УКБС: ГРОМАДСЬКІСТЬ ПОВИННА КОНТРОЛЮВАТИ ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ

28 березня 2014, 11:34
Власник сторінки
Экономист
0
57

УКБС виступає за підвищення ролі громадського контролю за діяльністю у сфері державних фінансів

Перспективи діяльності українських банків в Криму; пропозиції з подальшого підтримання поточної ліквідності банківської системи; забезпечення громадського контролю за діяльністю чиновників державних органів та установ у сфері фінансів, у т.ч. ФГВФО. Ці та інші питання обговорено на засіданні Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС).

Зокрема, Рада УКБС, яка раніше ініціювала здійснення громадського контролю за діяльністю державних органів у сфері фінансів, зокрема, Національного банку, та використанням державних коштів, заявила о важливості встановлення контролю за діяльністю Державної іпотечної установи, Держказначейства, новостворюваної Службі фінансових розслідувань, а особливо за Фондом гарантування вкладів фізосіб. Для делегування кандидатів з числа банківської спільноти було обговорено принципи і критерії відбору таких кандидатів для виконання відповідних громадських функцій.

Одночасно зауважено про важливість рішення Уряду, який врахував позицію банківської спільноти та відмовився від введення з 1 квітня п.р. оподаткування процентів з банківських вкладів фізосіб за ставкою 15 (17)%.

Також члени Ради УКБС розглянули ризики подальшої роботи українських банків у Криму у зв’язку з прийняттям ВРУ у І читанні проекту Закону про окуповані території (реєстр. № 4473-1), який забороняє в Криму всі види господарської діяльності, що підлягають державному регулюванню (включаючи грошові перекази та фінансування). А також запроваджує кримінальну відповідальність за порушення вказаної заборони.

 «Здійснення контролю за використанням коштів державних установ на сьогодні набуває особливого значення. Однією з функцій банківської громадськості  повинен бути контроль за діяльністю у сфері фінансів, особливо за  роботою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що повинен забезпечувати захист прав та законних інтересів вкладників. Тому від злагодженої та прозорої роботи громадськості, ФГВФО та НБУ залежить ступінь довіри населення до банківської системи і влади, зокрема, – зазначає Генеральний директор Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер – Адже на сьогодні тимчасову адміністрацію введено у 4 банках, вкладникам яких Фонд має відшкодувати близько 7,2 млрд. грн.». 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: НБУ,ФГВФЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.