УКБС-ВРУ: ЗАХИЩАТИ КЛІЄНТІВ БАНКІВ ТА ЇХ КОШТИ ТРЕБА ЗІ ЗБРОЄЮ

08 липня 2014, 11:56
Власник сторінки
Экономист
0
29

ЗАХИЩАТИ КЛІЄНТІВ БАНКІВ ТА ЇХ КОШТИ ТРЕБА ЗІ ЗБРОЄЮ

Національний банк підтримав ініціативу Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо надання права на зброю банкам, які мають власні підрозділи інкасації. Відповідні пропозиції НБУ та УКБС внесли до Парламенту в рамках опрацювання проекту Закону «Про обіг зброї невійськового призначення», р. № 0885, спрямованого на врегулювання обігу зброї, що може перебувати у власності або користуванні фізичних та юридичних осіб, порядку і правил набуття зброї цими особами. Про це повідомляє прес-служба Асоціації.

В УКБС зазначають, що в умовах складної криміногенної ситуації в країні, що супроводується численними нападами на установи та інкасаторський транспорт банків із застосуванням вогнепальної зброї бандитськими формуваннями, на сьогодні  виникла нагальна необхідність закріпити у законі право банків придбавати, зберігати та використовувати вогнепальну зброю неармійського призначення і травматичну. Оскільки банки відповідають за збереження коштів та майна клієнтів, а також за інкасацію коштів та перевезення валютних цінностей.

Вказану ініціативу УКБС підтримав Національний банк, який вніс до Верховної Ради пропозиції до законопроекту № 0885 щодо надання законом банкам права використовувати службову зброю.

«Узаконення права банків на використання зброї при перевезенні цінностей, інкасації коштів та охороні власних приміщень дозволить посилити захист життя і здоров’я співробітників і відвідувачів фінустанов, а також охорону належних клієнтам та державі матеріальних цінностей. Адже випадки розбійних нападів на банки почастішали, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Так, лише за І півріччя п.р. Державною службою охорони МВС України зафіксовано 138 розбійних нападів на банки, тоді як за увесь 2013 рік таких злочинів було скоєно 175, а за 2012 р. – 113».

Крім того, необхідність озброєння підрозділів інкасації банків обумовлюється ще й високою вартістю охоронних послуг ДСО при МВС (є найвищою на ринку охоронних послуг) та фактичну відсутність альтернативи щодо надання банкам послуг охорони з використанням вогнепальної зброї.

Експерти УКБС зазначають, що на сьогодні на рівні підзаконних актів, зокрема наказу МВС № 622 від 21.08.1998, встановлена можливість придбання вогнепальної, пневматичної та холодної зброї підприємствами, установами, організаціями для озброєння особового складу охорони. Постановою НБУ № 45 від 14.02.2007 також передбачена можливість використання банками України вогнепальної зброї при організації інкасації коштів та перевезенні валютних цінностей.

Застосовувати зброю вправі спецпідрозділи охорони Нацбанку, Ощадбанку, підприємств зв’язку, залізничного транспорту тощо. Однак, досі відсутній законодавчий механізм придбання, зберігання та використання зброї комерційними банками для забезпечення надійного зберігання коштів та цінностей. Навіть за наявності у банків ліцензії на охоронну діяльність, МВС не надає їм відповідних дозволів.

«З огляду на зростаючу кількість озброєних нападів на установи банків, що призводить до загибелі людей, потрібна якнайшвидша підтримка Парламентом і МВС прийняття Закону, який дозволить спецпідрозділам охорони банків використовувати зброю для адекватної протидії злочинцям, - підсумовує Галина Оліфер».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: банки Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.