УКБС: ДОДАТКОВІ ПОДАТКИ З НАСЕЛЕННЯ ТА БАНКІВ СПРИЧИНЯТЬ «ЕФЕКТ ДОМІНО»

24 червня 2014, 14:11
Власник сторінки
Экономист
0
30

УКБС застерігає Мінфін та Парламент щодо недопустимості прийняття змін до ПКУ з оподаткування доходів від капіталу у запропонованій редакції та без врахування думки банківської спільноти

Прийняття змін до ПКУ, що передбачають податок на витрати банків по нарахованим на користь фізосіб доходів за вкладами з одночасним податком з населення на проценти від вкладів, матимуть вкрай негативні наслідки для економіки Держави. Зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» у своєму зверненні до Парламенту та Мінфіну щодо неприйнятності змін, закладених у законопроекті реєстр. № 4101а від 18.06.2014 р.

УКБС зауважив, що встановлення спеціального податку на прибуток з банків є дестабілізуючим, дискримінаційним та значно зменшує конкурентоздатність фінустав, що прямо суперечить основним засадам податкового законодавства України, визначеним у ПКУ, а саме: рівності усіх платників перед законом, стабільності та нейтральності оподаткування.

Так, прийняття змін, далеких від економічної доцільності, викличе значний відтік із банківської системи великих вкладників, які підпадають під дію зазначених норм. І як наслідок, втрату ліквідності вкрай вразливої банківської системи, яка й без того має величезні за обсягами збитки, пов’язані з нестабільною політично-економічною ситуацією, втратою активів на окупованій території Криму і проведенням бойових дій на Сході, встановленням мораторію на стягнення заставного майна, постійним коливаннями курсу іноземних валют та згубними для системи законодавчими ініціативами.

Також відбудеться істотне збільшення додаткових витрат банків на сплату зазначеного податку, які неможливо оперативно покрити за рахунок зниження депозитних ставок або підвищення кредитних ставок, тому це призведе до погіршення фінансових результатів банків на суму додаткових витрат. Це значно знизить рівень капіталізації системи, поставить під загрозу дотримання банками економічних нормативів та буде передумовою до стрімкого збільшення проблемних банків, кількість яких лише за І півріччя п.р. склала вже 11 установ (понад 6% від загальної кількості банків).

Ця ланцюгова реакція тягне за собою введення тимчасової адміністрації, санацію банку, додаткові витрати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та фактично Держбюджету. Отже, замість отримання нових надходжень у держскарбницю, прийняття даного законопроекту призведе до значних зайвих витрат самої Держави, пов’язаних з виплатою грошових коштів вкладникам неплатоспроможних банків, кількість яких зростатиме.

Експерти УКБС вважать, що для недопущення фінансової дестабілізації в країні та запуску ефективних механізмів термінового наповнення Держбюджету додатковими коштами, доцільно встановити єдиний «процентний» податок для всього населення за лінійною школою 5%, або 10%, або 15%. Банки можуть виступити податковими агентами та утримувати податок із загальної суми нарахованих процентів по установі, без персоніфікації клієнтів, та щомісячно сплачувати ці кошти до бюджету.

  «В поточних умовах, коли відтік депозитів фізосіб в Україні з початку року склав близько 86 млрд. грн., або 19,2%, а збитки банківського сектору склали 10,4 млрд. грн. (дані НБУ на 01.06.2014), ініціатива подвійного стягнення податку з доходів по вкладах одночасно з банків та населення призведе замість додаткових надходжень до значних витрат держави. Це  пов’язано з виплатою компенсацій вкладникам неплатоспроможних банків, кількість яких збільшиться за «принципом доміно», зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: налоги,депозиты,ВРУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.