Інфляція та методи боротьби з нею

15 червня 2014, 17:07
Власник сторінки
0
1194
Інфляція та методи боротьби з нею

Як економічне явище інфляція існує вже тривалий час. Вважається, що її поява пов’язана з виникненням паперових грошей.

Термін інфляція, який від латинського, дуже символічно, означає «надування» (тільки невідомо чого, або може кого) вперше почав вживатися в Північній Америці, в період громадянської війни 1861 - 1865 рр. і означав процес збільшення паперово -грошового обігу.

 

Інфляція – це процес зростання загального рівня цін в країні внаслідок порушення закону грошового обігу. Фактично інфляція виникає тоді, коли в обігу знаходиться надлишкова кількість грошей (для наших українських людей, щоправда, вживання в одному реченні слів «гроші» і «надлишок» у негативному ключі видається щонайменше дуже дивним). Таке становище веде до їх знецінення, гроші «дешевіють», а ціни набувають тенденції до зростання. 

 

Сьогодні страшне слово «інфляція» українці чують неприпустимо часто і, звичайно, бояться його, як свого часу боялися корупції (зараз вже звикли). Безумовно, останні події, що трапилися у нашій державі, похитнули стан економіки, проте наївно вважати, що Янукович та компанія не приклалися до цього обома руками. Насправді, інфляційні процеси в Україні з часу отримання нею незалежності й до сьогоднішнього моменту були спричинені цілим комплексом факторів. Головним для нас залишається інше: зробити все можливе, щоб економіка стабілізувалася, а люди спокійно могли проходити повз білборди з цінниками супермаркетів. Гривня повинна зайняти свої звичні позиції, а ціни прийти до норми.

 

Заходи по оздоровленню фінансової ситуації в Україні можуть дати позитивні результати лише за умов початкового, обов’язкового і суттєвого оздоровлення фінансів. Здійснювані заходи по стабілізації фінансової та грошової системи утворюють передумови для проведення комплексної грошової реформи. Здійснення оздоровлення фінансової ситуації в Україні надасть змогу зупинити негативні процеси в економіці – падіння рівня виробництва, знецінення грошей, дефіцит держбюджету – та забезпечити передумови для подальшого економічного росту.

 

Важливу роль в стабілізації економічної ситуації та приборканні інфляційних процесів періоду, безперечно, держава. Серед основних стабілізуючих заходів мають бути: регулювання системи оподаткування (зниження податків і стимулювання виробництва); розвиток ринку цінних паперів; обмеження бартерних операцій; відмова НБ від прямого кредитування бюджетного дефіциту та неперспективних підприємств (підприємств-банкуртів); запровадження комерційних платіжних інструментів (чеки, векселя) та виплата заборгованостей по зарплатам.  Саме від реалізації цих та інших заходів залежить успішний розвиток тієї чи іншої країни та її інтеграції в світове суспільство в якості рівноправного члена.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина,економіка,бізнес,інфляція,грошові кошти
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.