Похвала прес-релізу

06 жовтня 2011, 11:03
Власник сторінки
PR, стратегічні комунікації
0
2037

105 річниця першого в світі прес-релізу ще раз нагадує про стандарти професії піарника

28 жовтня 1906 року 50 осіб загинули внаслідок залізничної катастрофи поблизу Атлантік-сіті (Нью-Джерсі, США). Електропоїзд компанії Pennsylvania Railroad разом з трьома вагонами впав з естакади у воду. В той же день Айві Лі (Ivy Lee), якого називають батьком сучасного   PR, створив перший прес-реліз. Лі не лише переконав свого клієнта, Pennsylvania Railroad, поширити  офіційну заяву, але домовився з ним про виділення спеціального поїзду для того, щоб доставити репортерів на місце події. Іншими словами в той же день також відзначаємо 105 річницю і першого прес-туру.

Нью-Йорк Таймс була настільки вражена таким іноваційним підходом до корпоративних комунікацій, що 30 жовтня надрукувала перший в світі прес-реліз без жодного скорочення. В наступні тижні практично всі мас медіа, а також представники громадськості та урядових органів, відзначали відкритість та чесність  компанії.

 

Наступної весни Лі отримав замовлення від вугільної компанії  представляти їхні інтереси підчас страйку шахтарів. Коли він розіслав свій (і взагалі  в історії) другий прес-реліз, журналісти почали висловлювати невдоволення, називати прес-реліз рекламою та звинувачувати Лі в намаганні маніпулівати новинами.

У відповідь  на ці звинувачення Айві Лі розповсюдив «Декларацію принципів», де зазначив: «Ми не створили підпільне прес-бюро. Все, що ми робимо є відкритим для громадськості. Ми бачимо нашу мету в постачанні новин. Якщо ви думаєте, що будь-який наш матеріал  має розміщуватися на комерційній основі, просто не використовуйте його».

В Декларації Лі додається: "Нашим головним завданням є точність. Детальніша інформація буде надаватися у найкоротші терміни і ми забезпечимо дружню підтримку будь-якому редактору у перевірці будь-якого факту. Коротше кажучи, нашим планом є чесно і відкрито, від імені відповідних комерційних фірм та державних установ, надавати пресі та громадськості США  оперативну та точну інформацію з питань, які представляють цінність та інтерес для громадськості".

За 105 років дуже багато чого змінилося - професія PR розвивалася, впроваджувала нові комунікаційні технології, була певний час на піку популярності, пережила період дуже великого скепсису по відношенню до власних можливостей  і отримала нову надію для свого розвитку у вигляді соціальних мереж. Проте,  деякі  речі  залишаються незмінними, вони просто не повинні змінюватися. Я скажу більше: ми, як фахівці, не повинні допускати, щоб вони змінювалися. І ці речі, принципи нашої професії, були сформульовані ще на час її формування.

Багато наших колег відступили від цих принципів внаслідок різних обставин – тиску керівників (клієнтів тощо), бажання отримати швидкі результати без огляду на довгостроковий вплив. Деякі, можливо,  навіть і не чули про ці принципи.

Сьогодні багато говориться про переформатування PR : мовляв, нові технології , Інтеренет, соціальні мережі, тощо  вимагають змін, зовсім іншого підходу до комунікацій. І це, звичайно, так. Сучаний піарник має знати та уміти набагато більше, ніж його колега з 90-х, а тим більше з далекого 1906 року.  Проте, вміння вправно використовувати сучасні технології, не замінює жодним чином характер нашої діяльності.

PR-фахівець не є ані маніпулятором, ані торговим агентом, закликаним «продавати» товари, ідеї, іміджі та репутації. В основі його діяльності має лежати правдива інформація, що є цікавою та потрібною громадськості та розповсюджується від імені організації, з якою він працює. І хоча «Декларації принципів» Айві Лі вже 105 років, вона залишається актуальною, ніби написана сьогодні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.