УКБС-НБУ: ПРІОРИТЕТ НА ОТРИМАННЯ ВАЛЮТИ В БАНКУ НАЛЕЖИТЬ ВКЛАДНИКУ

16 червня 2014, 09:51
Власник сторінки
Экономист
1
106

УКБС просить НБУ врегулювати видачу готівки "валютним" вкладникам

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» запропонувала Національному банку України врегулювати проблему практичного виконання банками нових вимог здійснення валютно-обмінних операцій на території України. Це забезпечить виконання зобов‘язань банків перед вкладниками та мінімізує вплив валютної нестабільності на платоспроможність національної банківської системи.

Так, постановою НБУ № 249 від 30.04.2014 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» прийнято  нову редакцію «Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України». Зокрема, згідно до нових вимог фінустановам заборонено відмовляти у здійсненні валютно-обмінних операцій, а також операції сторно. Це фактично запроваджує безумовний обов’язок банків продавати валюту при зверненні клієнтів.

УКБС зазначає, що в умовах панічного попиту населення на готівкову інвалюту, роботу кас банків у вечірній час (після припинення операцій на МВРУ) це  ускладнить виконання зобов’язань за строковими валютними вкладами та створить перешкоди при здійсненні банками розрахунково-касового обслуговування клієнтів за поточними рахунками.  До того ж заборона на відмову при здійсненні валютно-обмінних операцій вимагатиме від банків наявності значних валютних сум у касі, що суперечить рекомендаціям Нацбанку щодо мінімізації ризиків при роботі з готівкою за рахунок зменшення обсягів коштів у касах банківських відділень.

Крім цього, експерти УКБС звернули увагу, що зазначена вимога призведе до порушення банками обов‘язкових для щоденного виконання нормативів лімітів відкритої валютної позиції та застосування до них передбачених нормативними актами жорстких заходів впливу.

Тому для мінімізації зазначених ризиків УКБС пропонує відокремити наявну в касах відділень банків готівкову інвалюту, призначену для виплати депозитів чи обслуговування поточних рахунків, від готівкової інвалюти, призначеної для проведення валютно-обмінних операцій. Одночасно УКБС зазначив на необхідності надання регулятором  роз’яснень з приводу доцільності ведення реєстру конвертації іноземної валюти та документального забезпечення підрозділів банків/пунктів обміну валют.

«Вважаємо за доцільне вводити заборону на відмову у здійсненні валютно-обмінних операцій лише за наявності у банків окремо виділених для цього коштів, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це створить умови для неухильного виконання банками зобов‘язань перед власниками валютних депозитів, обсяги яких на початок травня поточного року становили майже 293 млрд. грн., що  перевищує чверть зобовязань національної банківської системи». 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: депозиты,валюта,НБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.