Європейська мрія й Азійська реальність

26 жовтня 2017, 17:23
Власник сторінки
Предприниматель, руководитель компании «Sky Building»
1
111
Європейська мрія й Азійська реальність

Залежність від російського бізнесу і надії на європейські ринки призвели українську промисловість в своєрідний стан депресії. Ключем до вирішення цієї проблеми може стати Азія, з величезним ринком.

Всі чекали на Угоду про зону вільної торгівлі України з Європейським Союзом, ну от вона і запрацювала, однак чи вийшли ми на європейські ринки і що можемо представити європейському вимогливому світі? Давайте будемо відверті, суттєвої конкуренції на європейському ринку українські товари поки що представити не можуть, експорт падає, підприємства скорочують працівників, заледве втримуючи на плаву діюче виробництво, тому виникає потреба в пошуку нових ринків збуту. І на мій погляд, доброю альтернативою російським ринкам стали б ринки Африки та Азії. 

Допоки мріємо про ЄС, не проспати хоча б Азію

Якщо подивитись на статистику, то експорт в азійські країни теж почав різко падати. В чому ж причина? Черговий «привіт» від «старшого брата», адже після односторонніх  з 1 січня 2016 року стосовно транзитних вантажів з України, призвели по суті до заборони українського транзиту на Кавказ, Центральну Азію, Китай, Монголію. Як результат, експорт в ці країни знизився на 60-80% у січні 2016 порівняно з січнем 2015 року. Окрім зниження обсягу українського експорту, погіршуються й торговельні відносини України з країнами Азії, зводиться нанівець транзитний потенціал України і чиниться негативний вплив на регіональну торгівлю.

Чи світить казахське сонце Україні?


Особливо важливим партнером серед країн Центральної Азії, завжди був для нас Казахстан. Міжнародний центр Інтернет-торгівлі Allbiz, майданчик, який допомагає підприємцям розвивати свій бізнес в мережі, простежив, наскільки впав онлайн-товарообіг нашої країни з Казахстаном. Загалом за два місяці 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року кількість замовлень на продукцію українського виробництва впала на 12%.  За січень-червень 2017 року обсяги торгівлі товарами та послугами склали 399,8 млн. дол. США та скоротились в порівнянні з січнем-червнем 2016 року на 8,2%, при цьому експорт товарів з України до Республіки Казахстан склав 212,4 млн. дол. США та зменшився на 8,8%, імпорт казахстанських товарів в Україну склав 187,3 млн. дол. США та зменшився на 7,5%.

Отже, погіршення показників двосторонньої торгівлі товарами викликане, насамперед, скороченням обсягів українського експорту до РК. При цьому найбільші втрати на казахстанському ринку зазнали експортери машинобудівної та металургійної продукції, поставки яких скоротилися у 3 та 5 разів відповідно. Однак, є й перспективні сфери для інвестування, такі як участь українських компаній у реалізації державної програми з форсованого індустріально-інноваційного розвитку РК на 2015-2019 роки, економічного поясу Шовкового шляху, розробки казахстанських родовищ нафти, газу, металів, урану, створення спільних підприємств у машинобудівній та паливно-енергетичній галузях, реалізації спільних проектів в авіабудівній, машинобудівній і космічній сферах.


Піднебесна перспектива

Однак, не все так сумно, як здається на перший погляд, наприклад, суттєвим успіхом минулого року стало збільшення експорту до Китаю. За минулі п'ять років експорт в Китай збільшився в 12 разів: стартувавши з 87 млн ​​дол. США в 2012 р, перевищив 1 млрд в 2016-м. Частка КНР склала 6,6% в загальному експорті агропродукції з України. Але навіть при такому значному зростанні частка України в аграрному імпорті Китаю залишається мізерно малою - трохи більше 1%. За оцінками експертів і представників МінАПК, українські аграрії лише на 7,5% використовують свій експортний потенціал по відношенню до Китаю. Він купує в Україні головним чином сировину, а не готові продукти харчування. В Піднебесну було відправлено продукції на $1,2 млрд. Збільшується і експорт продуктів з високим рівнем доданої вартості — вина, спирту, соків, кондитерських виробів, сирів та йогуртів.

Зміна існуючого положення - на сьогоднішній день головне завдання для Києва. Її вирішення сприяє те, що Китай поступово відкриває свій ринок для більшого числа імпортних товарів, оскільки не в змозі самостійно задовольняти зростаючий на внутрішньому ринку попит на продовольство. Все це робить китайський напрямок надзвичайно привабливим і перспективним для українських експортерів сільгосппродукції. Однак досвід показує, що самі вони навряд чи в змозі поборотися за вихід на величезний ринок Піднебесної. Без чіткої державної стратегії і фінансової підтримки, страхування ризиків і цілеспрямованої роботи домогтися успіху буде складно.

 

За правилами ринку 

Ще пройшло замало часу для того, щоб ринок встиг зреагувати і постачати Європі конкурентний, якісний продукт. Євросоюз пустив нас до себе, але ринки ще не відкриті, і нам треба орієнтуватися на різні варіанти. Загалом, у найкоротший термін усім товаровиробникам доведеться замислитись над енергоефективністю обладнання, та й модернізації виробництва не уникнути, проте це потребує часу. І оскільки, на сьогодні, ми не можемо представити вибагливій Європі дійсно високоякісний продукт, потрібно не втрачати інші можливості, адже нам є, що запропонувати світу. В нас величезний потенціал для збільшення експорту аграрної продукції. Ми повинні найближчими роками підняти планку аграрного експорту до 80% від всього обсягу сільгоспвиробництва. Наша країна може вирощувати дуже велику кількість сільськогосподарської продукції, оскільки для власних потреб нам вистачить лише 20%. А решту продовольства можна відправляти за кордон, головне не втрачати час та почати налагоджувати торговельні відносини з азійськими країнами, виходити на їхні ринки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина,Китай,Казахстан,торговля,бизнес,экспорт,Азия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.