УКБС: ВАЛЮТНА ПОЛІТИКА НБУ ПОВИННА ВІДПОВІДАТИ ВИКЛИКАМ ЧАСУ

02 квітня 2014, 16:21
Власник сторінки
Экономист
0
171

УКБС вимагає від НБУ адекватних та негайних заходів роботи валютного ринку

Національний банк України врахував пропозиції Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” щодо лібералізації діяльності валютного ринку. Зокрема, скасував вимогу „паспортизації” купівлі валюти у населення та скоротив термін її придбання для бізнесу. Водночас, у зв'язку з переходом до гнучкого курсоутворення, потребують термінового вирішення Нацбанком питання: коригування курсу протягом дня за результатами торгів на МВРУ та виконання банками нормативів, не пов’язаних з кредитними ризиками.

В УКБС сподіваються, що скасування вимоги „паспортизації” виявиться не тимчасовим, і буде запроваджено НБУ на постійній основі. Адже процедура ідентифікації фізосіб при здійсненні таких операцій є недоречною, оскільки звужує права громадян на захист конфіденційної інформації та створює сприятливі умови для розквіту тіньового валютного ринку. Натомість, зняття даного обмеження супроводжуватиметься зростанням продажу валюти, що позитивно позначиться на стані Платіжного балансу країни і золотовалютних резервів НБУ.

         Також НБУ пішов назустріч бізнесу, втричі скоротивши термін виконання банками заявок клієнтів на купівлю валюти (з 6 до 2 днів, як пропонував УКБС). Це спростить роботу як самих фінустанов, так і підприємств різних галузей економіки країни, що мають зобов’язання за ЗЕД-контрактами.

Разом з тим УКБС зазначає, що вказані регуляторні заходи не вирішують всіх проблемних питань на валютному ринку. Так, НБУ зволікає з прийняттям невідкладних рішень, запропонованих громадськістю ще місяць тому, які є необхідними в умовах відмови НБУ від політики фіксованого курсу.

Це, зокрема, можливість коригування курсу валют протягом дня з урахуванням результатів торгів на міжбанківському валютному ринку. Що відповідатиме також інтересам вкладників при видачі валютних депозитів у гривні, а також максимально зменшить відхилення курсу купівлі-продажу готівкової інвалюти (так званої маржі). Можливість вчасно реагувати на зміну ринкової кон’юнктури сприятиме встановленню адекватного курсу, наближеного до офіційного.

Крім того, через різке коливання валютного курсу необхідно терміново переглянути ситуацію щодо виконання банками показників економічних нормативів, які не мають відношення до кредитного ризику та не пов’язані з  проведенням ними активних операцій.

Слід зауважити, що непрогнозоване збільшення офіційного курсу за останні 2 місяці на 39% (з 7,993 до 11,106) призвело до відповідного подорожчання всіх активів в іноземній валюті при практично незмінному розмірі регулятивного капіталу.

Це не тільки стало причиною перевищення граничних значень нормативу Н7, але й, відповідно, тягне за собою до зміни інших економічних нормативів і лімітів, які розраховуються по відношенню до регулятивного капіталу (Н2, Н3, Н3-1, Н8, Л13-1, Л13-2).

Експерти УКБС зазначають, що в неординарних ситуаціях не можна використовувати лише стандартний підхід. У зв’язку з чим, потребує негайного уточнення регулятором, що: курсові коливання не враховуються при розрахунку нормативу Н7; а, у разі, якщо враховуються, то зменшення розрахункової суми регулятивного капіталу (на суму перевищення) не здійснюється, якщо воно спричинене зміною офіційного курсу.

«Для того, щоб банки виконували свою основну функцію з забезпечення економіки кредитними ресурсами, а не боролися за виживання, ми очікуємо від регулятора термінових дій та ефективних кроків для вирішення зазначених питань, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже, зволікаючи із їх прийняттям, Нацбанк не виправдовує очікувань банківської спільноти щодо правил відкритого, прозорого, зрозумілого діалогу з громадськістю».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: валютный рынок,НБУ,курс валют
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.