Будьмо уважні!

01 листопада 2011, 08:05
Власник сторінки
Економіст
0
1712

Підприємцям

Шановні колеги, підприємці столиці!

Розуміючи зайнятість поточними справами та проблемами, звертаюсь до вас щодо необхідності консолідувати наші зусилля задля вирішення проблем розвитку підприємництва в м. Києві зокрема, і в Україні загалом. Усі ми маємо свої бажання та особисті плани щодо власного бізнесу. Однак, у нас є одне єдине, спільне, що нас об’єднує, без існування чого всі наші потуги будуть марними. Спільне – це підприємництво як складова економіки країни в цілому і міста Києва зокрема.

Існуюча тенденція вказує на нерозуміння владою ролі підприємництва, а відтак і на повне ігнорування проблем підприємництва, навіть якоюсь мірою його знищення.

Ми все частіше стаємо свідками, а подекуди й жертвами втілення вбивчих для бізнесу владних рішень. Свіжі у пам’яті “благородні” ініціативи Уряду, реалізовані у проекті Податкового кодексу 2010 року. Прийняті нещодавно зміни до нього теж викликають багато розчарувань, запитань  і пересторог.

Розумію, що справжній бізнес, той який власними силами заробляє і розвивається, не має часу займатись нічим іншим, окрім своєї господарської діяльності. А відтак і реагує на виклики виключно у гострих та яскраво виражених ситуаціях, як то було восени минулого року.  Але, оцінюючи сьогодення, спадає на думку фраза, яку неодноразово чуємо у церкві:  ”Будьмо уважні!” І справді – треба бути уважними. Бо деякі можновладці, хочеться вірити, що це не з волі керманича держави, розуміючи свої попередні помилки, стають дедалі вишуканішими у своїх бажаннях запровадити механізми “доїння” підприємницького середовища. Обпікшись на відверто брутальній спробі перегнути бізнес через коліно за допомогою Податкового кодексу,  хабарники у владних інституціях вибрали тактику запровадження „капканів” для бізнесу методом запровадження менш одіозних документів, як то поправок, завуальованих постанов, розпоряджень, стратегій, методик тощо.

Завдяки активній позиції певних громадських діячів, окремих активістів підприємницького руху вдається нівелювати та упереджувати “благородні” наміри чинуш. Завдяки ініциативам і розумінню Президента України, зокрема, вдалось заблокувати внесення змін до 6 статті Житлового кодексу, що призвело б до практичного знищення системи малого підприємництва в Україні. Але робити дедалі це стає все складніше. Все виточенішим стає робота “операторів підприємницького доїння”, все більшим стає потік наплоджених документів проти підприємництва.

Закликаю підприємців бути ініциативнішими. Змінити вже прийняті та запроваджені владні рішення буде вкрай важко і, може, неможливо.  Але підприємці, не залежно від напрямків своєї діяльності та розміру бізнесу, повинні долучитись до грамядських ініціатив щодо контролю за розробкою владних нововведень! Інакше байдужість може призвести до знищення пидприємництва як такого.

Для прикладу можу навести широко розрекламовану Стратегію розвитку міста Києва до 2025 року, проект якої наразі проходить активну стадію громадського обговорення і, за словами місцевої влади, має стати саме тим дороговказом, що приведе нас з вами до заможного і безтурботного життя в столиці.

Зауважу, що цим «стратегічно важливим» документом лише дотично згадується те, що, вважаю, повинно було б стати однією з фундаментальних основ цього документу, про підприємництво. Підприємництво, яке у всьому світі є основою економіки провідних держав і головним джерелом наповнення бюджетів усіх рівніх навіть не  вартувало уваги розробників, бо пріоритету чи розділу, що стосується підприємництва у такому дороговказному документі нема. Розробники документу будуть апелювати, що, мовляв, натомість є у пріоритетах документу “економічний розвиток”, “інвестиції” та і про “бізнес клімат” йдеться, здебільшого правда задля залучення іноземних інвестицій. Однак, на мою власну думку, цього замало! Багато хто з нас пам ‘ятає що і в Радянському Союзі були показники “економічного розвитку”, іноземні інвестиції теж були, та і бізнес-клімат для них створювали необхідний, от тільки підприємицтва не було. Увага – не  було!!!

