УКБС-ВРУ: ІНТЕРНЕТ-ШОПІНГ ТРЕБА ЗРОБИТИ БЕЗПЕЧНІШИМ

01 липня 2014, 10:09
Власник сторінки
Экономист
0
11

УКБС запропонував депутатам зробити покупки в Інтернеті більш прозорими, зручними та безпечними

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до парламентарів з пропозиціями щодо удосконалення норм проекту Закону „Про електронну комерцію”, з врахуванням особливостей застосування цієї ініціативи у  сфері електронного банкінгу, обігу й емісії електронних грошей. Це сприятиме зручному обслуговуванню клієнтів банків, які воліють придбавати покупки в інтернет-магазинах.

В цілому експертами УКБС законопроект (реєстр. № 2306а від 17.06.2013 р.) сприймається як позитивний, консолідуючий чинне законодавство з регулювання у сфері електронної торгівлі й як такий, що відповідає вимогам сучасного ринку електронних послуг.

Одночасно, УКБС запропонував при підготовці законопроекту до другого читання передбачити не тільки реалізацію товарів, робіт, послуг шляхом укладання електронних правочинів із використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, але й встановити способи її оплати.

Для чого зобов’язати суб'єктів господарювання у сфері електронної комерції мати засоби для приймання спеціальних платіжних засобів (платіжних карток) для проведення розрахунків.

Адже, на думку експертів УКБС, розрахунок готівкою та/або шляхом переказу коштів на користь продавця через фінустанови не можуть бути виключними способами розрахунку у сфері електронної комерції.

Також, необхідно внести зміни щодо можливості підпису розрахункових документів по системі дистанційного банківського обслуговування; описати процедуру ідентифікації клієнтів при укладенні електронних правочинів (для цілей фінмоніторингу); визначити точніше поняття публічної та непублічної оферти.

Крім цього, важливо описати технічні процедури, якими підтверджується факт укладення електронного правочину для можливості доказування в суді факту його укладення.

Окремо, УКБС запропоновано доповнити законопроект додатковими статтями, що містять норми стосовно подання електронних документів в якості судових доказів та визначення оригіналів та копій електронних документів.

«Питання розвитку електронної комерції відповідають сучасним вимогам ведення бізнесу. Адже, у зв’язку з підвищенням довіри до он-лайн-торгівлі (на третину за 2013 р.), збільшується кількість як самих інтернет-магазинів (наразі їх близько 8 тис., а кожна 8 покупка – віртуальна), так і оборот ринку, що за минулий рік зріс на 45%, – зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Для закріплення на законодавчому рівні більш зручних та безпечніших умов обслуговування шанувальників інтернет-шопінгу окремі новації проекту потребують удосконалення з врахуванням особливостей сфери банківської діяльності. Що сприятиме не тільки захисту інтересів споживачів, але й виведенню економіки із «тіні».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: электронная коммерция,інтернет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.