УКБС ЗАПРОПОНУВАВ НБУ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ БАНКІВ В КРИМУ

27 травня 2014, 16:46
Власник сторінки
Экономист
0
54

УКБС: Треба розробити конкретний механізм обслуговування кредитів, виданих до окупації Криму

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» спростовує заяву Банку Росії щодо невиконання українськими банками зобов‘язань та пропонує  Національному банку України варіанти термінового врегулювання низки важливих питань у зв‘язку із  згортанням діяльності банків на тимчасово окупованій території. Це дозволить мінімізувати очевидні втрати фінустанов при поверненні кредитної заборгованості, зберегти платоспроможність національної банківської системи та захистити інтереси вкладників.

Так, прийняття рішення про згортання діяльності фінустанов, розташованих на території АР Крим і м. Севастополя (постанова НБУ від 06.05.2014 р. № 260) потребує термінової розробки конкретного механізму обслуговування виданих банками до окупації Криму кредитів. Як відомо, їх обсяг  перевищує 16 млрд. грн., що складає 1,8 % від загального обсягу кредитного портфелю банківської системи.

У зв‘язку з цим УКБС з метою мінімізації збитків банків запропонував НБУ запровадити особливий порядок формування резервів за кримським портфелем та визначити окремі умови подальшого ведення обліку таких кредитів. Крім цього, експерти Асоціації пропонують узгодити терміни та деталізувати механізм припинення діяльності та розірвання корвідносин на тимчасово окупованій території. Одночасно запропоновано усунути наявні перешкоди та забезпечити законодавчі гарантії для подальшого здійснення діяльності на території України суб‘єктами господарювання, що вимушено припинили функціонування в АРК.

На сьогодні ситуація ускладнилася прийняттям Банком Росії рішення про припинення діяльності на території Криму і міста Севастополя структурних підрозділів цілої низки українських банків ніби то внаслідок невиконання зобов'язань українських банків перед вкладниками.

В УКБС наголошують, що такі заяви абсолютно не відповідають дійсності, оскільки фінустанови, які постраждали внаслідок агресії на тимчасово окупованій території,  продовжують здійснювати  розрахунки з клієнтами Криму через власні підрозділи на континентальній частині України. Тобто немає жодних підстав для оголошеного ЦБ РФ придбання прав по внесках і здійснення компенсаційних виплат т. з. некомерційною організацією «Фонд захисту вкладників».

«Слід врахувати, що обсяг виданих українськими банками позик мешканцям АР Крим до моменту його окупації на 10 млрд. грн. перевищує залучені на тимчасово окупованій території депозитні ресурси, що загрожує суттєвим зростанням проблемної заборгованості фінустанов, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Тому доцільно сконцентрувати всі проблемні питання, які виникли внаслідок анексії Криму та заборони здійснення банківської діяльності на його території, на базі державного санаційного банку «Родовід», створеного для роботи з проблемними активами».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Крым,НБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.