Закрадаються сумніви, можливо відсутність ролі підприємництва у такому стратегічному документі, що є головною складовою розвитку столиці, це не просто упущення чи недбалість, а цілком свідоме рішення. Як би не було, безсумнівно, відсутність пріоритетного напрямку в Стратегії щодо розвитку підприємництва – це небезпечний сигнал для підприємців щодо їхнього майбутнього.

ВГО “Союз захисту підриємництва” і регіональна рада підприємців в м.Києві вийшла з ініціативою щодо включення до Стратегії головного пріоритету – «Київ-підприємницький». Ми вважаємо, що якщо великий бізнес у більшості випадків захищається власними силами, то мале і середнє підприємництво в силу обмеженості масштабів діяльності, відносно невеликих ресурсів та ринків збуту, такої можливості не має. Окрім того, саме малий та середній бізнес, у силу своїх специфічних особливостей, направлений переважно на задоволення місцевих потреб у товарах і послугах, а отже, саме такий бізнес створює ефективну економічну базу відповідного регіону та дає значну кількість робочих місць, створює умови для задоволення потреб населення, саме він є контактним майданчиком для споживача і підприємництва. Такий бізнес, як ніякий інший, потребує пропагування і стимулюваня, не кажучи вже про захист та підтримку.

Усвідомлюючи це, регіональною радою підприємців в м. Києві, до складу якої входять представники різних прошарків бізнесу, було вирішено розробити та подати на розгляд Київській міській державній адміністрації окремий розділ до Стратегії, присвячений питанням розвитку та функціонування підприємництва в місті Києві  «Підприємництво».

Водночас, регіональною радою підприємців в м. Києві активно опрацьовується питання функціонування тимчасових споруд (МАФів) у місті Києві. У наших планах подати міській владі Концепцію функціонування тимчасових споруд (МАФів) у м. Києві. З цього питання ми плануємо провести зустрічі з підприємцями на місцях у всіх районах міста задля напрацювання узагальненої соціально-відповідальної позиції столичного бізнесу.

Основними положеннями Концепції визначено:

- розроблення єдиного стандарту щодо типових форм тимчасових споруд (МАФів);

- погодження функціонування тимчасових споруд (МАФів), що відповідають затвердженому стандарту типових форм тимчасових споруд (МАФів) та мають усі дозвільні документи на розміщення, до 2015 року;

- затвердження ліберальної процедури (процедури декларування) переведення житлового фонду перших поверхів житлових будинків у нежитловий фонд для розміщення суб’єктів господарювання з дотриманням санітарних, екологічних, пожежних та інших норм;

- розроблення та затвердження стандарту типових окремих входів у нежитлові приміщення, розташованих на перших поверхах житлових будинків, які будуть облаштовуватися з 01.01.2012 року;

- розроблення максимально спрощеного порядку реєстрації таких окремих входів на підставі типового проекту;

-  розроблення схеми планування до 2015 року з чітким затвердженням зон для розміщення тимчасових споруд (МАФів).

Ми глибоко переконані, що від того, як ми зараз будемо відстоювати свої права, у подальшому буде залежати наша свобода, свобода на ведення підприємницької діяльності.

Закликаю всіх підприємців долучитись до цих процесів! Ми – найбільш активний прошарок суспільства і чекати допомоги нам, окрім самих себе, ні від кого. Усім нам вкрай необхідно долучитися до створення ефективного конкурентоспроможного бізнес-середовища в м. Києві шляхом обговорення та надання своїх пропозиції до Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року і до Концепції функціонування тимчасових споруд (МАФів), що розробляється регіональною радою підприємців в м. Києві (www.zahust.com). Якщо нам вдастся знайти з владою порузуміння в столиці та створити чіткі й зрозумілі перспективи для бізнесу в серці країни, то все підприємницьке середовище України дуже швидко посяде своє гідне місце!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: налоги,предприниматели,Налоговый кодекс Украины 2010,податковий кодекс,Україна,Украiна,бізнес,підприємці,підприємець,Україна Украина,підприємництво,Податкова реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.