Відкритий лист до Президента України щодо Митного кодексу

18 листопада 2011, 22:42
Власник сторінки
Економіст
0
3134
Відкритий лист до Президента України щодо Митного кодексу

Увага! Новий Митний кодекс!

Президентові України

ЯНУКОВИЧУ В.Ф.

 

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

ВГО «Союз захисту підприємництва» звертається до Вас з проханням захистити конституційні права бізнес-середовища в Україні, які можуть бути порушені у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України».

Опікуючись захистом прав та інтересів малого і середнього підприємництва, ВГО «Союз захисту підприємництва» сподівається на перегляд окремих положень зазначеного законопроекту з урахуванням викладених нижче доводів стосовно негативних наслідків його дії, передусім, для малого та середнього бізнесу.

На жаль, у запропонованому проекті Митного кодексу України залишилися не вирішеними одні з найболючіших проблем суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, зокрема, встановлення прозорого механізму контролю за митною вартістю товарів та позбавлення можливості митних органів самостійно регулювати ціни на товар шляхом використання власної інформаційної бази даних митної вартості товару, що має закритий доступ. За таких обставин потребує кардинального перегляду та доопрацювання розділ про митну вартість цього законопроекту, оскільки впровадження та практична реалізація прозорої процедури підтвердження митної вартості товару можлива лише за наявності: чітко виписаних прав та обов’язків як декларанта, так і митного органу, конкретних критеріїв, за наявності яких митний орган може не погодитись із заявленою декларантом митною вартістю товару, а також зведення до мінімуму переліку документів, необхідних для підтвердження митної вартості товару.

Проблемним залишається також питання тривалості митного оформлення товарів, адже  законопроектом залишено за митними органами «інструменти» для затягування оформлення документів у вигляді проведення експертиз, відібрання зразків тощо. За таких умов задеклароване скорочення часу митного оформлення до чотирьох годин буде займати лише заповнення митної декларації. Натомість, як свідчить практика, повне оформлення товарів може тривати від чотирьох до п’яти тижнів.

Запропонована редакція Митного кодексу України впроваджує й так звану систему управління, що є основним інструментом для визначення необхідних форм та обсягів митного контролю. Застосування цієї системи дозволяє проводити частину митних операцій у «закритому» вигляді, виключно із застосуванням спеціальної комп’ютерної техніки, що дає підстави для відповідних  зловживань з боку митних органів. Підтвердженням цього може бути використання в рамках значеної системи  інформаційної бази даних митної вартості товарів, що знаходиться у закритому доступі митної служби .

Водночас, бізнес-середовищем неодноразово ставилися вимоги щодо надання публічного доступу до вказаної бази даних чи повної її ліквідації задля унеможливлення корупційних чи інших провокаційних заходів з боку митниці.

Виразним фактом тиску може свідчити п. 7.1 статті 60 Митного кодексу України, якою запроваджується механізм ініціювання позапланових перевірок суб’єктів господарювання, на підставі службового розслідування або порушеної кримінальної справи стосовно посадових осіб митного органу.

Окрім цього, вважаємо що набрання чинності проектом Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України» спричинить монополізацію великим бізнесом імпорту окремих категорій товару, наслідком чого стане витіснення малого та середнього підприємництва з ринку митних перевезень. Запропоновані нововведення фактично дають можливість митним органам  надавати пільги «своїм» імпортерам шляхом присвоєння їм відповідного статусу. Це засвідчує запровадження інституту уповноваженого економічного оператора, що дозволяє підприємству користуватися відповідними спрощеннями при митному контролі.

Проект нового Митного кодексу України також суттєво розширює повноваження митних органів у сфері контролю, зокрема, це стосується пост-аудиту – системи перевірки імпортерів після того як товар пройшов митне оформлення. Такі повноваження надають митним органам право здійснювати митний контроль уже після митного оформлення, внаслідок чого тотальний контроль при безпосередньому митному оформленні товару доповниться іще одним, що буде проводитись у будь-який час.

Тому доцільним вбачається одночасно з прийняттям нового Митного кодексу України провести низку  дієвих заходів з реформування Державної митної служби України. Вважаємо, що першочерговим кроком у цьому має стати створення повноформатної електронної митниці з налагодженою системою обміну інформацією між державами-партнерами. Це дозволить, налагодити електронний документообіг, за допомогою якого інформація, що міститься в електронній декларації та супровідних документах автоматично буде порівнюватися з інформацією митного органу країни-контрагента.   

З урахуванням  викладеного, просимо Вас, вельмишановний Вікторе Федоровичу, розглянути питання про накладання вето на  проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України» як такий, що не відповідає економічним і соціальним інтересам суспільства, та направити його на доопрацювання.

З повагою,

 

Голова ВГО «Союз

захисту підприємництва»                                                                С. Доротич


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
ТЕГИ: президент,Таможня,беспредел,предприниматели,предприниматель,Таможенный союз,Президент Украины,вето,таможенная политика,економіка,влада,Президент України,Митний союз,уряд,бізнес,податки,Кабінет Міністрів,підприємець,митниця,підприємництво,Митний кодекс,митники
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.