Запорізький ринок реклами зачищають під вибори

12 грудня 2018, 16:55
Власник сторінки
0
81

Чим ближче до виборів, тим більше прикладів.

Запорізька мерія готує ринок зовнішньої реклами міста до наступних виборів. Виглядає це як дерибан рекламного ресурсу під потрібних людей, адже білборди в семисоттисячному місті — доволі серйозний аргумент для політиків перед президентськими та парламентськими виборами. Механізм поділу ринку перевірений і простий. Під різними приводами, а то й узагалі без пояснень, блокують видання дозволів на розміщення реклами, а, по суті, забирають у тих, хто роками працював на ринку, і віддають нікому не відомій компанії без досвіду роботи в цьому сегменті.

22 листопада виконком Запорізької мерії ухвалив проект рішення про передання 70 місць зовнішньої реклами, а саме білбордів, підприємству «Сілл Запоріжжя». За місяць до того, в жовтні, чиновники міста вирішили не продовжувати дозволи на розміщення для компанії, яка працювала раніше, чесно наповнювала міський бюджет податками і є одним із найбільших на ринку оператором зовнішньої реклами, — це «РТМ-Україна». Заблокували в Запоріжжі і дозволи для місцевого оператора «Бігборд – 3». За жовтень і листопад рішенням того ж виконкому і за підписом міського голови Володимира Буряка було відмовлено ще кільком десяткам дрібних фірм і підприємцям, які також працювали на рекламному ринку.

Цікаво, що компанія «Сілл Запоріжжя» створена всього за місяць до рішення виконкому, яким їй передали рекламні площини. А «коріння» підприємства — в сусідньому Дніпрі, де на початку року відбувся такий самий дерибан і білборди також дісталися тим самим власникам, що і в Запоріжжі. Очевидно, хтось хоче встановити глобальний контроль над ринком зовнішньої реклами у ключових для багатьох політиків східних регіонах.

Такої безконтрольної та безправної для операторів ситуації дуже просто уникнути. Варто лише закріпити в нормативних документах правила, які давно діють у Євросоюзі. Так вважає голова Асоціації операторів зовнішньої реклами України Оксана Поліщук. Дозволи мають видавати не менш як на 10–15 років, аби бізнес міг цивілізовано працювати, прогнозувати свої інвестиції та не боятися вкладати гроші в конструкції, які в будь-який момент можуть відібрати. Дозволи, які видають на рік — це легка можливість маніпулювати ринком зовнішньої реклами для місцевої влади. Адже в зручний момент завжди можна змінити розпорядника рекламних площин. Під вибори чи з будь-якою іншою метою. Запоріжжя — це далеко не поодинокий і красномовний приклад свавілля чиновників на місцях. І чим ближче до виборів, тим більше таких прикладів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.