УКБС: ПОПУЛІЗМ ПАРЛАМЕНТАРІВ ЩОДО ВАЛЮТНИХ КРЕДИТІВ ПРИЗВЕДЕ ДО ДЕФОЛТУ КРАЇНИ

01 липня 2014, 18:30
Власник сторінки
Экономист
0
71

Популізм окремих депутатів загрожує дефолтом країни, - вважають експерти Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз"

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Парламенту щодо неприйнятності популістських законодавчих  ініціатив, які змушують кредиторів бути заручниками недобросовісних позичальників. Це зруйнує платіжну дисципліну в національній фінансовій системі, що матиме негативні наслідки для економіки країни.

Так, УКБС звернув увагу Голови Парламенту та профільного Комітету ВРУ на цілковиту неприйнятність проекту Закону «Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України – гривню» (реєстр. №4185а від 27.06.2014 р.).

 Експерти Асоціації  стурбовані тим, що  законопроект №4185а, як і аналогічні йому інші законопроекти (реєстр. №№ 4185а-1, 4895, 4895-1, 4957, 4979), є черговою популістською ініціативою парламентарів, які відверто ігнорують економічну сутність функціонування фінансової системи. Вони прагнуть узаконити схеми ухилення від добросовісного виконання кредитних договорів, зобов'язуючи банки продавати несумлінним боржникам право викупати у фінустанові свої безнадійні борги за неринковою вартістю, що лише заохочує аферистів, які брали позики без наміру їх повернення.

По суті мова йде про легалізацію законопроектом шахрайських схем заволодіння кредитними ресурсами. Це неприпустимо у правовій державі, оскільки суперечить законодавчим принципам добросовісності, розумності справедливості і збалансованості інтересів всіх сторін.

Експерти УКБС вбачають шлях до  розв’язання порушеної проблеми через компромісний розподіл фінансової відповідальності між банками та фізичними особами-позичальниками за допомогою держави. Саме на це спрямовано норми зареєстрованого у Парламенті та включеного до порядку денного законопроекту № 4185а-2 від 01.07.2014, що підтримує позичальників, які не мають заборгованості за кредитом станом на 01.01.2014,  або готові її погасити до моменту реструктуризації.

Так, передбачено, що плата за користування кредитом після перерахування у нацвалюту встановлюється на рівні процентної ставки, яка діяла за валютним кредитом на момент його видачі. Це по суті робить позику вдвічі дешевшою, враховуючи різницю між вартістю валютних та гривневих ресурсів. Крім цього, боргове навантаження на позичальника не збільшується, оскільки розмір щомісячного платежу після реструктуризації не може перевищувати розмір виплат до її проведення. Крім того, таких позичальників звільняють від сплати збору до Пенсійного фонду України при купівлі валюти через касу банку для погашення боргу. Це вмотивовує боржників на продовження сумлінного обслуговування раніше отриманих позик.

          «В УКБС переконані, що саме законопроект № 4185а-2 слід терміново прийняти у першому читанні. Що допоможе дисциплінувати позичальників, які в очікуванні прийняття Парламентом популістських рішень припинили обслуговувати кредити, зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Крім того, вимога популістів реструктуризувати валютні позики за історичним курсом (на момент видачі) загрожує поверненням валютних вкладів за курсом на дату їх розміщення, а не за поточним курсом. Це зруйнує довіру до фінансової системи вкладників, кошти яких є основним джерелом кредитування національної економіки».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: кредиты,валюта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.