Нова Еліта

02 березня 2012, 10:49
Власник сторінки
PR, стратегічні комунікації
0
1549

Чи дочекаємось нових людей серед еліти?


В 1989 році, я тоді ще дуже молодий журналіст, перейнявся проблемою еліт. Справді, тоді виглядало, що реальної альтернативи управлінцям "партійної школи" майже не було. Ані не дуже численні дисиденти, ні науковці (більшість з яких також пройшли партшколи) не могли зробити конкуренцію "досвідченим господарникам. Я робив інтерв'ю з різними людьми і один з моїх співрозмовників (до речі, дуже популярний  на той час в Києві психолог Сергій Добророднєв) пояснив мені все дуже просто (як це люблять робити психологи). "Ось дивись, - сказав він, - зараз народився хлопчик (або дівчинка). Приблизно в 27 він матиме можливість реально впливати. А це означає, що лише через 27 років можемо чекати, що в нас з'явиться нормальна еліта. До цього часу буде суцільна .... (це слово я звісно замінив)".

1989+27=2016. Я звик довіряти фахівцям. Так я і чекав цього часу, але тут я прочитав про те, що Президент вирішив форсувати справу формування нової еліти і навіть прийняв з цього приводу стратегію. І що навіть перший загін пішов - надіслали їх в Гарвард вчити науку заморську. Прямо як у Тараса Григоровича: "І чужого навчайтесь і свого не цурайтесь".

От тільки щось на душі мені неспокійно і все думаю - чи варто було це слово змінювати? Як так сталося, що надія нашої держави не мають достатнього рівня знання англійської мови? Як же вони там вчилися, через перекладача? А як ви думаєте, навіщо, припустимо, уряди Сенегалу або Парагваю надсилають своїх  майбутніх лідерів до США або Європи? Вчитися? Неправильна відповідь - економніше заслати туди одного-двох сенегальських викладачів. А надсилають їх мудрі африканці/азіати/латиноамериканці передусім для налагодження контактів. Вони (і африканці, і латиноамериканці) чудово розуміють, що для британця або американця classmate  - це найкраща рекомендація, знак того, що ця людина входить в певне коло, що їй можна довіряти. Купа, прямо скажемо, не дуже демократичних режимів трималася (і ще досі тримається) саме завдяки тому, що у них є люди, які знають, як  "робиться" політика в Вашингтоні, Брюселі, Лондоні тощо.

Але, щоб увійти в це коло, недостатньо показати "корочку", треба такі контакти активно налагоджувати. А як же ж вони сердешні це будуть робити, знаючи тільки російську мову?

Хоча. Може ще почекаю - залишилось ще 4 роки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.