Банки просять НБУ не обмежувати кредитування населення

23 квітня 2014, 10:24
Власник сторінки
Экономист
0
81

УКБС захищає права споживачів фінпослуг на кредитування

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України щодо недоцільності повної заборони беззаставного споживчого кредитування платоспроможними банками, які перевищили допустимі рівні економічних нормативів та лімітів виключно через різкі коливання валютного курсу. Адже це змушує банки, які спеціалізуються на споживчому кредитуванні, тимчасово припинити діяльність та обмежити доступ своїх клієнтів до цих послуг.

УКБС зауважує, що введена постановою НБУ від 07.04.2014         № 202 заборона здійснення ряду операцій (у т.ч. видачі кредитів без забезпечення) банкам, які порушили будь-який економічний норматив через різке зростання курсу валют, є надмірно жорстким обмеженням. Адже позбавляє такі банки можливості отримувати прибуток від основного виду діяльності. Що в умовах складної економічної ситуації може призвести до поглиблення кризи ліквідності, збільшення резервів, рівня негативно класифікованих активів, ризиків несвоєчасного виконання зобов’язань перед вкладниками та виникнення репутаційних ризиків.

Експерти УКБС вважають, якщо у діяльності роздрібних банків не було порушень нормативів капіталу та ліквідності, а лише кредитних нормативів, та за умови дотримання значень лімітів загальної відкритої валютної позиції тощо, встановлення для цих банків обмежень, передбачених Постановою № 202, є несправедливим.

Для таких банків УКБС пропонує НБУ пом’якшити введене обмеження та дозволити споживче кредитування на суму до 50 тис. грн. на одну фізичну особу. Оскільки кредитувати населення у вказаних межах можуть навіть банки, які отримали стабілізаційний кредит (постанова НБУ від 13.07.2010 № 327).

Крім того, кредити, надані фізичній особі у розмірі до 50 тис. грн., відповідно до Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями (затв. постановою НБУ від 25.01.2012 № 23) класифікуються як несуттєві, і при  формуванні банками резерву фактор забезпечення за такими кредитами не враховується.

Також експерти УКБС зазначають, що невизначеність ситуації в економіці країни (зокрема, волатильність курсу) та складність процедури капіталізації, позбавляє банки можливості нарощування у надкороткий термін регулятивного капіталу для вирівнювання значень економічних нормативів (відповідно до вимог постанови НБУ від 28.01.2001 № 368). Тому з метою виключення валютної складової при розрахунку нормативів, УКБС одночасно запропонував НБУ внести низку тимчасових (до кінця 2014 року) змін до Постанови № 368 щодо порядку розрахунку регулятивного капіталу.

«Враховуючи, що частка виданих банками споживчих кредитів складає майже 70% загального обсягу позик домогосподарств (біля 144 млрд.грн. за останніми даними НБУ на лютий 2014 р.), введені Постановою № 202 обмеження потребують пом’якшення. Адже фактично позбавляють роздрібні банки основного виду діяльності при наявності у них коштів, які можуть бути ефективно використані для надання банківських послуг населенню, отримання прибутку і сплати податків, та, відповідно – стабілізації національної економіки, – зауважує Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: кредиты,НБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.