ПОДАТКОВА РЕФОРМА ВІД ОЛІГАРХІВ ?!

21 грудня 2015, 04:10
Власник сторінки
Економіст
0
1263
ПОДАТКОВА РЕФОРМА ВІД ОЛІГАРХІВ ?!
Податкові псевдореформи

Законопроект Н. Южаніної за №3357

Попередньою моєю статтею почато окреслення небезпек від прийняття законопроекту “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації”. І хоча більшості читачів може здаватись, що ця тема вже не актуальна, бо зараз ми у стадії боротьби із ще більшим злом – законопроектом №3630 від Уряду, я все ж таки прошу всіх уважно віднестись до нижченаведеного.

Попри консолідовану боротьбу усього підприємництва і мислячої спільноти з вбивчими для країни податковими реформами від Мінфіну ми спостерігаємо підкилимні дії, направлені на прийняття ініціативи пані Южаніної під вивіскою “Ліберальна реформа”, якщо не в цілому, то хоча б частково. Щодо спрощеної системи оподаткування, яка фактично перестає бути спрощеною і урізається, вже сказано чимало. Так само експерти зазначали на небезпеку підвищення акцизів та ренти, зокрема на воду, що неодмінно призведе на подорожчання більшості товарів та послуг, у тому числі комунальних. ВГО “Союз захисту підприємництва”, у свою чергу, додатково звертала увагу законотворців на неприйнятності пункту 20.1.43 згідно з яким: “Контролюючі органи…мають право…здійснювати перевірку операцій з використання коштів неприбуткових організацій…”, що може призвести до тиску на громадські інституції. Але найбільша пересторога і несправедливість закладена в головному ноу-хау законопроекту – в розподіленому прибутку.

То що ж це таке, розподілений прибуток і головне для чого? Автори законопроекту пропонують в Україні запровадити податкову модель, яка у запропонованій редакції, фактично відсутня в Європейському союзі. При цьому скасувати корупційний податок на додану вартість, який фактично вже давно став податком всіх українців олігархам, законотворці не наважуються, бо ми мовляв йдемо в Європу, а от запровадити суперечливе оподаткування прибутку підприємств виявляється можна. Для приманки у законопроекті закладена блага норма зменшення ставки на оподаткування прибутку підприємств у 15 % і це справді вражає. От тільки давайте відверто, а хто з юридичних осіб платить податок на прибуток? Малий та середній бізнес податок на прибуток не платить, бо з урахуванням кризи, падінням купівельної спроможності громадян та сталими виробничими видатками, прибутку на малих та середніх підприємствах вже давно немає. Великі підприємства, які здебільшого належать, олігархату, такий податок теж майже не сплачують, бо запроваджують чисельні схеми мінімізації. Тому зменшення ставки податку, на моє переконання, це лишень ширма для того, щоб суспільство з радістю сприйняло сам розподілений прибуток.

Кому ж найбільш вигідне запровадження такої схеми оподаткування прибутку. На моє переконання, розподілений прибуток є надзвичайно вигідним, і конче необхідний саме зараз, правлячому олігархату! Саме така модель оподаткування дасть змогу великим підприємствам, не використовуючи затратні схеми мінімізаці, а в цілком законно, за рахунок прибутку, приватизувати найбільш цінні активи України. Ми стоїмо на порозі приватизації Укрзалізниці, Одеського припортового заводу, енергогенеруючих компаній, тощо. Перспектива приватизації землі теж не за горами. І саме розподілений прибуток дає унікальну можливість з мінімальними втратами скуповувати нашими олігархами ці активи. Ще раз зазначу, що розподіленого прибутку у запропонованому вигляді немає в європейській практиці. А країни де він присутній в тій чи іншій мірі не мають таких ласих перспектив, як приватизація. Отже розподілений прибуток дасть можливість багатим стати ще багатшими, і я не проти того щоб у нас багаті ще більше багатіли. Я проти того, щоб олігархи з допомогою оборудок багатіли за рахунок бідних, бо це неодмінно призведе до монополізації, олігополії і витіснення малого та середнього підприємництва. То ж робіть висновки самі, дорогі читачі та експерти, чи потрібні Україні такі новації. Маю надію, що всі кого заманили задля підтримки законопроекту яскравою обгорткою розберуться по суті і змінять своє бачення.

Цікаво, що у єдиному поклику за законопроект 3357 підписались 120 народних депутатів від майже усіх фракцій. Яка одностайність. Вірю, що деякі діяли з благих мотивів, бо ставки податків менші і реформа вкрай потрібна. Однак, як на мене, то вбачається і владна рука власників капіталів, які дали команду своїм маріонетка, розкиданим по різних фракціях підтримати законопроект, який дасть змогу в рази посилити вплив олігархату на країну.

Україна потребує податкову реформу! Реформу, яка стимулюватиме виробництво, товарообіг та розвиток ділової активності. Але нажаль вимушений констатувати, що запровадження такої реформи провалено. Вважаю, що винуватці у цьому повинні понести відповідальність. Зараз доцільно верстати бюджет на 2016 рік  на старій податковій базі, а з початку року необхідно з чистого листа почати напрацювання такої реформи саме в контексті децентралізації, коли згенеровані на місцях ініціативи пройдуть широке обговорення в центрі  з залучення якомога ширшого кола організацій, активістів, експертів та громадян, щоб унеможливити проведення чергових псевдореформ під конкретні інтереси.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: налоги,Верховный Совет,Верховная Рада,податки,Президент и налоги,Податкова реформа,налоговая реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.