутному капіталі. Намагаються судовими рішеннями визнати відвали і хвости приватною власністю. Створили майданчик атак на приватну компанію. В плані санації чітко вказано, що потрібно відібрати земельну ділянку, в якої є новий орендар. Протягом 10 років підприємство-банкрут «Закарпатполіметали» не платило за цю землю, сільська рада Мужієва і Закарпатська облдержадміністрація через суд скасували договір оренди землі. Зараз рейдери намагаються назад захопити землю, хоча новий орендар чесно платить за неї і побудував там підприємство та дав роботу місцевим мешканцям.

Отже ми спостерігаємо класичне рейдерське захоплення за сприяння чиновників з міністерства економічного розвитку. Особи, що були дотичні до банкрутства підприємства, через 10 років виступають нібито інвесторами. Це справа одних і тих людей, з метою заволодіти активами через розмивання частки держави, та захоплення земельної ділянки підприємства. Відповідно до Закону України «Про приватизацію державного майна», державні підприємства приватизовують шляхом відкритого аукціону, а не шляхом маніпуляцій сумнівних суддів. Проте сепаратисти спільно з росіянами дозволяють протизаконні дії далеко в тилу, а наші правоохоронні органи продовжують бездіяти. Допоки силові структури не зможуть навести лад у нас всередині країни, то на загальний успіх сподіватись годі!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: рейдерство,Донецк,золото,рейдерство в Украине,сепаратисты,вибіркове правосуддя,рейдерське захоплення,Закарпатская область
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.