УКБС-НБУ: ДОВІРОЮ ВКЛАДНИКІВ БАНКІВ РИЗИКУВАТИ НЕБЕЗПЕЧНО

03 липня 2014, 13:45
Власник сторінки
Экономист
0
26

УКБС просить регулятора не обмежувати видачу готівки клієнтам банкам

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» запропонувала  Національному банку України відкоригувати сферу дії запровадженого обмеження на видачу готівкової гривні та врегулювати окремі питання проведення валютних операцій. Це сприятиме укріпленню довіри до національної банківської системи та забезпечить повернення вкладниками вилучених коштів.

Так, постановою НБУ від 30.05.2014 № 328 «Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій» банкам тимчасово (до 01.09.2014 р.) дозволено видавати   готівкові кошти в нацвалюті з рахунків клієнтів (поточних, карткових, депозитних) через каси та банкомати лише в межах до 150 тис. грн. на добу на одного клієнта (за виключенням зняття коштів у деяких конкретних випадках).

УКБС звернув увагу НБУ на небезпеку запровадження даної норми у поточних умовах. Адже незважаючи на те, що достатньо висока сума встановленого ліміту створює незручності лише для  вузького сегменту VIP-клієнтів банків, негативний психологічний сигнал може поширитись на всіх вкладників. Така загроза виникає внаслідок формування у клієнтів фінустанов песимістичних очікувань щодо можливості повернення вкладів у майбутньому.

Експерти УКБС зазначають, що збереження протягом тривалого терміну напруженої суспільно-економічної ситуації в Україні, і без того суттєво вплинуло на психологічну поведінку громадян. Як повідомлялося, лише за січень - травень п. р. відтік вкладів із банківської системи склав 86 млрд. грн., або 19,2 % залучених коштів фізосіб (станом на початок червня за оцінкою НБУ). Не зважаючи на певне уповільнення даної негативної тенденції, для компенсації втрачених через недовіру громадян коштів знадобиться тривалий час. Адже отримавши у банку свої гривневі кошти, багато вкладників не поспішають перекласти їх на нові терміни, вважаючи за краще тримати гроші поза банківською системою до стабілізації ситуації.

Одночасно УКБС зазначив, що у наданому раніше регулятором роз‘ясненні положень постанови уточнено дію лише однієї  норми, що залишило без відповіді  цілу низку неврегульованих питань. Мова йде про необхідність уточнення терміну внесення на рахунок клієнтом банку коштів, які він може зняти без обмеження суми. Крім цього, слід регламентувати перелік документів, на підставі яких банки можуть з‘ясувати, до якого саме виду виплат належать кошти, що знімаються з рахунку клієнтом, а також визначити розмір граничної суми, яку клієнти мають право надавати своїм співробітникам для покриття витрат на відрядження.

«Вважаємо за доцільне запроваджувати обмеження на вилучення коштів з рахунків клієнтів лише при достроковому вилученні коштів, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це не лише поверне довіру та лояльність населення до банківської системи в цілому, а й посилить мотивацію вкладників розміщувати кошти в банках на більш тривалі терміни, враховуючи, що лише близько половини депозитів фізосіб залучено на термін більше 1 року (219 млрд.грн. на 01.06.14 за даними НБУ)».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: НБУ,наличные
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.